X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jun 28, 2013 - Familiale    No Comments

Experiente personale. Intalnirea cu Joseph Hadad

(sursa video: http://www.josephhadad.ro/)

by Oana Grecea

Prin prisma meseriei am privilegiul de a cunoaște foarte mulți oameni. Unii te marchează, îi ții minte, îți vine să povestești despre ei, alții te lasă rece, sunt genul care nu te influențează pe viață.

Recent însă am fost la un interviu (pe care îl veți citi în iulie în revista Biz) cu Joseph Hadad, la restaurantul lui Joseph by Joseph Hadad (cu specific mediteranean-frantuzesc). Îl știți probabil (pentru cei care se uită la televizor) în calitate de chef/jurat la Top Chef, emisiunea Antenei 1. Este minunat să poți interacționa cu profesioniști în domeniu, cu oameni care își cunosc foarte bine meseria.

Dar să vă spun. (Nu despre restaurant, meniuri, experiență, pentru că astea le veți citi în revistă). L-am rugat să mă lase să văd bucătăria. Nici doi pași nu am făcut înăuntru că mi-au sărit în ochi vasele de cupru! Nu pot să vă spun câtă bucurie, ce plăcere am avut când le-am văzut, ce minunate sunt la atingere, ce plăcute estetic, ce finisaj au și cât de grațioase erau! El folosește vase de la cea mai tare firmă cu vase de cupru – Mauviel Franța – care sunt și foarte scumpe, evident. Și povestea că la Palatul Elysee (vechi de prin 1930) toată bucătăria era dotată cu vase de cupru!  Pesemne că doar cine știe și cine își permite folosește, pentru că vasele de cupru sunt foarte bune conductoare termice și mâncarea se face mult mai bine, mai repede și mai cu gust în ele. Deci, chiar dacă e o opțiune de bani (de a-ți permite așa ceva), ele nu sunt un moft. (am scris aici, pentru cine vrea să citească mai multe despre vasele de cupru și ce caracteristici au ele).

Mauviel Franta, vase cupru_resize

Apoi, înaintând în bucătăria unde vroia să pregătească un preparat rapid pentru ședința foto, am mai remarcat ceva. Știți, iar dacă nu știți vă spun eu și vă dau link să citiți ce-au declarat și alți bucătari (de exemplu Anthony Bourdain), că CUȚITUL este cel mai important obiect al bucătarului/chef-ului. Joseph Hadad folosea un cuțit de la firma GLOBAL. În postul de aici am scris recomandările lui Bourdain și am și pus o poză, în care este exact cuțitul pe care îl avea Hadad.

Citirea cărților despre bucătari mi-a folosit puțin, pentru că doar așa știam că relația cu furnizorul de pește este una foarte importantă, iar la restaurantul Joseph multe meniuri îl au ca preparat principal. Deși în București nu există o piață de pește așa cum am văzut în emsiunile culinare, chef-ii se zbat să îl importe proaspăt, primind furnizorii și descărcând marfa proaspătă noaptea, pentru că numai ochiul lor format poate alege cel mai proaspăt, cel mai potrivit pentru meniul ce urmează să fie pus pe masă. Pare ciudat, dar e o chestie de calcule, pentru că dacă nu consumi ce-ai cumpărat în decurs de maxim două zile peștele nu se mai cheamă că este proaspăt, iar bucătarul trebuie să cumpere și în funcție de celelalte ingrediente cu care urmează să-l asorteze.

Și tot în bucătăria lui Hadad am gustat pentru prima oară (cred că trebuia să-mi pun o dorință) ton roșu (crud), dulceață de ceapă și de ghimbir și tapioca. Am văzut că are plante aromatice proaspete (spunea că are câteva ghivece în care le cultivă pentru a avea în permanență), pe care le ține în timpul zilei într-un vas cu apă (cele culese pentru eventuale comenzi).

Am vrut să scriu doar câteva impresii de la fața locului și să vă povestesc primul meu contact cu Hadad. Despre cât de frumos și original este meniul (la care a lucrat două luni) o să puteți citi dacă doriți în revista Biz (o să vă semnalez apariția). Unde se află restaurantul, poze și chiar rețete găsiți pe site-ul lui – http://www.josephhadad.ro/.

Cred că mi-ar plăcea să stau câte o săptămână să ucenicesc prin bucătăria chef-ilor de restaurante și să povestesc ce-am aflat de-acolo… Mi se pare o lume fascinantă.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!