X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 14, 2012 - Familiale    2 Comments

Experiente personale. Parintii la psiholog

 

Atunci când copilul se comportă problematic îi ții copilului o prelegere sau îți ții discursul scurt și la obiect? Înainte să iei măsuri pentru o problemă, îți atenționezi copilul odată sau de mai multe ori?

Deși adulți, avem nevoie de sinceritate. Genul acesta de întrebări se pun în formularele de evaluare parentală. A trebuit să mă confrunt cu mine însămi la Centrul de Consiliere pentru Părinți, acolo unde am mers pentru ”problemele copilului”.

Inițial, când m-am adresat centrului și am făcut programarea am crezut și m-am gândit că vreau să schimb atitudinea copilului. Mi-am spus în sinea mea că e normal ca prima ședință să ne fie adresată (nouă părinților) pentru a afla informații despre copil. Pe măsură ce întrebările curgeau (și mai ales cele din formularul pentru acasă) îmi dădeam seama că problema e la noi și nu la fată, că noi nu știm să acționăm sau să reacționăm așa cum trebuie în situații date. Mă bucur că mi-am dat seama că trebuie să facem ceva (noi ca părinți), însă nu mă ajută cu nimic. Pentru că nu știu să procedez altfel, nu am puterea și timpul să îmi schimb atitudinea.

Nevoie de sfaturi!

Am nevoie de ajutor, de sfaturi. Dar nu ceva de genul: nu mai țipa la copil! sau fă-ți timp și stai cu ea! Vreau soluții! Vreau să mi se spună: nu mai vorbi cu ea când se comportă impropriu! Pedepsește-o! Sau nu o pedepsi, ci vorbește-i frumos! Cumpăr-o cu un cadou, oferă-i o recompensă! Las-o cu temele nefăcute, dacă nu mai ai timp să le faci cu ea! Fii sinceră cu ea, spune-i de problemele cu care te confrunți! Sau: nu împovăra copilul cu problemele adulților!  (aici psihologul mi-a spus că nu trebuia să-i vorbesc de neajunsuri financiare ori de neînțelegeri în cuplu). Ori ce să fac când îi spui odată, de două ori și nu pricepe. Vreau orice sfat care să ajute! Pentru că mă simt depășită. Și încep să clachez ca mamă, dar și ca soție. Deja soțul crede că e pe locul trei, după copil și blog! Și spune tuturor că nu se mai înțelege cu mine, că eu sunt agitată și concentrată doar la ale mele.

Ca o concluzie, după 3 ședințe cu Maria, două cu noi și completarea multiplelor formulare de la început, a reieșit că eu am un comportament greșit față de copil, că trebuie să mă controlez mai mult și să-i acord mai multă atenție. Iar în casă trebuie să stabilim reguli pentru orice nu funcționează (trezit dimineață, ora de culcare, mâncat, teme etc), cu recompense pentru îndeplinire și sancțiuni pentru încălcarea lor. Vom vedea după vacanță dacă se schimbă sau nu comportamentul.

2 Comments

 • avatar

  Oana, sincer acum, unde ai fost de ti-au zis toate astea? Pentru ca in mod normal nu au voie sa spuna asa ceva. Sau astea sunt concluziile tale?

  Am cred ca zeci de terapeuti sau cursuri de parenting care te-ar putea ajuta, si nu sa institui un sistem de recompense si pedepse (care este complet perimat si idiot ca si concept de parenting) ci sa iti imbunatatesti relatia cu copilul tau, sa comunici mai bine cu el. este vorba de tehnici de transmitere a mesajelor tale catre copil, astfel incat el sa le inteleaga si sa le accepte.

  Otilia Mantelers si Playful Parenting
  Parentime.ro
  Monica Reu si cursul ei de comunicare non violenta
  Oana Popa de la copiiminunati.ro

  cu acestea eu am interactionat in mod direct, pe fete le cunosc si stiu ca sunt extraordinare.

  Am fost si eu la terapie, la fel m-am dus cu ideea ca copilul are nevoie de sedinte, ca sa realizez dupa primele cinci minute ca de fapt copilul meu este perfect si eu nu sunt capabila sa ii transmit lucrurile cum trebuie. Si incetul cu incetul am inceput sa invat. Si uite ca supravietuim, cu trei copii si avem si acel echilibru atat de necesar intre familie-cuplu-profesie. Evident ca mereu trebuie imbunatatite lucrurile, dar avem deschiderea, knowhow-ul si mai ales tool-urile potrivite…

 • avatar

  Îti recomand cartea(că tot iţi place să citeşti) “Părinţi străluciţi, profesori fascinanţi”, de Augusto Cury! Eu am facut comandă prin librărie online si mi-au trimis-o prin postă in 2 zile. O carte care ne învată pas cu pas cum să ne creştem copiii, nu ca nişte părinţi buni ci ca nişte părinţi inteligenţi!!!
  Iar pentru liniştea sufletului tău caută-ţi un duhovnic! Îţi recomand pr. Constantin Necula din Sibiu. Un om extraordinar!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!