X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Apr 25, 2014 - Ganduri    1 Comment

Experiente personale. Scrisoare catre fiica mea

 

Draga mea,

Au trecut nouă ani și câteva luni de când faci parte din viața mea și cred că e momentul să-ți las un ”testament” scris al sentimentelor mele. Știi că nu las să treacă nicio zi în care să-ți spun ”Te iubesc”, pentru că așa simt nevoia să fac. Dacă mâine aș păți ceva, faptul că în ultima clipă când ne-am văzut te-am sărutat și ți-am spus ”te iubesc” mă va face să plec împăcată. Sper să înțelegi acum de ce te sufoc cu pupicuri și declarații.

Viața îți dă doar uneori a doua șansă dar nu aș vrea să te bazezi pe asta ci să încerci să faci lucrurile bine din prima. Știi, uneori, cel mai mult contează cum faci oamenii să se simtă în jurul tău, pentru că ființa omenească are obiceiul să uite ce ai spus sau ce ai făcut, dar nu uită cum s-a simțit alături de tine. Deci ai grijă, draga mea, cum îi faci să se simtă pe cei din jurul tău. Sunt convinsă că și eu greșesc cu asta, am obiceiuri proaste legate de acest aspect și jignesc tocmai persoanele cele mai dragi mie: tu, tati sau părinții mei.

A te avea alături a însemnat pentru mine a avea cea mai dragă, de încredere și longevivă (sper) prietenă de pe lumea asta. Mi-am schimbat viața, valorile, prietenii, stilul de viață, chiar dacă a avea un copil nu a fost pentru mine un țel. Pentru noi (și aici vorbesc și în numele tatălui tău) ai fost o apariție neprogramată și ne-am obișnuit cu gândul și cu apariția ta cu timpul. Am acceptat venirea ta pe lume ca fiind un semn de la Dumnezeu și sunt convinsă că cel de Sus a aranjat lucrurile mai bine pentru noi decât ne-am fi gândit.

De peste nouă ani ai devenit indispensabilă în viața noastră, astfel încât atunci când fugi vreo zi pe la bunici casa e pustie fără tine, chiar dacă atunci când ești acasă îți spun mereu că-mi ”impui” capul cu poveștile tale și tare aș dori să luăm o ”pauză”. Dar avându-te pe tine trăiesc zilnic cu frica în sân să nu pățești ceva. Mi-am dat seama că nimic nu este mai dureros pentru un părinte decât să trăiască coșmarul unei boli incurabile pentru copilul lui sau să trăiască neșansa unui accident ireversibil. Am avut norocul să fii un copil sănătos, dar datoria mea de mama este să te învăț tot ce stiu, să te ajut să previi tot ce se poate preveni și să ai grijă de tine așa cum cei tineri nu o fac, dintr-un teribilism al vârstei.

Nu vreau să spun sau să crezi că dețin adevărul absolut, că dacă eu te-am făcut tu trebuie să mă asculți necondiționat, ci vreau doar să reflectezi asupra sfaturilor mele și să ții cont de ele în măsura în care simți că ceea ce-ți spun este spre binele tău. Mai sunt și decizii care îmi aparțin și nu le poți controla, cum ar fi cele ce țin de viața și de sănătatea ta la o vârstă fragedă, momente când am decis pentru tine să-ți fac toate vaccinurile cu plată care se puteau face (o variantă extinsă a celor suportate de stat), în ideea că mai bine să previn decât să tratez. La fel cum intenționez să fac și cu vaccinul de prevenție a cancerului de col uterin, pentru că nu vreau să suferi mai târziu în viață sau să fii una din milioanele de victime pe care această boală o face. Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care ți-l pot transmite, pentru că dacă tu ești întreaga la minte și la trup vei putea învăța, alerga, munci sau pleca acolo unde visezi cu mintea. Gândește-te că orice mic handicap – o lovitură la un deget, o rană etc – te țin în loc să faci cele mai mărunte chestii. O boală pe termen lung ori o operație îți vor răpi din frumusețea vieții dacă nu ai grijă de sănătatea ta.

Aș vrea să nu uiți însă că un părinte nu are numai obligații față de copilul lui. A aștepta o viață milă, ajutor, moșteniri de la ei nu este un mod sănătos de a privi lucrurile. Știi că eu îți spun mereu că investesc acum în viitorul tău pentru ca atunci când te faci mare să ai aripi să zbori și să te descurci singură. Chiar dacă resursele noastre financiare sunt limitate, ai parte de ceva ce mulți copii cu bani nu au: timpul părinților tăi numai pentru tine!

Aș vrea să te sfătuiesc câteva lucruri înainte de a fii prea târziu:

– alocă-ți timp pentru pasiunile tale, fă-le să devină țelul tău în viață, pentru că a ajunge să faci la maturitate doar ceea ce-ți place și a face bani din asta este, crede-mă, una din cele mai mari ”averi”. Nu-ți voi reproșa niciodată rezultate mai slabe la școală dacă știu că ai făcut ceva pentru pasiunea ta și nu ai pierdut timpul la o materie inutilă în viață.

– simte-te bine în pielea ta, nu acorda atenție răutăților celorlalți care nu fac ceea ce faci tu. Dacă colegii sau prietenii tăi pierd timpul la tv nu trebuie să fii complexată că tu nu știi serialele de care vorbesc ei. La fel și cu jocurile pe calculator. Ți-am demonstrat că poți fii cool și dacă tu citești și ceilalți își pierd timpul cu jocurile.

– apreciază ceea ce ți se oferă – haine, tehnologie, accesorii – pentru că sunt mulți copiii de vârsta ta care nu au nimic din toate astea. Știi că prefer să mă raportez la aceștia decât la cei care au. Nu râvni și nu invidia pe nimeni pentru asta.

– acceptă că unii prieteni se mai schimbă și nu te face vinovată pe tine pentru că nu i-ai ales bine. O să vezi că în viață ”cine se asemeană se adună”, chiar dacă două persoane nu pot fi niciodată la fel. Dar înconjoară-te mereu de prieteni cu care ai libertatea de a fi tu însăți.

– citește și visează cât mai mult timp posibil

– râzi cât mai mult, asta îți va da o energie pozitivă. Dansează dacă vrei, fără a te rușina că nu ai luat lecții în acest sens. Cum spuneam, învață să te simți bine cu tine. Dacă tu nu te accepți așa cum ești, nici alții nu o vor face.

– învață limbi străine, ele îți vor fi de folos în spațiul universal în care trăim

– spune ”te iubesc” atunci când simți asta pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla cu persoanele dragi. Și iubește fără să te rușinezi, suferă din dragoste pentru că așa simți că trăiești.

– iartă înainte de a fi prea târziu

– nu lăsa pe mâine ce poți face azi, timpul nu se mai întoarce niciodată înapoi

– ai încredere în tine, nu te îndoi de capacitatea sau de frumusețea ta. Ceea ce ai învățat sau trăit (experiența adică) nu îți poate fi luată și te va ajuta mult în viață. Iar frumusețea vine în primul rând din interior, din ceea ce transmiți celorlalți. În limita banilor te voi ajuta și eu să fii la modă și să te îngrijești (la cosmetică), astfel încât să nu-ți faci complexe din cauza asta.

– călătorește! zboară, cunoaște oameni, culturi, civilizații și locuri noi cât mai des posibil. Încearcă mâncăruri, stiluri, obiceiuri sau atracții locale, pentru că experiențele și senzațiile sunt cele care rămân. Plus că e cel mai plăcut mod de a-ți încărca bateriile și a merge mai departe. Și un mod ok de a-ți cheltui banii.

– încearcă să fii activă, să faci sport, chiar dacă nu-ți place. A te trezi în viață că sportul face bine la sănătatea abia după 30 de ani (ca mine), înseamnă a avea un start târziu și obiceiuri nesănătoase. Faptul că acum avem acces la informație și știm că sportul te menține în formă și-ți asigură o viață lungă, înseamnă să ignorăm o resursă importantă.

– mănâncă sănătos. Sper să ții minte toată viața că mesele gătite acasă și servite în familie sunt un obicei care face bine și fizic și psihic și este și mai economic. Puterea exemplului din familia noastră cred că-ți va fi de folos și la casa ta.

acceptă-ți părinții așa cum sunt și ajută-ne să devenim mai buni și să nu fim pentru tine o povară la bătrânețe!

*Această scrisoare face parte dintr-o campanie inițiată de Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării și are ca scop informarea femeilor cu privire la importanța prevenției, pe tot parcursul vieții.

Tu ce o înveți pe fiica ta?

Regretatul autor – Gabriel Garcia Marquez – a scris poate cea mai celebră sau frumoasă scrisoare celor dragi. Aș vrea să inserez aici pasajul care mi-a plăcut cel mai mult, cuvinte pe care aș fi dorit să le pot scrie eu:

Spune întotdeauna ce simţi şi fă ceea ce gândeşti! Dacă aş şti că acestea sunt ultimele minute în care te văd, ţi-aş spune “Te iubesc”şi aş ignora, ruşinat, că tu o ştii deja.

Există întotdeauna un ‘mâine’ şi viaţa ne dă o altă oportunitate de a face lucrurile bine; dar dacă mă înşel şi această zi este singura care ne-a mai rămas, mi-ar plăcea să-ţi spun cât te iubesc şi că nu te voi uita niciodată. Ziua de mâine nu este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Astăzi ar putea fi ultima dată când îi vezi pe cei dragi. Nu mai aştepta, acţionează acum, pentru că s-ar putea ca “mâine” să nu mai vină niciodată şi, cu siguranţă, vei regreta ziua în care nu ţi-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi în care ai fost prea ocupat pentru a adresa celor dragi o ultimă urare. Păstrează-i aproape de tine pe cei pe care îi iubeşti; şopteşte-le la ureche că ai nevoie de ei; iubeşte-i şi poartă-le de grijă; fă-ţi timp să le spui ‘te înţeleg’, ‘iartă-mă’, ’te rog’, ’multumesc’ şi toate celelalte cuvinte de dragoste pe care le cunoşti. Nimeni nu-şi va aminti de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i lui Dumnezeu forţa şi înţelepciunea să le exprimi. Demonstrează prietenilor tăi şi fiinţelor dragi cât de mult înseamnă pentru tine.”

 

1 Comment

  • avatar

    O scrisoare foarte frumoasa, emotionanta. O sa incerc sa-i insuflu si eu aceste valori baietelului meu pentru ca tot ce sper pentru el e sa fie un adult sanatos si fericit!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!