X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 4, 2012 - Bucatareala, Ganduri    No Comments

Feluri si feluri de cafea. La ce este buna?

Nu vreau să fac reclamă niciunei cafele. Ba chiar aș fi curioasă să aflu care este cea mai bună (marcă) de pe piață, în raport calitate –preț. Sau ce alte proprietăți are o marcă față de altă marcă și dacă ele coincid cu ceea ce caut eu la o cafea.

Cum beau cafea zilnic, dar nu depășesc un maxim de trei (îmi place să am mereu pe masă o ceașcă, din care să sorb toată ziua), am zis că nu ar strica să rememorez ce am mai aflat în ultima perioadă despre cafea.

Am vrut să scriu despre asta după ce în week-end la Sighișoara am băut câteva cafele foarte interesante, într-o ambianță extraordinar de plăcută.

  1. Am descoperit cât este de bună cafeaua cu miere. La cafeaua din imagine, nu a fost nevoie să se mestece toată mierea. Era un expresso lung, peste care s-a mai adăugat ulterior unul, datorită cantității prea mari de miere din pahar. Dar bun la gust.
2. Cafeuaua în patru culori, cuprindea un strat de toping de ciocolată, lapte, cafea și spumă. Era atât de dulce că nu a fost nevoie de nicio miere/zahăr sau alt îndulcitor. Dar arăta bine, nu-i așa?
3. Cafea franțuzească sau cafea italienească? Aici, șmecheria consta într-un expresso normal făcut din cafea Kimbo (eu nu am auzit de ea până acum, deși erau branduite inclusiv cănile cu marca asta) și Disaronno, un lichior italienesc cu aromă de migdale amare. Îndulcită cu miere, cafeaua a fost de vis.
4. Mai e cafeaua la French Press, achiziționată de la Ikea, care își păstrează aroma, dacă aceasta are așa ceva.
5. Și cafeaua la filtru (Philips), băută la serviciu, și care este printre cele mai bune consumate pe undeva. Nu știu de unde vine deliciul: de la filtru sau de la cafea…

Pentru că este unul dintre cele mai cumpărate produse de consum (știți vorba aia: nu mănânc, nu fumez, măcar o cafea bună să beau), și firmele producătoare/procesatoare, advertiserii, au informații pe măsură. Nu am avut curiozitatea să caut pe site-urile în română (aștept să lanseze Cristian China Birta site-ul de care zicea în interviublogdecafea.ro) ce fel de pagini sunt, însă vă pot sugera un link cu ”Best Coffee Websites: 30 Inspiring Examples” . Chiar dacă sunt pagini/siteuri de companii, sunt foarte atractive. Dar unele din ele sunt și de sfaturi. Merită răsfoit.

Eram curioasă unde se găsește cea mai bună și drăguță cafenea și am dat o căutare simplă pe google, cu ”the best cafes”. Căutarea m-a dus la articolul cu un top 10 ”Most beautiful cafes in the World”. Pe primul loc era CafeNew York… din Budapesta, urmată de Caffe Florian din Veneția și Cafe Central din Viena. Dacă ar fi să vă gândiți rapid, ce cafenea ați pune pe primul loc în București? Eu nu am identificat una care să fie cu totul pe gustul meu. Dacă aș avea banii, am planul de afaceri pentru o Cafenea Librărie (nu în genul Cărturești sau Bastilia). Când o să-i am, o să anunț pe toată lumea. Pun două poze de exemplu, deși am în cap altă amenajare, dar pe principiul cu mesele foarte aproape de rafturi…

   

Dar ce beneficii/neajunsuri are cafeaua, din ce am mai aflat în ultima perioadă?

  1. Consumată moderat poate preveni chiar riscul de diabet zaharat de tip 2, maladia Alzheimer sau boala Parkinson.
  2. Combate stresul prin prezența antioxidanților, o ceașcă de cafea conținând 200-500 mg polifenoli. Antioxidanții reprezintă 30% din componentele solide ale cafelei solubile.
  3. Cafeaua dă energie și acționează ca un stimulent. Asta simțim cu toții după ce bem o ceașcă de cafea. Dar de ce? De la cafeină. Timpul de acțiune este în medie de 4-5 ore, dar dacă consumăm prea mult, cafeina devine mai inofensivă.
  4. Combate oboseala. Cafeaua acționează ca un stimulent, ajutând organismul să tranforme grăsimile în energie. Cafeina crește forța de contracție musculară, scade oboseala și îmbunătățește funcția respiratorie. Dacă faceți efort fizic (dar la amatori, nu la profesioniști), o cană de cafea băută cu 30 de minute sau o oră înainte mobilizează grăsimea de depozit ca sursă de combustibil pentru mișcare.
  5. Nu are contraindicații la cardiaci, dacă e consumată moderat. Este diuretică și poate interfera cu nivelul calciului din organism, ducând la osteoporoză la femeile după menopauză.
  6. Crește nivelul colesterolului, dacă zațul este în contact cu lichidul, adică în varianta la ibric sau infuzată ca ceaiul.
  7. Semnele că v-ați intoxicat cu cafea sunt următoarele: anxietate, agitație, iritabilitate, insomnie, tulburări de ritm cardiac (palpitații).

 

Iată conținutul de cafeină din diferite produse (mg), conform spuselor Mihaelei Bilic, autoarea cărții: ”Sănătatea are gust”:

1 ceașcă cafea arabică: 70 mg; 1 ceașcă cafea robustă 120 mg; 1 ceașcă cafea decofeinizată 3-5 mg; 1 ceașcă ciocolată caldă 7 mg; 1 pahar cola (250 ml): 25 mg; 2-3 tablete de ciocolată (20 g) 12 mg; 1 ceașcă de ceai 30-40 mg.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!