X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Food Revolution Romania – Ce inseamna si cine se ocupa

Stiam de aceasta miscare de la Jamie Oliver si auzisem cat de mult a avut de lucru pentru a hrani sanatos cel mai nesanatos popor, cel american (unul din trei americani sunt obezi). Nu cunosc prea multe despre efortul sau in UK (ma gandesc la date statistice: cate scoli au aderat, cate familii si-au schimbat regimul, ce politica a adoptat guvernul pentru a aloca alte sume/resurse in scoli). De aceea, am fost curioasa sa aflu cum a debutat in Romania aceasta miscare, cine se ocupa de ea si care sunt valurile pe care le produce. Am contactat-o pentru asta pe Daniela Miscov (foto), cea aleasa (intr-un proces de selectie confidential) de catre Jamie Oliver sa reprezinte tara noastra si sa schimbe modul de a manca al romanilor. Interviul a fost luat cu putin inaintea primei manifestari, din 18 august, intitulata “Micii Bucatari”. Cum a constituit Jamie Oliver echipa din Romania? Cine a fost interesat a aplicat, a completat rubricile si a asteptat. Rubricile aplicatiei se refera la obiective, activitati, modalitati de promovare a mancatului sanatos. In acest moment in Romania sunt doi ambasadori, eu si Daiana Radulescu, fiecare dintre noi cu proiectul ei, cu paginile ei de facebook, dar vom lucra si pe proiecte impreuna, caci ne-am intalnit, ne-am cunoscut, si asa am planuit. Care este experienta dvs anterioara?  Gasiti CV-ul meu detaliat pe pagina de facebook Artelier D, Proiecte pentru copii, căutând la About. Sunt om de teatru, am lucrat 17 ani la Teatrul Ion Creangă (pana in febr 2012), 7 ani in Programul “Educatia timpurie. Teatru pentru 0-3 ani” şi 7 ani in proiectele europene, “Small size, the net” şi Small size, big citizens”, dedicate teatrului pentru copii de 0-3 ani. Acum sunt freelancer şi susţin ateliere de teatru şi lectură pentru copii. Cat timp va tine campania, si ce alte manifestari va cuprinde, in afara de  “Micii Bucatari” (despre care puteti citi aici) si Micii bucatari mari (care va incepe in septembrie/octombrie 2012)?  Campania tine pana in mai 2013, cand va culmina cu un eveniment mai mare, numit Food Revolution Day. E timpuriu sa il definesc, caci depinde de interesul comunitatii, partenerilor, sponsorilor.  Alte activitati sunt in curs de cristalizare, vazand si facand, in functie de cei care se alatura. Noi suntem voluntari si facem ce si cat putem. Pentru inceput, zic că e un pas important. In Romania, revolutia mancatului sanatos ii are in avangarda pe copii, lor le sunt destinate primele ateliere, in principal celor mai mici, de 3-5 ani, un grup de varsta care beneficiaza in Romania de numarul cel mai mic de activitati culturale si creative dedicate. Dar acest grup de varsta este o prioritate in cadrul proiectului nostru, caci la aceasta varsta copiii se intalnesc prima data cu alimentele, acum au loc primele experiente culinare mai complexe, care se vor dovedi esentiale in viata, in ceea ce priveste gusturile, preferintele, ingredientele, stilul de a manca. In fiecare luna, vom organiza la Libraria Bastilia, un atelier de gatit si povestit, pornind de la ingrediente sanatoase si povesti frumoase, dedicat copiilor de 3-5 ani. Din octombrie vom adauga un atelier Micii Bucatari mai mari, pentru copii de 6-10 ani, cu acelasi profil, de gatit si povestit, combinand bucataria cu lectura si cultura, deci vom combina educatia culinara cu cea culturala. Caci de fiecare data vom invata cate ceva despre ingredientele de preparat, ce beneficii aduc ele corpului, ce substante contin, la ce sunt bune si de ce le mancam. Ce parteneri aveti in acest proiect si de ce alti parteneri ati avea nevoie?  In acest moment, alaturi de mine, in calitate de Ambasador al Food Revolution Day in Romania, se află: Librăria Bastilia (gazda primului eveniment), Editura Curtea Veche (care a publicat toate cartile lui Jamie Oliver in Romania), iar pentru atelierul din 18 august, restaurantul FruFru. In aceste zile am perfectat acorduri de parteneriat cu mai multe site-uri si firme de publicitate, cu care vom functiona complet, din septembrie. Am avea nevoie de o reţea de 5 producatori locali si restaurante/cafenele/ceainarii; este prima tema pe care o avem de rezolvat, primita de la fundaţia Jamie Oliver, cu ajutorul lor să organizăm evenimente de gătit impreună. Din punctul meu de vedere, dacă ar fi câte unul din fiecare tot ar fi ceva... Intentionati sau ati vorbit deja si cu scoli pe aceasta tema? Sau cu firme care sa va sustina cu ingrediente sanatoase? Cu scoli nu am vorbit inca, pentru ca sunt in vacanta, iar eu am primit nominalizarea in 4 iulie. Sunt in dialog cu o profesoara foarte creativa si activa, sper sa mergem mai departe si sa facem un proiect pentru scoala. Cu firma da, suntem in negocieri, speram sa finalizam si din septembrie sa beneficiem de ajutor in acest sens. Cu sau fara ajutorul lor, ingredientele vor fi sanatoase. Ce asteptari aveti de la acest proiect in Romania? Veti merge cu el si in alte orase decat Bucuresti?  Doresc sa starnesc interes si preocupare in ceea ce priveste mancatul sanatos, in randul copiilor de la cea mai mica varsta si al parintilor, de asemenea, al educatorilor. In acest moment, ma concentrez pe calitate, nu pe cantitate, deci sa iasa bine ce fac pentru cei care vor participa. mai ales ca este un concept complex, care presupune pe langa gatit si storytelling si educatie culturala.  Daca voi primi sustinere si invitatii, voi merge si dincolo de Bucuresti. In ceea ce ma priveste lansez invitatii, dar mai mult nu am resurse nici financiare si nici de timp (atelierele deja planificare presupun multa munca). Numarul locurilor este destul de mic (13 familii) in cadrul programului “Micii Bucatari”. Cu o floare nu se face primavara si oricat de mediatizat ar fi evenimentul, tot nu poate fi cunoscut. Ce veti face in acest sens? Din punctul meu de vedere, a facut multe valuri tinand cont cat de putini suntem si ce mici resurse avem. Nu ma preocupa sa fac valuri, ci sa contruiesc. Daca iese bine, atunci voi avea aliati, sponsori si pot sa construiesc mai mult, de asemenea, sa merg dincolo de granitele Bucurestiului. In acest moment sunt in contact cu oameni interesati si din alte orase si ma aflu in corespondenta cu ei, cu sfaturi, idei de proiecte, etc. cam la fel cum face Jamie cu noi. El nu vine peste tot, la cei peste 250 de ambasadori din toata lumea, isi vede de propriile lui proiecte, dar ideile lui dau roade si circula, asta este principiul. De asemenea, am o carte in lucru, cu povesti si retete pentru copii, Povesti cu pofta buna,  povesti si retete inspirate de mancatul sanatos. Sper sa gasesc edituri interesate, caci o carte care circula inseamna un lucru foarte important. Eu cu asta ma ocup in principal, cu povesti, fac ateliere de povesti si teatru pentru copii. In Marea Britanie (2006) in emisiunea "Jamie's School Dinner" Jamie Oliver (cu o avere de 150 milioane lire, conform Sunday Times Rich List din aprilie 2012) a incercat să înlocuiască aici felurile dăunătoare (dar gustoase) care li se serveau copiilor cu alimente de o valoarea nutritiva crescuta (dar mai putin apetisante). S-a confruntat chiar si cu o revolta cand a interzis produsele "junk food"  in scoala, dar cu toate astea a reusit sa schimbe modul de abordare a ceea ce ajunge in farfuriile lor. Emisiunea s-a transformat in campania "Feed Me Better" ("Hrăneşte-mă mai bine").  Petitia oline semnata de peste 270.000 de persoane a ajuns la resedinta premierului Tony Blair, iar guvernul britanic s-a implicat pentru a le asigura copiilor mai multe alimente sanatoase; oficialii au promis 280 de milioane de lire sterline, pentru ca scolile fara bucatarii sa fie dotate cu utilajele necesare. Ca urmare a intiativei sale, Oliver a fost votat "The Most Inspiring Political Figure of 2005" si a fost decorat de regina Elisabeta a II-a.             Inscrierile pentru programul Food Revolution Romania se fac la adresa artelierd@yahoo.com, artelierdproiecte2012@gmail.com sau la tel. 0756 158 764/0724 554 199.  Noutati si detalii vor fi postate constant pe paginile de Facebook Artelier D Proiecte pentru copii, Facebook Food Revolution Romania, librariabastilia.ro, impreuna cu intregul calendar al atelierelor. Pretul pentru oricare dintre ateliere este de 35 lei/1 copil+1 parinte.  

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

'