X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Freelancer sau angajat? Lucrat de acasa sau de la birou?

 

de Oana Grecea

Cred că dacă ar fi o certitudine că poți câștiga ca freelancer mai mult decât un angajat, sau că lucrând de-acasă ești mai eficient decât la birou, întrebările de mai sus ar avea un singur răspuns. Dar evident că există mai multe nuanțe.

Recent am participat la un eveniment Elance – platforma numărul 1 la nivel global de freelancing și muncă online – moment în care am reînceput să îmi pun întrebări asupra eficienței mele. Deși nu ni se mai spune să stăm la cratiță iar femeile nu mai sunt marginalizate sau exceptate de la funcții de conducere, rolul de mamă le schimbă percepția asupra muncii. Nu degeaba în societăți dezvoltate, cum ar fi Japonia spre exemplu, femeile au acces la educație dar sfârșesc prin a sta acasă cu copiii, având în vedere stilul habotnic de lucru cerut de companii (până la ore foarte târzii).  Nici în România nu suntem departe de a ne vedea copiii prea puțin timp pe zi și de a petrece cu ei timp de proastă calitate pe fondul oboselii și grijilor noastre. Cu toții avem nevoie de bani dar modul cum îi putem obține cred că este cheia problemei. Ideal ar fi să muncim cât mai puțin pe cât mai mulți bani. Iar dacă asta nu se poate, să găsim o sursă suplimentară de venit sau un echilibru între timpul lucrat și banii câștigați. Trebuie să ne gândim la calitatea vieții noastre.

Cred că există chiar o tendință și în România de a găsi modalități de a produce stând pe lângă casă, lucrând part-time pentru a fi aproape de familie. Știu că sună a utopie, dar a-ți găsi de lucru suplimentar pe lângă jobul de bază nu poate fi o soluție binevenită în cazul unei mame, și nici a te baza pe bonă să îi citească copilului sau să meargă la doctor cu el nu este de acceptat. Despre sacrificiul mamelor am mai scris și aud mereu în jurul meu aceleași probleme vis-a-vis de timpul petrecut în familie.

De aceea am fost plăcut surprinsă să aflu de acest site global de joburi (deocamdată numai în limba engleză) care se bazează pe calitățile și abilitățile fiecăruia, mai puțin pe pregătirea lui. Am intrat să-mi fac cont pentru a vedea cât de rapid funcționează și cât de util este. Mi-a plăcut că te ajută în completare pas cu pas, că pe fiecare domeniu de interes există o listă cu abilități sau programe în care știi să lucrezi, formularul aflând practic destul de exact ce poți să faci și ce nu. Ai acces gratuit la un număr de 40 de joburi la care poți aplica (licita mai exact, că același post poate fi văzut de milioane de oameni din alte colțuri ale lumii, deși interesați de job și de prețul pe care îl oferă angajatorul pot fi mai puțini). Compania care deține platforma este americană dar ale filiale peste tot în lume, iar în România au ales cinci mobilizatori, freelanceri care  susțin workshopuri gratuite și webinarii despre activitatea ca freelancer online și succesul acestui stil de muncă. Mai multe despre aceste evenimente se pot afla pe pagina de facebook Elance Romania.

Mobilizatorii din România au confirmat că de câțiva ani de când colaborează cu platforma au făcut bani buni lucrând de-acasă mizând pe programul flexibil, pe plata în 24 de ore (nu după 60-90 de zile lucrătoare, cum se întâmplă în România) și pe venituri mai bune per oră.

Avantajele și dezavantajele lucrului de-acasă în opinia mea

Avantaje:

 1. flexibilitate;
 2. eficiență (nu mai pierzi timp pe drum);
 3. ceva mai mulți bani pe o anumită perioadă (adică poți derula mai multe proiecte deodată, pentru că nu dai socoteală câte și ce faci)
 4. poți fi alături de copil dacă e bolnav, dacă are vreo nevoie specială în mijlocul zilei
 5. poți mânca mai sănătos

Dezavantaje

 1. Poți avea perioade în care îți recuperezi greu banii,  dar tu ai mereu rate și întreținere de plătit;
 2. Îți plătești singur contabil, te ocupi pe cont propriu de actele tale
 3. De obicei nu îți mai faci abonament la o clinică medicală ori o sală de sport
 4. Nu mai ai parte de sociabilitate cu colegii

 

Despre experiența unui mobilizator din România și alte date statistice despre Elance, într-un post viitor.

Mai jos un ghid – cum sa devii freelancer, sub forma unui infografic. De retinut ca 85% din freelanceri lucreaza de-acasa și că peste 50% din freelanceri se simt în siguranță cu acest mod de a-și câștiga veniturile.

 

1 Comment

 • avatar

  Foarte interesant ceea ce ai scris in acest articol! Felicitari ptr structura lui.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!