X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jul 19, 2014 - Bucatareala    No Comments

Gem de caise cu miere, iaurt si migdale

 

by Oana Grecea

Mic dejun rapid. 15 minute. Sănătate curată. Ceva diversificat. Gem de caise îndulcit cu miere, iaurt grecesc natural în care puneți puțină miere și migdale sau nuci mărunțite.

IMG_3054_resize

Vă propun două variante de cantități:

6 caise dulci, 3 linguri de apă și 3 linguri de miere (de la Săbăduș). Într-o crăticioară puneți la fiert întâi apa cu miere și amestecați până la dizolvarea mierii. Apoi adăugați caisele pe care le fierbeți circa 10 minute la foc potrivit. Puteți pune, opțional, coajă de lămâie și/sau scorțișoară. Din când în când amestecați în cratiță să nu se lipească. (Dacă aveți oală de cupru, acest lucru este eliminat pentru că în ea nu se lipesc). Când au început caisele să se sfărâmâțize în cratiță luați pasatorul de cartofi și pisați puțin caisele, chiar dacă sunt pe focul dat încet. Mie mi-a plăcut să am un gem mai fin și am băgat chiar și blenderul.

DSC02838_resize

 

DSC02845_resize

 

DSC02862_resize

Luați după foc și lăsați puțin la răcit compoziția. Dacă aveți timp puteți lăsa și la frigider 10 minute. Între timp scoateți iaurtul de 140 de grame (cea mai mică variantă) și adăugați la el o lingură de miere.

Într-un pahar cu gura largă sau într-o cană (dar se vede mult mai bine și mai frumos în ceva transparent) puneți de un deget gemul, apoi jumătate din iaurt, iar deasupra presărați migdale sau nuci mărunțite ori cu blenderul ori pur și simplu tocate cu cuțitul. Sunt mai de efect când sunt mărunțite mai mari și nu pisate de tot.

Veți servi ceva răcoritor, nu deosebit de dulce (mai ales dacă nu sunt foarte dulci caisele) și de mare efect. Nu garantez că acest gem ține peste iarnă, însă e de preferat să faceți cantități mici de gem care să se consume pe parcursul a 2-3 zile.

Varianta doi de cantități se referă la 1 kg de caise, 10 linguri de apă, 8 linguri de miere, coajă de lămâie și un praf de scorțișoară. La această cantitate este nevoie de un iaurt la 400 de grame în care puneți circa 4-5 linguri de miere (recomand Săbăduș pentru că-i cunosc și știu că este naturală 100%). Modul de preparare este același ca mai sus.

DSC02777_resize

Vă doresc inspirație în bucătărie și poftă bună!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!