X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Sep 23, 2012 - Proiecte in care cred    1 Comment

Gradinita dotata cu panouri solare

by Oana Grecea

Tocmai terminasem de citit ”Afacerile, pentru oameni” de Richard Branson, o carte dedicată în întregime grijii față de mediu a sa, a companiilor sale dar și a altor organizații mari din întreaga lume când mi-au căzut ochii pe proiectele Rompetrol (care susține mediul și sănătatea publică a comunităților), din cadrul programului ”Împreună pentru fiecare”. Pentru că din cele 16 proiecte aprobate anul acesta, patru sau cinci sunt destinate mediului, m-am hotărât să scriu despre acestea. M-am adresat coordonatorilor de proiect, pentru a afla mai multe decât există pe site-ul http://www.impreunapentrufiecare.ro/blog/.

Iată ce se întâmplă și la noi în România! O grădiniță va fi dotată cu panouri solare, iar copiii și cetățenii localității vor conștientiza astfel cât de importantă este utilizarea energiei alternative și protejarea mediului. Începând cu 6 august, primăria Aiud implementează, în cadrul proiectului ”Energie verde, zâmbet și căldură”, susținut de Rompetrol prin programul ”Împreună pentru fiecare” un sistem solar complet (compus din patru panouri solare), pentru Grădinița cu program prelungit nr 2 din Aiud. Acesta va asigura prepararea apei calde menajere și va aduce un aport tehnic la sistemul de încălzire, economisind din banii cheltuiți cu energia. ”Vor beneficia de rezultatele proiectului 125 copii din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 2 Aiud prin asigurarea confortului termic iar 50 elevi, 50 părinţi şi 50 preşcolari vor fi informaţi cu privire la utilizarea energiilor alternative”, a spus Alina Varadi, coordonatoarea proiectului și consilier în cadrul primăriei Aiud.

Cum le-a venit ideea responsabililor din cadrul primăriei Municipiului Aiud? Alina Varadi spune că, dată fiind problema existentă la această grădiniță, a căutat o sursa de finanţare şi a găsit pe internet oportunitatea de a accesa proiectul “Împreună pentru fiecare”. Având în vedere costurile mari cu energia înregistrate în ultima perioadă şi pornind de la necesitatea protejării mediului înconjurător, coordonatorii proiectului au considerat că soluţia optimă este montarea unui sistem solar complet care va asigura prepararea apei calde menajere şi va aduce un aport cu agent termic la sistemul de încălzire. Proiectul a fost întocmit în cadrul Compartimentului Implementare Proiecte, Monitorizare Servicii Publice, Energetic din cadrul Primăriei Municipiului Aiud, prin persoanele desemnate în echipa de proiect, astfel încât nu s-au cheltuit bani pentru scrierea acestuia. Că nu sunt vorbe în vânt o demonstrează faptul că la nivelul acestei instituţii au mai existat preocupări în domeniul eficienţei energetice. La nivelul municipiului  mai sunt aprobate și alte programe din domeniu, printre care un sistem de colectare selectivă și amenajare stație de transfer pentru deșeuri – un proiect Phare .

Scopul proiectului care va fi implementat în perioada 6 august – 30 septembrie anul acesta este îmbunătăţirea randamentului energetic la această grădiniță şi reducerea poluării în comunitate prin utilizarea panourilor solare, obţinând un sistem parţial independent energetic. Valoarea proiectului este de 42.889,99 lei, valoare ce cuprinde toate lucrările şi materialele necesare achiziţionării şi instalării de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere. În cadrul proiectului va fi organizată şi o campanie de informare pe teme legate de protecţia mediului pentru preşcolari, elevi şi părinţi. Pentru că orice proiect are nevoie și de voluntari și de participarea comunității locale, instalarea acestor panouri va fi făcută în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII Axente Sever şi Asociaţia Surâsul Copiilor. Echipa de proiect este formată din 4 persoane iar în Campania de informare vor fi implicaţi 7 voluntari.

De ce era nevoie de o astfel de investiție? Păi, grădinița cu program prelungit nr 2 din Aiud – parte a Școlii cu clasele I-VII Axente Sever avea ca sursă de încălzire o centrală termică provenită din adaptarea unei centrale de cartier care deservește atât școala cât și grădinița, care înregistra pierderi și costuri mari. Apa caldă se asigura cu ajutorul unui încălzitor instantaneu de apă cu combustibil gazos cu un consum de gaze de 2,3 mc/oră care nu asigura necesarul copiilor. Pierderile și disconfortul copiilor se poate traduce în costuri mai mari pentru părinți, în condițiile în care 25% dintre aceștia aveau venituri sub 600 lei/lună. Astfel că, după terminarea implementării proiectului, se vor bucura nu numai copiii și cadrele didactice ci și părinții sau locuitorii zonei. Unde mai pui că și estetic municipiul va avea ceva de arătat celor care îi trec pragul. Mă bucur să aflu că și în orașe mai mici (Aiud are aproape 26.000 de locuitori) există astfel de preocupări față de mediu și că cineva se gândește la energii alternative.

1 Comment

  • avatar

    Sa speram ca acest lucru va fi un exemplu .

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!