X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

”In muzica, termenul de afon nu exista”, spune Madalina Carcota, profesor de canto-pop

 

de Oana Grecea

Sunt una din acele persoane care se consideră afon în materie de muzică (nu tu ureche muzicală, nu tu voce), însă am ajuns în studioul de canto Art Music al Mădălinei Cârcotă pentru a-mi perfecționa dicția. (Da, un profesor de canto te poate ajuta și în acest sens). Vroiam de asemenea să aflu mai multe despre cursurile de actorie și mișcare scenică pentru copii pe care școala de canto  le organizează.

La Art Music – studio de înregistrări și de canto al soților Mădălina și Eduard Cârcotă (compozitor și producător) – e un amestec de liniște (de la camerele antifonate) condimentată cu note muzicale scoase de elevi sau de partiturile lui Eduard. Un farmec aparte domnește și de la vila în care se află studioul, situată undeva în Piața Spaniei. Întâlnirea cu o familie de artiști am crezut că va fi dificilă pentru că eu nu stăpânesc deloc limbajul muzicii. Studioul Art Music și Școala de canto le-am găsit căutând pe internet. Așa că, nu-i cunoșteam pe soții Cârcotă. Curioasă din fire am pus mai mult decât o întrebare iar până la urmă am realizat un interviu, redat mai jos parțial scris, parțial video. Mădălina a fost extrem de deschisă și mi-a permis chiar să asist la începutul unei lecții de canto ca să-mi dau seama mai ușor cum se desfășoară orele.

*un scurt CV al Mădălinei Cârcota veți găsi la finalul articolului, așa cum se prezintă ea pe site-ul ei

IMG_2328_resize

Cui se adresează o școală de canto-pop?

Publicul căruia eu mă adresez poate să fie oricine, poți fi și tu. Dacă cumva îți descoperi pasiunea pentru muzică și ai vrea să înveți să cânți dar nu știi cum să o faci de una singură, poți să apelezi la serviciile mele. Teoria mea este că nu există om care să nu poată cânta, chiar dacă nu are ureche muzicală iar termenul de afon nu există. Ca argument, pot să-ți povestesc despre faptul că am acceptat două cazuri de oameni așa-ziși ”afoni” și mi-am propus să fac un experiment, să văd dacă există sau nu acest termen. Atâta timp cât omul are două coarde vocale funcționale și poate să vorbească, teoria mea este că poate să și cânte cu ele. Doar că, lipsa exercițiului coardelor vocale – neantrenate să facă anumite mișcări și lipsa corelării coardelor vocale cu urechea și cu creierul -, duce la această problemă de afonie. Omul practic nu percepe sunetul cum trebuie, dar prin exercițiu coardele vocale pot deveni funcționale. Este o formă de concentrare și sunt niște exerciții specifice pentru dezvoltarea auzului muzical. În momentul în care auzul este cât de cât corectat și coardele vocale încep să vibreze așa cum dictează creierul să vibreze, omul poate să înceapă să cânte. Ca timp, depinde de la om la om, depinde de inteligența lui. Sunt oameni care înțeleg asta în cinci minute și alții care înțeleg în patru sau șase luni. Nu poți să te apuci de lucrul ăsta dacă nu ești pasionat. Cu pasiunea pentru muzică și pentru arta vocală vrei să intri mai adânc în subiect. Cercetezi, cauți, studiezi. Ca orice instrumentist și un interpret vocal trebuie să studieze. Nu poți să faci performanță dacă nu studiezi suficient, ore, ore. Pianiștii spre exmplu studiază și șase ore pe zi. În canto nu se poate vorbi de multe ore pentru că coardele vocale nu pot fi schimbate, ele pot fi educate dar nu schimbate. Orice intervenție chirurgicală le strică. Se studiază cu cap, nu cu ordinul orelor, ci minutelor, cu pauze foarte multe, iei un pasaj, mai faci o pauză, mai bei un ceai și o iei de la capăt. Am o elevă care studiază patru ore, dar cu cap. Începe cu pasaje mai ușoare iar pe măsură ce se încălzesc coardele vocale atacă și pasaje mai grele.

Este lumea interesată să învețe să cânte?

Printre cele mai căutate cuvinte în 2014 pe google au fost: diaspora, metafizica, cum să slăbim și cum să cântăm. Lumea este interesată să cânte de când cu showurile astea de talente. Multă lume vrea să cânte. Am elevi de 40 de ani care s-au apucat de cântat. Vor să se elibereze de stres, să-și închidă telefonul și să facă ceva pentru ei. Vor să cânte. Și dacă cineva îi mai și ascultă să vadă cum cântă este și mai bine. Poți cânta acasă dar alta e să o faci într-un cadru organizat și să ai și urechea specialistului.

Cu ce te diferentiezi de ceilalti profesori și ce metodă folosești?

Este o metodă pe care mi-am creat-o singură, prin cercetare și căutări foarte multe. În funcție de elevii pe care i-am avut și cazurile pe care a trebuit să le rezolv sunt un fel de medic de voci. Elevul vine la mine și-mi spune: doamnă, am o problemă. Mi se spune că nazalizez. Ce trebuie să fac? Iar eu trebuie să apăs niște butoane și să-i spun: deschide gura, lasă limba jos, diafragma întărită, suge burta. Trebuie să apăs niște butoane ca elevul să-mi execute într-o perioadă scurtă de timp ceea ce trebuie să învețe/corecteze. Dacă ar studia el singur acasă ar trebui să treacă o perioadă lungă să descopere singur care este problema și cum să o rezolve.

Toți profesorii de canto spun că au o metodă, cum și eu cred că am o metodă. Însă vorbim toți aceleași lucruri spuse în limbi diferite. Dacă un elev se mută de la un profesor la altul, el se lovește de aceleași noțiuni spuse cumva altfel. Cântatul până la urmă este același pentru toată lumea. Toți folosim corzile vocale și aparatul fonator. Toți folosim aceiași mușchi și aceleași coarde vocale. Important este însă cum duci tu informația spre elev și cum îl faci tu pe elev să înțeleagă noțiunile tale, cum i le explici. Important este ca elevul care vine pentru prima dată să fie diagnosticat corect, să i se spună clar: ai problema asta de rezolvat, faci asta și asta. În momentul în care începi să lucrezi cu el poți să reușești să-i rezolvi acele probleme într-un timp mai scurt sau mau lung, în funcție de cât de gravă este problema.

Madalina Carcota

Cu ce artiși lucrezi sau ai lucrat și cât de greu se lucrează cu vedetele?

Lucrez cu Otilia, care are acum o piesă în toate topurile din Europa – piesa Billionera, TeddyK care a participat anul trecut cu Ștefan Stan în concursul Eurovision, cu un component al trupei Jazzappella și mulți alții.

Pentru Otilia voi fi chiar vocal coach. Când are de înregistrat o piesă merg cu ea în studio, voi sta de partea celalaltă și îi voi spune ce să facă ca să nu aibă o emisie proastă. Când ești concentrat defectul apare. Ți-e mai comod să te duci în metoda veche decât în metoda noua. Sub stres și presiune la înregistrare, single nou, toată lumea te filmează, toți vor să-ti dea sfaturi, nu te mai poți concentra atât de bine și ai nevoie de un coach.

Dacă sunt la început de carieră, cu vedetele se lucrează ușor, sunt interesate. Pe măsură ce capată notorietate este mai complicat. Eu trebuie să lucrez totuși cu tot felul de profile. Până la urmă, un profesor de canto trebuie să fie un bun psiholog. Dacă el e clientul tău trebuie să te adaptezi. De exemplu am fetițe la pubertate. Săptămâna asta sunt într-un fel, săptămâna viitoare altfel. Au probleme, nemulțumiri, decepții în dragoste, părinți care divorțează, drame. Fiecare elev are o poveste aparte și e foarte interesant să treci de la o fetiță de 11 ani la o persoană matură, de 39 de ani, cu copii acasă. Meseria mea nu este monotonă, poate deveni obositoare la un moment dat, dar nu monotonă.

Ce este un vocal coach?

Câte ore de canto faci pe zi?

”Antrenez” cateodata pana la nouă ore pe zi, iar în total am 40 de elevi pe care îi coordonez împreună cu echipa mea de profesori. Ideal ar fi să gestionezi 4-5 pe zi, pentru că dozarea energiei în meseria asta este esențială. Doresc să-mi formez profesorii care vor preda la școala mea clar pe aceeași tehnică ca să mă ajute, să-i preia ei, să mi-i ”încălzească”, să facă vocalize. Lucrez deja cu trei profesori, dar sunt tot timpul atentă la ce fac elevii respectivi. Profesorii mei sunt absolvenți de canto clasic – Academia de muzică- dar canto pop aproape că nu are nicio legătură cu canto clasic. E nevoie de o specializare aparte.

Unde ai învățat canto pop?

În copilărie am cântat și am studiat ani de zile, mergeam în turnee, luam premii și mi-au rămas de atunci niște mișcări musculare specifice cantou-ului pop, apoi am terminat conservatorul și m-am angajat la Filarmonica George Enescu ca artist liric, însă stând în mediul de studio – noi având acest business din 2001 –  au tot trecut artiști mari. Făceam înregistrări și le spuneam ce să facă. Toți îmi spuneau: de ce nu predai? Eu spuneam: nu, nu, ce să-ți arăt eu? Tu trebuie să-mi arăți mie le spuneam lui Mihai Treistariu, Horia Brenciu, Luminița Anghel. Au fost însă atât de multe solicitări încât m-am gandit ce-ar fi totuși să încerc. Îmi dădeam seama că nu știu mai nimic și am început să caut, să descopăr, să mă documentez , să inventez. Mă gândeam zile și nopți cum să rezolv o anumită problemă vocală. Cum să fac să scot vocea din nas cuiva? Am căutat, am încercat pe vocea mea, am încercat eu pe mine să văd cum iese sunetul. Pe măsură ce cazurile erau diferite am rezolvat probleme diferite, am găsit soluții diferite. Deși toată viața o să mai am de învățat, fac chestia asta cu o pasiune nebună și sunt atât de perfecționistă și-i ”omor” pe elevii mei cu detalii, pentru că vreau să iasă perfect.

IMG_2341_resize

Cam cât durează un ”antrenament” din stadiul de evaluare și pâna la a cânta pe scenă?

Depinde de stadiul la care ești. Cânți în baie, cânți de plăcere de o bucată de timp, cauți și tu să cânți cum cântă unii sau alții, deja când vii la mine nu mai ai statutul de începător, ești undeva mediu. Problema este că a cânta singur în baie este uneori incorect, iar eu trebuie să corectez ce-ai greșit tu în perioada asta și s-ar putea să-mi ia ceva timp. Dacă este începător, peste un an de zile abia poate începe să cânte și în 4-5 ani poate cânta pe scenă.

Prima evaluare înseamnă pregătirea unei strofe și a unui refren. E suficient pentru mine. Îmi dau seama de calitatea vocii, de timbru, cum sună, cum stă cu urechea muzicală, ce calități are vocea și mai ales ce defecte. Și pot să pun un diagnostic imediat și să spun: ai problema asta de rezolvat, ai o problemă de dicție – trebuie rezolvată, nu vibrează vocea – trebuie să învățăm să vibrăm, nu ai acut, vocea este în spate etc. Și pot să-i și spun: problemele astea se rezolvă în trei luni, în șase luni sau două zile. În general cine vine la canto nu vine pe o perioadă determinată. Nu ai cum să-ți proiectezi rezolvarea problemelor de tehnică vocală într-o perioadă de timp. Nu ai cum. Este imposibil. Și nici nu știi ce idei îți vin. Este indicat asta și pentru cei care au probleme de dicție.

Am predat ani de zile cursuri de dicție angajaților Kaufland. Ca poveste pot spune că am reușit cu o angajată să-i scot accentul moldovenesc prin exerciții specifice în numai patru ore. Exerciții multe se fac în oglindă, de exemplu dacă vorbești cu gura strâmbă. Vorbești în sens opus.

Eu nu înregistrez, fiecare trebuie să conștientizeze greșelile. Treci de la o noțiune la alta prin exerciții. Repertoriul de repetiții este ales în funcție de problemele fiecăruia. Dacă astăzi învățăm un efect nou, să spunem o emisie nouă, belt voice, eu îi dau elevului să cânte o anumită piesă care conține această problemă tehnică. De ce? Ca să o înșurubăm bine, ca să se fixeze. Așa știu că în două săptămâni problema aia este rezolvată. Studiul individual fixează și el problema respectivă. Un om implicat poate să termine studiul unei piese în două-trei ședințe.

E mai greu cu copiii sau cu adulții?

Și-și. Copiii pricep mai repede. Nu mai stăm pe tehnică așa mult apoi lucrăm vocalize doar de încălzire, apoi trecem la piesă, la nuanțe, efecte, deja este o etapă superioară. Dacă te pregătești pentru o carieră în muzică trebuie să acorzi niște ani din viață studiului vocii.

IMG_2345_resize

——————————————————————-

Scurt CV Mădălina Cârcotă

Absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, in prezent artist liric in Corul Academic al Filarmonicii George Enescu, Madalina Carcota fondat acum 3 ani Scoala de Canto Art Music unde pregateste voci tinere pentru participarea la concursuri de interpretare: Eurovision, XFactor, Vocea Romaniei.

Cursurile de canto pop, clasic, impostatie si canto jazz-musical sunt completate cu cele de dictie si oratorie, interpretare spoturi publicitare pentru artisti debutanti sau deja initiati.

———————————————————-

Despre cursurile care se organizează la școala Art Music

Cursuri de canto pop, musical, arta actorului, dictie si interpretare / miscare scenica – pentru copii. Preturile incep de la 85 RON/ora – sunt individuale si includ si inregistrare profesionala in studio a unei piese studiate. Pentru adulti se face si canto clasic.

Profesorii sunt absolventi de Conservator, sectia canto clasic . Biografiile lor se găsesc pe site-ul www.cursuri-canto.ro

———————————–

Testimonial

Gabriel Coveșeanu despre Mădălina Cârcotă

Gabriel Coveseanu

Este un pedagog excelent care dă foarte multă încredere elevului și are capacitatea de a face aproape pe oricine să cânte. Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost că trebuie să cânți la fel de ușor și lejer ca și cum ai vorbi. Pentru copii dar și pentru adulți Mădălina reprezintă un sprijin important și esențial pentru cei care își doresc o carieră in muzică dar și pentru cei pasionați de muzică și care vor să își găsească o modalitate de a se dezvolta personal”.

6 Comments

 • avatar

  Corect este coarde vocale, nicidecum corzi vocale :))) In gramatica, termenul de “afona” exista.

 • avatar

  Multumesc pentru atentionare, se intampla, imi mai scapa. O sa corectez peste tot.

 • avatar

  Buna,doamna Oana.Am 16 ani si vreau sa invat sa cant.Nu cant foarte rau.Bani de canto nu am.Se poate sa invat de pe net,facand vocalize,sa invat sa respir si toate alea?Vreau sa cant bine si apoi sa le public pe youtube.Nu se poate invata si acasa?

 • avatar

  Buna Cristi! Ideal ar fi sa inveti in studio. Lectiile de pe internet nu sunt suficiente, in muzica totul se leaga de auz, de cum suna, si e greu sa faci asta cu conexiune la internet si microfon neprofesional. Iti sugerez insa sa pui toate intrebarile pe care le ai Madalinei, la adresa madalina@artmusic.ro. Succes!

 • avatar

  Imi doresc sa cant daca ma apuc si incerc de pe net in cati va ani vocea se va forma?
  Dar daca cant incet acasa ca stau la bloc ca sa nu deranjez vecinii e ceva?
  Cant imi aud vocea cant repet se aude cat de cat dar atunci cand ma inregistrez imi aud vocea tremurand si cam subtire.
  Multumesc.
  Dar vreau sa stiu daca repet zi de zi in cativa ani va fi ceva sau nu.?
  Imi doresc tare mult dar daca nu mai acasa imi permit asta e dar vreau parerea dumneavoastra va multumesc.

 • avatar

  Am 14 ani și cânt de cand sunt mică.Imi doresc să fac lecti de canto pentru a-mi îmbunătăți vocea și visez la o carieră de artistă.Cred ca lecțiile la un studio a fi cele mai bune.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!