X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

In vizita in universul Republica BIO: legume, fructe si produse eco

de Oana Grecea

Pentru un om obișnuit peste 15 ani cu formalismul muncii de birou și al întâlnirilor cu șefii, rapoarte, analize, grafice – a sta mai mult în natură poate fi ceva nou sau neobișnuit. Oltean de origine și crescut la țară, Ciprian Stancu a îmbrățișat cu drag noua filozofie de viață pe care tot singur și-a construit-o treptat. Din unul dintre cei mai importanti oameni pe vânzări al celui mai mare trust de presă – Pro TV (de unde a plecat în 2013) – el a devenit acum un meticulos producător ecologic important dar și un importator atent de produse bio (pe care nu le poate face cu resurse proprii).

Ciprian Stancu a fondat – după un an de documentare și muncă intense – magazinul online Republica Bio – și cultivă, în paralel, legume și fructe bio (face asta de peste cinci ani deja). Magazinul său a fost lansat oficial în martie 2015.

Ciprian Stancu nu mai mănâncă acum prânzul grabit, deasupra tastaturii, frugal și nesănătos. Diminețile lui nu mai încep aranjându-și cravata și potrivindu-și alarma să nu întârzie la prima ședință de dimineață ci cu o gură de aer și o plimbare pe bicicletă spre ferma sa.

gradina_16

Rutina sa înseamnă acum, în loc de ședințe, – mers la fermă iar  în loc de negocieri, discuții prietenești și constructive cu ”tovarășii” săi de la Republica Bio. Sunt toți foști corporatiști. Întregul model de viață al acestor oameni s-a transformat radical odată cu proiectul Republicii BIO.  Acum au parte de mult calm, în contrast cu stressul cu care vii seara acasă când lucrezi într-o corporație.

Povestea lui Ciprian (39 de ani) merită spusă de la capitolul vieții sale sănătoase, care a început întâi cu o intenție (de a-și schimba dieta și sursele de unde își procură mâncarea) și a continuat cu achiziționarea primului teren pentru agricultură bio.

Ciprian Stancu, Republica BIO

Ferma de lângă București, în suprafață de 0,5 hectare este dedicată preponderent legumelor, în special multiplicării de semințe ecologice. Am adunat aici seminte arhaice (unele soiuri având o istorie de peste 100 de ani), de peste tot din lume: Serbia, Columbia, India, Peru, Italia, Rusia, Franța, Grecia, Maroc etc. Multe dintre acestea sunt soiurile străbunicilor noștri români, pe care le cultivam cu mare drag și le ajutam să se aclimatizeze la actualele condiții climatice”. Chiar dacă producția de legume este semnificativă, vânzarea acestora nu reprezintă o prioritate pentru moment, spun cei de la Republica Bio. Vor întâi să aibă semințe sănătoase, arhaice, originale, nehibridate, nemodificate genetic, cu putere mare germinativă, care să le asigure plante foarte nutritive când încep să producă pentru vânzare (în 2017).

ferma Republica BIO

Dintre legume, cea mai mare atenție o alocă celor cu gustul copilariei: tomate, ardei, castraveți, dar și legumelor puternic antioxidante: sfeclă roșie, morcov, păstârnac, kale. ”În 2016 doar la tomate aclimatizăm 64 de soiuri. O nebunie de biodiversitate: roșii albe, galbene, roz, verzi, chiar și tomate albastre” spune Ciprian Stancu. Cealaltă plantație bio – ferma de la Valea Călugărească – reprezintă o superbă livadă de meri, peri, pruni și cireși.

gradina_07

Deși este proprietar și de magazin online cu produse bio, Ciprian spune că el și-a dorit să se facă fermier. Și-a dat seama însă că pentru a vinde produse perisabile trebuie să ai deja formată baza de cumpărători. Altfel, produse superbe din punct de vedere nutritiv ajung să se degradeze și să nu folosească nimănui. Sunt cunoscute practicile de achiziții ale marilor lanțuri de retail, care plătesc prețuri ridicole și percep taxe peste taxe. ”De asta am considerat că e mai bine să creez eu o platformă prin care să dau oamenilor opțiuni și prin care să vând tot ceea ce voi produce eu sau alti fermieri BIO.  Am facut totul având în cap în fiecare moment prețul fiecărui produs. BIO nu trebuie să fie scump. Trebuie să fie din ce în ce mai accesibil. Să își permită din ce în ce mai multă lume. Toți vrem să mâncăm sănătos, însă unii chiar nu ne permitem. Ce facem noi este să facem direct legătura între producători și clienții noștri, fără alți intermediari. De-asta prețurile noastre la majoritatea produselor sunt cele mai mici comparativ cu orice alt magazin”, adaugă el.

IMG_9011

Uleiul de cocos este doar primul produs marca Republica Bio, iar în acest moment au în pregătire peste 60 de alte produse care îndeplinesc criteriile lor de exigență. ”Când dezvoltăm un produs nou, criteriile pe care le luăm în calcul sunt simple: calitate excepțională a materiei prime și un preț foarte bun de achiziție care să se reflecte într-un preț final exceptional de bun pentru clienții noștri. Asta ne motivează în fiecare zi. Satisfacția cea mai mare a echipei noastre este să vedem că din ce în ce mai multe mămici își hrănesc copiii bio și că îi feresc de chimicalele de pe rafturile supermarketurilor”.

Un an a durat plănuirea și pregătirea magazinului online RepublicaBio.ro: alegerea și testarea produselor, pregătirea website-ului, fotografierea și pregătirea descrierilor de produs, pe care le-au făcut cu forțe proprii. ”Am testat noi înșine produsele și suntem în continuare cei mai exigenți clienți ai Republicii BIO. În plus, nu ne-am bazat pe resursele pe care distribuitorii ar fi putut să ni le pună la dispoziție, pentru că în majoritate erau fie succinte (descrierile), fie de calitate slabă (fotografiile)”.

depozitul_01

Cele mai vândute produse sunt: uleiul de cocos ecologic Republica BIO, care de departe este pe primul loc, fiind considerat in grupurile de consumatori drept cel mai bun ulei de cocos disponibil in Romania; batoanele raw energizante (cu sortimentele cocos, vanilie, ciocolată, proteină); băuturile: apa de cocos este în top, apoi laptele vegetal (migdale, orez și cocos, etc.); condimentele și esențele: scortișoara de Ceylon, pudra de vanilie de Bourbon, zahărul de cocos, drojdia active. Bine se vând și superalimentele pudre: spirulina, chlorella, iarba de grâu, pudra de carob, și mixurile multifuncționale; semințele crude: chia, susan, dovleac.

Clienții lor sunt cei foarte grijulii cu propria sănătate și foarte educați. Clienții care fac cel mai frecvent cumpărăturile în magazinul Republica Bio.ro (unii chiar mai des de odată pe săptămână) sunt femeile însărcinate, mămicile și persoanele care fac sport în mod regulat.

Clienții noștri sunt oameni foarte educați. Se documentează mult, ne sună, pun multe întrebări, vor să înțeleagă. Le pasă de cum se simt și de starea de sănătate. În general, oricine conștientizează că trebuie să se ferească de chimicalele din comerț ajunge să ne sune, să studieze magazinul și să cumpere. Cea mai mare cifră înregistrată în sondaj a fost procentajul de persoane care fac sport, ceea ce pentru noi a confirmat decizia de a avea o categorie pentru sportivi în magazin. Deși românii sunt considerați sedentari de top în Europa, cu un procent de peste 60% care nu fac sport, conform Eurobarometru 2015, persoanele care aleg să consume bio înțeleg importanța mișcării pentru sănătate. 70% dintre aceștia au un stil de viață activ, bărbații în proporție ușor mai mare decât femeile”.

La magazinul online lucrează 10 persoane, la fermă unul plus ajutoare la nevoie, la livadă un îngrijitor și ajutoare de sezon. Inclusiv cei de la birou dau o mână de ajutor când și unde este nevoie. ”Eu îmi încep fiecare zi în ferma organică pe care am vizitat-o împreună. În plus, cel puțin odată pe săptămână merg la livada de la Valea Calugarească, aflată pe ultima sută de metri din perioada de conversie la agricultura ecologică”.

 

Bani mai puțini, dar o viață mult mai sănătoasă

Ciprian nu se dă în lături să recunoască că acum câștigă cu toții mai puțin decât în corporații, însă sunt mai fericiți. ”Avem o VIAȚĂ. Avem de două ori mai mult timp liber. Weekenduri petrecute la birou: 0. Prezentări powerpoint inutile și pe care nu le citește nimeni: 0. Nu ne întrerupe telefonul în timpul mesei, nu mâncăm pe apucate din caserole de plastic pe birou. Acum avem timp de sport. Avem timp să stăm în natură. Toți aceștia sunt indicatori ai calității vieții pe care îi apreciezi doar după ce ajungi să îi trăiești pe pielea ta. Nimeni nu țipă. Ne ajutăm când ne aglomerăm cu proiecte sau comenzi. Nu avem ‘’job description’’. Fiecare pune mâna și ajută la orice. La birou si in ferme suntem cu totii  familie în care fiecare își aduce contribuția ca lucrurile să meargă bine. Republica BIO este copilul nostru, al tuturor, pe care îl creștem cu mare grija. Și avem 33.000 de prieteni, clientii si suporterii nostri, care zilnic ne ajută să îl creștem. Iar acest copil ne răsplătește pe toți cu sănătate, produse curate, prețuri bune și calitate excepțională”.

livada_05

Pentru mine, dincolo de a vedea cum se îngrijește o fermă bio și cam ce presupune ea, a rămas surpinderea plăcută că un om tânăr, fost corporatist, știe să povestească și să explice despre rotația culturilor, semințe, răsaduri, dăunători, plantații, polenizatori și să îl văd că pune mâna pe sapă.

Am și gustat și testat produsele lor din grădină dar câteva și din magazinul online (am primit împreună cu câțiva bloggeri spre testare pasta de tomate ecologica, magiun de prune si ulei de cocos) și pot să vă spun în cunoștință de cauză că sunt foarte bune și gustoase.

Știindu-i, cred că e bine să stați cu ochii pe cei de la Republica Bio pentru că pregătesc surprize frumoase și sănătoase.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!