X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

In vizita la fabrica de salate Eisberg Romania

de Oana Grecea

Ma gandeam de ceva timp ca pe pe site-ul meu Retete TV sa inaugurez o rubrica saptamanala de salate (ceea ce o sa si fac). Din punctul meu de vedere, nu mananci salate ca asa e in trend sau sanatos, mananci salate ca sunt bune, se prepara rapid, te salveaza de o garnitura la vreo friptura sau devin chiar ele fel principal.

Cumpar salate din Mega Image (marca proprie) si din Carrefour, salate Eisberg. Prin urmare, cum pe cele de la Mega Image nu stiam cine le fabrica, am luat legatura cu cei de la Eisberg. Vroiam sa vad cu ochii mei cum sunt ambalate, depozitate si mai ales daca sunt spalate, asa cum scrie pe punga.

Cum meseria de jurnalist freelancer te salveaza de multe ori sa ajungi in locuri nepermise, am fost primita pentru o vizita in fabrica, ba chiar am reusit sa vorbesc si cu managerul firmei, Lucian Trofin.

Din prima trebuie sa va spun ca m-au impresionat conditiile de siguranta. Ca si la fabricile de lapte pe care le-am mai vizitat, si la salate se intra steril, cu echipament adecvat, cu protectie maxima. Nu ai voie cu telefon si (aproape) nici cu aparat foto, motiv pentru care nu am exagerat cu fotografiile. In fabrica lucreaza 18 oameni, desi volumul de salate ambalate zilnic este de trei tone.

In vizita la fabrica Eisberg

Eisberg este reprezentanta in Romania a unei companii elvetiene si joaca pe o piata in crestere de la an la an. In Romania, piata produselor de tip convenience este concentrata mai mult la oras (50% din salate se vand in Bucuresti), cei de la sate consumand probabil ceea ce cresc in gradina (cu siguranta nu la fel de diversificat ca tip de salata).

Din pacate romanii nu reusesc sa furnizeze nici materia prima pentru fabrica Eisberg din Cernica (Pantelimon, Ilfov). De aceea, conditiile meteorologice din diferite tari sunt principalul barometru pentru comanda materiilor prime. “In functie de sezon, tarile de provenienta sunt Spania, Italia, Grecia, Turcia si nordul Africii pe timp de iarna, Europa Centrala si Olanda pe perioada verii. O mica parte luam si din Romania, dar suntem foarte atenti la ce tratamente se aplica”, mi-a spus Lucian Trofin, general manager Eisberg Romania.

Fabrica de salate Eisberg

Pentru a fi proaspete salatele se culeg azi in tara de provenienta si in maxim 24 de ore sunt la poarta fabricii Eisberg Romania de unde pleaca ambalate in aceiasi zi. Pe pungi scrie ca durata de garantie este de 5 zile insa eu le-am tinut in frigider si doua saptamani si nu au patit nimic. Ambalarea, spalarea, depozitarea este asistata electronic si toti pasii (circuitul salatei in fabrica) sunt notati cu rigurozitate pe ecranele amplasate langa linia tehnologica care spala sau ambaleaza salata.

IMG_2757_resize

Din vorba in vorba am aflat si ca salatele pe care le iau de la Mega Image sunt produse tot de Eisberg, ceea ce m-a incantat ca acum stiu in ce conditii sunt produse. Nu stiu cum sunteti voi dar eu, cand vine vorba de produse marca proprie a vreunui retailer imi inchipui ca este mai prost sau de o calitate scazuta ca sa fie mai ieftin (desi salatele marca proprie sunt similare la pret cu cele Eisberg). Acum acest mit s-a spuberat cu siguranta. De altfel, aproape 60% din volumul de vanzari al Eisberg il reprezinta produsele „marca proprie” dezvoltate in parteneriat cu retailerii Carrefour si Mega Image. O astfel de colaborare inseamna pentru Eisberg Romania garantia serviciului complet la raft si faptul ca produsul lor – salata- devine accesibila unei categorii mai largi de consumatori.

Si totusi, cine sunt consumatorii de salate? Cei cu un stil de viata sanatos si nevoia de a economisi cat mai mult timp. Cei care stiu ca vitaminele ti le iei si dintr-un astfel de produs sau cei aflati vesnic la dieta si pentru care salata este o necesitate. M-as bucura sa cred ca in aceasta categorie intra si cei grabiti, pentru care a lua salata din punga si a o pune in farfurie cu un dresing adecvat este o varianta de luat in seama.

Cea mai cautata gama de salata din portofoliul Eisberg este Chef, urmata de Misticanza.

Mi-ar placea sa stiu: voi de ce mancati salata? Daca aveti idei de retete sau o opinie vis-a-vis de salatele existente in Romania, lasati-mi un comment la acest articol.

 

Fotografiile au fost facute cu un aparat Canon EOS Rebel T5i.

4 Comments

  • avatar

    Tare mult ma bucur ca ai elucidat acest mister si pt mine. Bravo, mi-a placut!

  • avatar

    Ce tare! Chiar am vazut recent un documentar despre cum ajunge salata de pe camp in magazin si mi-a placut foarte mult. Eu cumpar rar salate ambalate, sunt minunate, insa: 1. nu mi le permit tot timpul si 2. rareori le gasesc proaspete. O punga de 7-8 lei pe care o pui direct in farfurie face cam cat doua salate din piata, cu tot cu ridichi si ceapa verde (evident, nu e nici pe departe acelasi lucru). Insa imi place sa ma rasfat cu diverse combinatii, eu fiind mare fan valeriana si rucola.

  • avatar

    Desi eram un mare fan al salatelor Mega Image ieri am patit ceva suparator cu o salata Chef: avea un gust ingrozitor chimic ca de otrava pesticid, nu stiu ce dar imposibil de mancat. Vi s-a intamplat? Nu prea stiu ce sa fac. M-as cam duce cu ce a ramas in punga la magazin a vad ce zic…

  • avatar

    SALATELE ASTEA NU AU NICI UN GUST.NU MAI CUMPAR.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!