X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jan 24, 2016 - Bucatareala    No Comments

Ingredientele iubirii, intr-o poveste din Paris

de Oana Grecea

O poveste de dragoste din Paris, gastronomie franțuzească și câteva rețete au reușit să mă cucerească și să mă destindă vreme de 2-3 ore cât a durat să citesc cartea ”Ingredientele iubirii”. Scrisă de francezul în vârstă de 36 de ani (dar publicată în 2010 pe când avea doar 30 de ani) – Nicolas Barreau, cartea este publicată în România de editura Allfa.

”Ingredientele iubirii” este genul de carte pe care ți-o dorești ecranizată într-un film romantic, pentru că are tot ce-i trebuie: o tânără drăguță, un iubit neașteptat și misterios, un oraș al îndrăgostiților și câte puțin din cea mai celebră gastronomie.

Ca în orice carte pe care o citesc am căutat să mă documentez puțin și să intru în atmosfera descrisă de autor. La un moment dat personajul principal își scria într-un volum propria poveste de dragoste și asculta un CD, French Caffe. Am vrut să-l ascult să văd ce l-a inspirat pentru că îmi dau seama că este de fapt muzica preferată a lui Nicolas Barreu. Găsiți melodiile aici.

Citesc rar cărți de dragoste sau așa-zis romantice dar recunosc că uneori sunt o binecuvântare când vrei să mai uiți de cotidian. Romanul se citește alert și faptul că nu este prea complicat a făcut să fie tradus în multe limbi: cu iubirea și romantismul rezonează multă lume.

Mi-am notat doar câteva lucruri, de data asta am fost concentrată strict pe poveste:

Fericirea este o haină roșie cu căptușeală zdrențuită” (Julian Barnes)

”Anii nu au nicio însemnătate, important e ce se întâmplă în decursul lor”.

Mirosul delicios născut din combinația dintre făină, unt, vanilie, ouă, fructe și frișcă, ce plutește prin aer, dă imaginației mele aripi și mă face să visez”.

”Se pare că nu e întotdeauna un avantaj să ai o profesie bazată exclusiv pe cuvinte, povești și idei. Au existat momente în viața mea în care aș fi renunțat bucuros la meseria pe care o am în favoarea uneia mai tangibile, mai reale, mai serioase, a unei munci manuale, de pildă, cum ar fi construcția unei biblioteci sau a unui pod – ceva care să fie mai degrabă material și nu intelectual”.

Surâsul femeilor este un dar din ceruri, este începutul oricărei povești de dragoste”.

În carte veți găsi câteva rețete cu ingrediente și mod de preparare: Fetică cu avocado, ciuperci și nuci de macadamia în vinegretă de cartofi; Ostropel de miel cu semințe de rodie și cartofi gratinați; Gateau au chocolat și parfe de portocale roșii și Curry d’agneau.

De pe coperta cărții:

Aurélie Bredin, proprietara unui restaurant mic și cochet de pe Rue Princesse, tocmai s-a despărțit de iubit și nu-și mai găsește liniștea. Într-o dimineață deprimantă de noiembrie se refugiază într-o librărie de pe Île Saint-Louis, unde dă peste o carte fascinantă și misterioasă ai cărei protagoniști sunt chiar ea și micul său restaurant cu fețe de masă cadrilate. Răvășită, Aurélie își propune să îl cunoască pe enigmaticul autor al cărții, însă toate eforturile ei sunt zădărnicite de editorul André Chabanais. Însă ce nu știe Aurélie e că întâlnirea aceea îi va schimba complet viața, pentru că lucrurile nu stau deloc așa cum și-ar fi închipuit ea…

Cu o scriitură proaspătă, ușoară și plină de pasiune, Nicolas Barreau amestecă în volumul său ceva iubire, puțin mister, câteva picături de umor, magia Parisului și senzualitatea gastronomiei franțuzești pentru a ne dărui o poveste tandră ce stimulează mintea și încălzește inima.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!