X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Initimitatea, marea provocare a vremurilor noastre

de Oana Grecea

Ca și Esther Perel (terapeut internațional de cuplu), Domnica Petrovai spune că intimitatea este marea provocare a cuplurilor din aceste vremuri, că trecutul ne urmărește și că felul în care ne iubim sau se vor iubi copiii noștri ține de exemplul pe care l-au avut (”Orice cuplu retrăiește durerile din relațiile trecute și nevindecate, din relația cu părinții, ba retrăiește și felul în care au trăit părinții iubirea”; ”Modul în care ne iubim (sau nu) are un impact serios asupra copiilor noștri”). Cel mai adesea însă, primești ceea ce dai…

Am descoperit-o pe Domnica Petrovai prin intermediul cărții ”Iubește și fii iubită – (aproape) Totul despre relația de cuplu”, apărută la editura Humanitas. Și abia apoi i-am căutat site-ul Mind Education Health – și am aflat despre Școala pentru Cuplu.

Nu sunt în impas sentimental dar ca să evoluez în cuplu, în relație, îmi place să citesc cărți care să mă provoace să-mi pun întrebări (mie sau partenerului), care să mă ducă dincolo de rutina despre care nu știu încă dacă este bună sau nu. ”Rutina ne oferă stabilitate, însă avem nevoie și de noutate, de surpriză, de incertitudine”, spune Petrovai.

Iubeste si fii Iubita

De fiecare dată când citesc ceva îmi dau seama că mai învăț una-alta. A evolua de multe ori de unul singur înseamnă a te schimba doar tu într-o relație, iar de aici pot începe problemele. Se spune că dai/oferi atât cât ești tu în acel moment, nu ceea ce îți dorești sau visezi. Comunicarea este esențială într-un cuplu dar și deschiderea, aș spune eu. Te poți schimba doar pe tine, nu și pe partener, spune Petrovai, însă schimbarea ta îl va influența mult pe acesta. ”E vorba de relații, și orice pas al tău va fi și un pas pentru celălalt – în timp”.

Când tu ești prea mult din ceva, partenerul tău va fi prea puțin din acel ceva. Cu cât tu ești mai responsabilă, cu atât el devine mai iresponsabil”, explică autoarea.

Aud adesea că ea/el nu mai este ca la început, că dorința nu mai este aceeași, că iubirea a scăzut sau s-a tranformat în obișnuință. Mi-a plăcut o fază dintr-un film în care el îi arată soției o pată pe mână, ea o ia inițial ca pe un afront (”da, îmbătrânesc, ce e cu asta?”), dar morala era alta: ”știu și sunt atent la fiecare părticică din tine, pata aceea ți-a apărut recent”. Petrovai spune, vis a vis de iubire, că puterea de a iubi – pentru că este o putere – depinde de gradul de siguranță resimțit de noi alături de părinți și în relațiile romantice.

În relația cu cel de lângă tine ai șansa să-ți vezi neputințele, limitele, durerile, nevoile neîmplinite sau dorințele.

Suntem atrași de persoanele cu același grad de maturitate sau de imaturitate ca noi, însă alături de un partener avem șansa de a evolua și a ne dezvolta”.

Viața de cuplu este o călătorie în primul rând a ta cu tine, și apoi cu celălalt. Un efort comun pentru tot restul vieții noastre – punctează psihoterapeutul.

Despre Intimitate și Infidelitate

Ați încercat vreodată exercițiul sincerității? (este recomandat în filmul românesc Love Building, din 2013). Este greu să mai ai încredere în cineva care înșală și recunoaște că a făcut-o. Încrederea este fundamentală într-un cuplu. ”Fără încredere nu putem fi liberi, așadar nu putem fi cu adevărat vulnerabili. Nu ne putem trăi sexualitatea pe deplin”.

”Infidelitatea este traumatică. Cu greu și cu mult efort vor mai putea cei doi să-și recapete siguranța și încrederea pierdute, spune terapeuta. Ca femeie, spre exemplu, vrei să te simți din nou atrăgătoare, dorită, apreciată, și el, persoana miraculoasă este acolo”.

”Infidelitatea începe de multe ori cu o prietenie. Infidelitatea este ca o vacanță permanentă, nu e viață reală”, explică Petrovai.

Aventurile și mai ales impresia că ești dorit, iubit sunt ca niște vacanțe din care te hrănești, fără să ai vreo empatie față de partenerul pe care, inevitabil, îl rănești. Simți că ai dreptul. Că meriți”.

”Nesiguranța personală te face, în afara cuplului, sensibil la atenția celorlalți, vulnerabil la aprecierile și gesturile de apropiere ale altora”.

”Dacă ai fi într-o relație sănătoasă cu tine însuți și cu partenerul, ai putea să tolerezi disconfortul din cuplu fără să te refugiezi în a povesti cu altcineva”.

”Femeia are nevoie de un spațiu în care să se gândească la ea – să aibă grijă de ea, să reînceapă să simtă nevoia sexuală, atingerea, plăcerea, extazul. Să se reconecteze cu ele, astfel încât gândurile, imaginația și fanteziile erotice să i se retrezească”.

Intimitatea este marea provocare a omului din vremurile noastre. Înțelegerea relațiilor trecute ne ajută să discernem de ce am fost atrași de un anumit tip de partener, de ce ne rănesc anumite gesturi, de ce reacționăm personal sau eșuăm în relații.

”Sexualitatea sănătoasă a bărbatului are legătură cu sănătatea lui emoțională în relația de cuplu, este o problemă a cuplului, și mai puțin o problemă ce poate fi rezolvată doar de bărbat sau doar de femeie”.

A-ți dori să oferi plăcere partenerului și a răspunde nevoilor lui sexuale e un semn de sănătate a cuplului. Intimitatea și plăcerea mențin dorința sexuală dezvoltată într-o relație”.

”Sexul bun vindecă, și puteți începe să trăiți relaxați în intimitate, fără teama imperfecțiunii, a eșecului. Puteți să vă bucurați unul de celălalt și să vă oferiți plăcere unul celuilalt”.

Pentru bărbat viața erotică este calea cea mai ușoară către propriile lui emoții și trăiri. Grija pentru viața erotică a cuplului, pentru nevoile bărbatului și ale femeii, înseamnă grija pentru viața emoțională, energia cuplului, momentele profunde de regăsire într-o lume în care suntem supuși la mult prea multe distrageri”.

Initimitatea, marea provocare a vremurilor noastre

 

Cărți recomandate:

Prezența invizibilă de Michael Gurian

Femei care aleargă cu lupii a Clarisei Pinkola Estes

Cum să nu mori din dragoste de Walter Riso

Arta de a iubi de Fromm

Căile îndrăgostirii de Ayala Malach Pines

Adevăratul refugiu de Tara Brach

Acceptarea necondiționată de Tara Brach

Iubirea nu este de ajuns, de Aaron T. Beck, ed Trei, 2012

Iubirea se construiește în doi, Humanitas 2011, de Steve și Shaaron Biddulph

Cum să ne simțim bine împreună. Secretul funcționării relațiilor, ed Herald, 2017, de David Burns

Slow Sex: Arta rafinamentului orgasmului feminin, Erotica Press, de Nicole Daedone

Anatomia iubirii: O istorie a relațiilor de dragoste și a destrămării lor, de Helen Fisher, ed Trei 2017

Domnii preferă într-adevăr blondele? Știința din spatele iubirii, sexului și atracției, ed Trei, 2017, de Jena Pincott

Primește iubirea pe care o dorești, Herald 2016, de Harville Hendrix

Psihologia femeii, ed Trei, 2012, de Karen Horney

 

Filme recomandate:

In the mood of Love (2000) – O iubire imposibilă

Another Woman/Cealaltă femeie (1988)

Bună, ce faci? (2010) a lui Dan Pizza

Love Building (2013) – FILM romanesc

Izvorul femeilor (2011) a lui Radu Mihăileanu

Istoria Iubirii (2016)

After the wedding (După nuntă) (2006)

In a better world/ Într-o lume mai bună (2010)

Up in the Air/ Sus in aer (2009) cu George Clooney

1 Comment

  • avatar

    Ce fain că ai făcut o listă cu filmele menționate în carte. Voiam și eu să fac asta, dar mi-a scăpat printre atâtea sublinieri și post-ituri. Foarte faină cartea. Eu o păstrez aproape, să o pot consulta când sunt în impas.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!