X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Nov 26, 2012 - Ganduri    No Comments

Intre noi parintii. ”Modelele nu se mai gasesc in interiorul casei”

 

Trebuie să ne educăm copiii că nimeni nu este perfect. Azi nu se mai poate trăi cu un model integral. Nu poți spune că îți dorești în totalitate să fii ca cineva fizic, ca personalitate sau talent. Acum, greutatea de a fi părinte este mai mare decât înainte.

Astea sunt câteva dintre ideile vehiculate la întâlnirea ”Între noi părinții”, din cadrul programului educațional ”Viața mea: un „joc” serios”, susținut de Aurora Liiceanu, cunoscut psiholog și autor. Deși tema era legată de adolescenți (Părinții, modele pentru adolscenți?) s-a vorbit depsre modele în general pentru tinerii noștri, nu neapărat pentru adolescenți. Chiar dacă am pornit la seminar cu idee de a asculta cu ce mă voi confrunta când va fi Maria mai mare, am aflat alte chestii interesante, legate de educația copiilor în general. Le voi enumera așa cum le-am notat.

–         De când este copilul mic noi nu insistăm asupra unei operații importante: COMPARAȚIA. Comparația ne formează ca identitate. Dacă noi am discutat cu copilul despre comparația socială am putea discuta și despre idei critice. De cele mai multe ori subevaluăm sau supra apreciem.

–         Tema secolului XXI este aceea a interacțiunii sociale, interpersonale.

–         Familia nu mai are rolul formator de până acum. Femeile nu mai pot fi acum modelul celor trei A: Activă, Atractivă, Actuală.

–         Copilul trebuie să învețe din încercare – eroare.

–         Trăim în mitul celebrității și părinții nu mai sunt modele. Dacă vrei să fii un model, dacă vrei să reproduci motivația, trebuie ca tu să îl împingi pe copil de mic înspre ceea ce îți dorești.

–         Părinții vor să se cloneze. Copilul reproduce felul său de a gândi, de a acționa și părinții sunt foarte mândri de asta. Azi cuvântul model este mai mult pentru exemple fizice.

–         Părinții trebuie să găsească o modalitate între controlul parental și tentația din exterior.

–         Copiii nu-și mai caută modele în casă ci înspre exterior. Cu copilul trebuie să fii mare manipulator. Copilul poate fi ușor manipulat dacă ai talent și dacă vrei. Scopul scuză mijloacele.

–         Autoritatea se naște când înveți un copil ce consecințe are fapta lui.

–         Trebuie să înveți copilul că obiectele nu aduc fericirea.

–         Socialul este atât de puternic încât partea de psihologie individuală nu mai este atât de importantă.

–         Rivalul familiei sunt prietenii copilului. Trebuie să împrietenești copilul cu alti copii de care știm câte ceva.

–         Răul este atât de fascinant pentru vârsta adolescenței încât trebuie controlat foarte mult. Se zice că anturajul este de vină, dar există mai multe cauze de obicei. Tot ce se întâmplă în viață este determinat de mai multe cauze.

–         Viteza de la computer se mută asupra nerăbdării copiilor de astăzi. De aceea ei sunt hiperkinetici, spre deosebire de părinții care sunt slow. Datorită acestei repeziciuni ei fac multe lucruri deodată dar nu duc la bun sfârșit toate lucrurile. Asta vine de la tehnologia cu care iau contact.

Platforma www.viatameaunjocserios.ro  este un spațiu unde adolescenții, părinții și profesorii acestora pot găsi informații despre adolescență, tentațiile și riscurile specifice acestei perioade, dar și sfaturi utile oferite de specialiști.

Unul dintre instrumentele centrale ale programului este și ghidul practic pentru profesori, diriginți și consilieri școlari, realizat sub coordonarea psihologului Aurora Liiceanu și introdus la nivelul ciclului gimnazial.

Mai multe articole pe această temă și detalii ale întâlnirilor de până acum, găsiți aici – http://parinti.viatameaunjocserios.ro/articole/intre-noi-parintii/

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!