X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

„Invazie 68 Praga” – pentru iubitorii adevarurilor istorice

 

by Oana Grecea

Intitulată sugestiv „Invazie 68 Praga”, expoziția de fotografie alb-negru (de la Anexa MNAC din București) prezintă lupta pentru libertate, speranță și curaj, în cadre ce poartă semnătura inconfundabilă a fotografului praghez Joseph Koudelka. Cu această ocazie a fost editat (de către editura ART) și un volum al acestui fotograf, care cuprinde, pe lângă cele 249 de imagini alb-negru din timpul acestui eveniment istoric și textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu despre evenimentele din august 1968.

DSC04499_resize

”Este o bucurie foarte mare pentru mine faptul că, în sfârșit, apare și ediția în limba română a Invaziei. Cartea aceasta este despre invazia la care România – singura dintre țările semnatare ale Pactului de Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală: am fost aici de multe ori și iubesc această țară” – spune Josef Koudelka, în prefața albumului.

Această serie de momente imortalizate de Joseph Koudelka evidențiază spiritul liber al orașului Praga. Expoziția și volumul cu același nume au fost aduse la București de Staropramen și Centrul Ceh.

Fotograful Joseph Koudelka a expus la Foto Anexa MNAC din București, o parte din seria de fotografii ce au documentat lupta cehilor pentru democrație și care au fost realizate pe străzile din Praga în timpul evenimentelor politice din august 1968.

DSC04503_resize

Pentru iubitorii de cultură este de știut că următorul eveniment prezentat de Centrul Ceh și susținut de Staropramen va fi dedicat artei posterului de film. Expoziția “Film Poster is Not Dead” se desfășoară între 19 noiembrie și 6 decembrie la sediul Universității Naționale de Arte din București.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!