X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Joaca pentru copii: din ha! ha! in aha!

de Oana Grecea

Ca părinte al unui copil care a avut de-a face cu spațiile de joacă pot recunoaște că goana după un loc care să întrunească ceea ce înțelegem noi (adulții) în petrecerea reușită e un calvar. În ce mă privește (și pe unii cunocuți ai mei) căutarea a evoluat de la o petrecere tematică, cu personaje, la ceva educativ. Un fel de educație prin joc. Ce vreau eu acum și ce oferte sunt pe piață? Am pornit în căutarea locurilor speciale, ignorând pur și simplu zona, pentru că, am zis eu, cei dragi vor veni și dacă îi chemi la capătul celălalt al orașului.

Mai mult, observând puțin dinamica spațiilor de joacă mi-am dat seama că – dincolo de locație – contează și activitățile practicate și implicarea trainerilor/animatorilor. Și evident, ceea ce servesc invitații tăi, ”cateringul” acela care arată mereu la fel. Acest aspect e mai degrabă important pentru părinți decât pentru copii, pentru că cei mici vin acolo pentru atmosferă. Copiii vin să se distreze, aduții caută distracție educativă pentru odraslele lor. Majoritatea spațiilor de joacă (cu mici excepții) arată cam la fel: saltele gonflabile, ceva de cățarat și plasă de sărit, plus un colț cu măsuțe și scăunele mici. Toate, în spații închise, ventilate doar de aerul condiționat. Știu că noi părinții suntem osbedați ba să nu-i bată soarele, ba să nu răcească și să-i topească ploaia. Însă joaca și petrecerile în spațiile închise nu sunt tocmai cele mai sănătoase obiceiuri pe care le adoptăm.

Câteva scurte concluzii după o analiză a spațiilor de joacă: 80% dintre ele au și siteuri aferente, restul au doar pagină de Facebook. Puține au afișate prețuri, majoritatea îți cer să te adresezi cu un email pentru o ofertă personalizată. Dacă te interesezi din timp și nu știi numărul de copiii exact, e mai nasol, abia îți spun un preț pentru extra persoane (pe lângă un minim de 10, obligatoriu). Am întâlnit un spațiu în zona Tei – The President care s-a desființat deși nu anunță pe nicăieri că nu mai fac petreceri de copii. Ambasador Play  – tot din zona Tei – are patru etaje de petreceri, pe vârste, cu separeu pentru părinți și tot felul de dispozitive electronice pentru copii dar… E un spatiu kitch-os, îngust (e gândit pe lung), închis (mi se pare neaerisit din cauza dimensiunii deși au aer condiționat), care ține copiii prea mult blocați cu ochii în monitoare de care vrei să scapi și acasă.

Un pic mai bine în tot noianul de spații de joacă aproape identice este Kiddo Play Academy (zona Băneasa), care este mai aerisit, are și o zonă de laser, una de teatru și construiau un Escape Room. Este doar un spațiu de joacă mai frumos, pe care să-l încerci odată, dar care vara asta a atras copiii prin ateliere și ”tabere” cu activități diverse. Nu o să le mai enumăr pe cele pe care le-am vizitat și care mi s-au părut comune (fiind în cartiere cu siguranță sunt o opțiune), ci o sa vă vorbesc despre unicul spațiu din București care mi-a atras atenția – No Gravity (fondat de Alex Codreanu) și despre un animator/trainner profesionsist din Cluj – Ioana Găzdac (fondator Resurse pentru petreceri), cărora le-am adresat mai multe întrebări.

Educație prin aventură la No Gravity

no-gravity-club-berceni-6

No Gravity este un proiect de educație prin aventură pentru copii, fondat de Alex Codreanu ca o continuare a pasiunilor și preocupărilor sale. Clubul de aventură indoor este situat în Șoseaua Berceni (aproape de stația de metrou Piața Sudului) dar oferă programe și ateliere de calitate, în care copiii pot învăța ceva dincolo de joacă. Atelier de mecatronică și robotică, atelier de educație montană și orientare urbană, atelier de obținere a uleiurilor din plante, atelier de paleontologie și cele mai tari petreceri – o noapte cu cortul – toate sunt posibile la clubul No Gravity.

continuarea articolului o puteți citi aici.

Jocurile și metodele de animație se învață

10917085_904465869594360_6097757285426172190_n

Prin mâinile Ioanei Găzdac (fondator Resurse de petreceri – Cluj) au trecut zeci de tineri, cărora le-a predat microbul animației, adică i-a învățat cum să umple timpul copiiilor pentru care joaca este cel mai important job. Întâi s-a jucat cu mii de copiii hiperactivi în calitate de animator al spațiilor de joacă și s-a bazat (dincolo de dragostea pentru cei mici) pe ceea ce a învățat la cursuri în România și în străinătate. Din povestea ei am aflat că lucrurile nu trebuie făcute după ureche la un spațiu de joacă și am găsit explicația tinerilor care râd forțat și în scurt timp își părăsesc angajatorul. Militează pentru splitarea meseriei de animator, în cel dedicat taberelor și în cel dedicat petrecerilor de copii. (la finalul articolului Ioana a făcut un tabel cu diferențele dintre cele două).

continuarea articolului o puteți citi aici.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!