X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

La Fete de la Gastronomie sau cultura si gastronomia franceza in Romania

 

UPDATE: programul manifestarilor din acest week-end, incepand cu vineri 26 septembrie si pana duminica, 28 septembrie.

Programul (el exista si pe FB dar eu nu l-am putut deslusi prea bine)…

de Oana Grecea

Luna septembrie este plină de evenimente, dar mă voi opri doar la cele culinare. Mai aproape de sufletul meu a fost cea care promovează cultura gastronomică franțuzească, pentru că, în materie culinară francezii dau tonul. ”La fete de la Gastronomie” se desfășoară între 26-28 septembrie în București, dar sărbătoarea are loc în aceeași perioadă și la Paris, pentru cei care își permit să ajungă chiar la ”ea” acasă. 

Sărbătorii din București i-a fost făcută o pagină de Facebook unde puteți afla manifestările ce au loc la Institutul Francez, la hotelurile și restaurantele cu specifiz francez din Capitală (spre exemplu Novotel organizează un Brunch Provencal, Le Bistro Francez organizează un eveniment de degustare champagne Canard-Duchene, Le Manoir vă așteaptă la o degustare de vinuri franțuzești în magazinele Comtesse du Barry) iar supermarketurile promit promovarea produselor tradiționale din țara lui Napoleon.

Personal, sunt interesată să aflu mai multe despre brânzeturile franțuzești și sper ca vreuna din manifestările de mai sus să le facă puțin mai cunoscute și mai accesibile publicului larg.

Sărbătoarea aceasta răspândită deja și în afara Franței a început în 2010, când ”le repas gastronomique a la francaise” a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Site-ul despre această poveste îl găsiți aici. Încurajând produsele locale de bună calitate, cunoașterea vinurilor bune și asocierea lor cu mâncarea, francezii au făcut cunoscută și respectată lumii întregi munca lor. În România, evenimentul are loc grație organizării Camerei de Comerț Franceză în România, Ambasadei Franței, Institutului Francez și Ubifrance.

Despre ce înseamnă ”Repas gastronomique” vorbește chef Guy Savoy în interviul de mai jos:

Bucătăria franțuzească beneficiază de un spațiu generos în presa locală iar pe site-ul dedicat evenimentului – http://int.rendezvousenfrance.com/en/events/fete-gastronomie-french-cuisine-festival – veți găsi și alte informații și video-uri utile dacă vreți să ajungeți chiar la Paris sau dacă vreți doar să faceți comparație.

Tot în septembrie în București are loc Rural Fest (eveniment ce aduce producatorii de la sate in mijlocul Bucureștiului, duminica 14 septembrie), Săptămâna restaurantelor (22-28), The Big Lunch (27 septembrie) și altele…

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!