

Lectura de povesti culinare: Omnivor!

by Oana Grecea
Multe din poveștile din Omnivor (supliment al revistei DoR – Decât o revistă) sunt în spiritul ”home cooking”, pe care îl elogiez și eu în munca mea de pe blog. ”E mai bine să gătești acasă oricând și oricât de des. E și mai ieftin, mai sănătos… mai bine și pentru societate”, confirmă și Anthony Bourdain din paginile revistei.
În editorialul intitulat ”Mâncarea contează”, Lavinia Gliga spune: ”e important .. să vorbim despre ce și cum mâncăm, despre tendințele și fenomenele care se împletesc în jurul gastronomiei”. Chiar dacă nu au vorbit despre ce și cum mâncăm și ce tendințe sunt în piață, au spus povești minunate, cu oameni care și-au urmat pasiunile, dincolo de orice opreliști, pregătire, așteptări.
Egon Naday (51 de ani), chef-ul restaurantului clujan Viva, spune: ”Chefii buni sunt cei care învață în bucătărie. .. Exercițiul e principalul ingredient”.
De departe, cel mai interesant articol este povestea Codruței Popa din Timișoara, proprietara blogului www.codrudepaine.ro (Apă. Făină. Sare) și în viitorul apropiat a unei brutării cu același nume din acest oraș. O poveste inspirațională, chiar dacă nu a fost întotdeauna veselă și nu s-a regăsit pe sine. Codruța este arhitectă și pentru că arhitectura nu mai mergea, în timpul liber s-a apucat de făcut pâine. Dar nu de orice fel, ci din cea mai sănătoasă, adică cu Maia. Detalii găsiți la ea pe blog, un blog care miroase a pâine proaspătă, dospită, cu coaja crocantă la tăiere.
Mult mi-a plăcut și fragmentul din Anthony Bourdain, din cartea ”Medium Raw”, în pregătire la editura Publica (apare în august). De la el am reținut:
”E mai bine să gătești acasă oricând și oricât de des. E și mai ieftin, mai sănătos… mai bine și pentru societate”.
”Cred că deprinderile culinare de bază sunt o virtute, că abilitatea de a te hrăni cu pricepere atât pe tine cât și pe alții ar trebui predată tuturor tinerilor drept o competență fundamentală”.
A ști să gătești sau a-ți plăcea în mod vizibil să o faci, era o rușine pentru o educată. Acum gătitul e deja ”cool”.
Ce ar trebui să știe să facă o femeie și un bărbat aflați în bucătărie: cum să toace o ceapă, cum să mânuiască un cuțit, cum să facă o omletă (”abilitățile de preparare a unei omlete ar trebui deprinse în aceeași perioadă în care înveți să ți-o tragi”), să știe să frigă un pui, să gătească după gust legumele, să facă un sos de salată obișnuit, să aibă abilitatea de a cumpăra fructe și legume proaspete, cum să recunoască un pește proapăt, cum să bage o bucată de carne în cuptor, să poată prăji cartofi și să facă un piure. Deci mamelor, luați aminte ce trebuie să știe odrasla când pleacă din casa voastră. pentru binele lui, și nu al partenerului/partenerei!
Am aflat de existența:
Mihaelei Pascu, de la www.micdejundebucuresti.blogspot.ro
Georgianei Ilie, de la Tăiețel pe Facebook – https://www.facebook.com/taietel?fref=ts
Gabrielei Chirac Ralea – www.bucatareli.com
Adrianei Jescu de la https://www.facebook.com/pages/Magic-Cookies/202682286427396?fref=ts
Gabrielei Iancu – care gătește și fotografiază pe www.whatlibertyate.com
lui Nicușor Cazan de la blogul Cazan cu vin – http://www.cazancuvin.ro/
lui Rachel Sargent de la London Street Atelier
lui Mădălin Simion, autorul blogului culinar www.wineandknives.blogspot.ro
Irina și Vali Hristu și conceptul de PopUp Dinner (restaurant mobil) – https://www.facebook.com/popup.dinnerB?fref=ts
Vlad Tăușance de la Circulinar (tot restaurant mobil) – http://www.circulinar.ro/
Florin Itu și Bogdan Dumitrache, care au o platformă de socializare în jurul mâncării – https://www.facebook.com/TheSocialKitchenBucuresti
Irina și Ștefan Ghoerghiu, care au btrutăriaTartelier – http://www.tartelier.ro/
M-am făcut cu un ghid:
Cinci vinuri pentru vara 2013 recomandate de Nicușor Cazan:
- Vinarte – Prince Matei 2009
- Davino – Sauvignon Blanc edition limitee 2012
- Prince Știrbei din Crâmpoșie Spumant
- Cramele Recaș – Cuvee Uberland 2011
- Nachbil Syrah 2011
Și am mai reținut că:
”Mama ne formează gusturile și obiceiurile culinare”.
”Vinul deschide mult relațiile dintre oameni”.
Pentru orice bucătar, cuțitul ar trebui să fie cea mai importantă sculă în bucătărie. Lamele japoneze conțin mai mult carbon, care dă o duritate mai mare tăișului.
Sfaturi: oregano se folosește la paste
salata de roșii merge cu cimbru
tarhonul își găsește locul în ciorbă
rozmarinul se dă în vânt după cartofi
nucșoara e bună în spanac
Eu am pus doar spicuirile mele din această revistă care s-a rupt deja de atâta răsfoit, dar pentru poveștile integrale și bine scrise vă recomand să o cumpărați de la librăria Bastilia, sau să o comandați la ei pe site. Dar costă 18 lei/revista și 15 lei transportul. Așa că alegeți: ori comandă online, ori un drum la Bastilia…