X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Lego poate fi si pentru adulti

 

by Oana Grecea

Nu ar fi frumos să ne  jucăm dar să clarificăm și niște obiective? Nu ar fi drăguț să aflăm cum și ce gândește colegul mai puțin vorbăreț urmărindu-l exprimându-se prin joc? Lego Serious Play este o nouă găselniță pentru probleme de serviciu. Pe scurt, găsești soluții în joacă.

Meseria de jurnalist mi-a oferit oportunitatea de a afla despre noul program de training propus de firma de profil TMI. Am fost curioasă să văd cum piese de lego – cu care se joacă și copilul – te pot direcționa spre un scop anume. Pentru că ăsta ar fi obiectivul unei sesiuni Lego Serious Play: crearea soluțiilor prin implicarea tuturor celor prezenți (de preferat echipe între 4-9 jucători). Acest concept de facilitare ajută participanții să comunice cu propriile mâini. Dacă aveți copii, jocul vă pune răbdarea și imaginația la încercare (nu se prea folosesc broșurile, mai mult construiești cum îți imaginezi), iar dacă nu aveți, cred că este mai amuzant, pentru că vă reamintiți de copilărie. Conceptul LEGO® Serious Play®  provoacă oamenii să găsească soluţiile adecvate construind împreună.

Durata unui atelier folosind metodele şi produsele LEGO® Serious Play® poate varia de la cateva ore până la 2-3 zile. Costurile unui astfel de program nu depăşesc 2.000 de euro pentru un grup de lucru.

Piesele LEGO și metodologia aferentă stimulează creativitatea și pot duce la soluții mai bune decât dacă oamenii doar stau de vorbă pe tema cu pricina”, spune Octavian Pantiș, manager director TMI (și autorul cărții ”Musai List”, despre care am povestit aici).

De ce aveți nevoie pentru Lego Serious Play:

1. O temă de dezbatere importantă;

2. 4-9 oameni;

3. o sală de ședințe cu masă mare;

4. câteva ore într-o zi sau sesiuni pe mai multe zile, în funcție de mărimea echipei.

5. asistență din din partea unui consultant certificat în această metodologie.

Mai multe informații despre metodă pot fi găsite pe http://legoseriousplay.ro sau pe pagina de Facebook.

LEGO® Serious Play® se parcurge în trei etape:

– În prima etapă se clarifică obiectivul. Acesta poate lua orice formă: creșterea vânzărilor, eficientizarea proceselor și a costurilor, rezolvarea anumitor conflicte, fuziuni între departamante sau companii, crearea de noi produse sau servicii.

– În a doua parte fiecare participant își construiește din elemente LEGO propria viziune asupra situației și o prezintă. În acest mod competiția, al cărei câștigător este de obicei o singură persoană, este înlocuită de cooperare, în care toți participanții câștigă.

– A treia etapă permite crearea unei singure viziuni prin conectarea construcțiilor fiecarei persoane. În urma rezultatelor obținute se creează planul de acțiune.

(sursa: Alexandru Molnar, consultant acreditat LEGO Serious Play)

Metoda poate fi folosită pentru o multitudine de situații, precum:

–  dezvoltarea echipei

–  fuziuni și reorganizări

–  creșterea cotei de piață

–  definirea misiunii și a viziunii

–  eficientizarea proceselor interne

–  crearea unei strategii de dezvoltare

–  crearea și dezvoltarea de noi produse și servicii

– îmbunătățirea relației cu clienții interni și externi

De peste 14 ani, conceptul LEGO® Serious Play® este instrumentul folosit de companii din întreaga lume, precum: NASA, Google, Vodafone și de instituții guvernamentale din Germania și Danemarca. Temele au fost dintre cele mai diverse: crearea unei strategii de dezvoltare, fuziuni și reorganizări, rezolvarea conflictelor, dezvoltarea echipei, definirea misiunii, a viziunii de dezvoltare sau crearea de noi produse și servicii.

Dacă faceți parte dintr-o echipă și aveți obiective de îndeplinit și buget de training, vă recomand să încercați găsirea de soluții prin Lego.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!