X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Lentoarea, ca mod de a fi

 

by Oana Grecea

Am crezut preț de o secundă când am auzit de carte că mă va convinge că a fi Lent este mai bine decât a fi Rapid. Chiar dacă Carl Honore, autorul cărții ”Remedii Lente” (apărută la editura Publica) se străduiește prin exemple să arate acest lucru, ei bine, pe mine nu m-a convins.

Desigur, a fi rapid înseamnă a te baza uneori pe intuiție, care este o sabie cu două tăișuri. Iar rapiditatea, așa cum recunoaște și autorul în rândurile cărții de față, înseamnă adeseori chiar supraviețuirea unora în detrimentul celor care au un ritm mai lent.

Deci, chiar dacă autorul face un elogiu Lentorii ca mod de a fi și arată cum, pe termen lung, deciziile chibzuite, gândite îndelung sunt cele salvatoare ori câștigătoare, nu pot fi de-acord cu el într-u totul deoarece sunt cazuri și meserii – precum piloții de avioane ori de Formula Unu – în care rapiditatea este elementul cheie.

Trebuie să recunosc însă, că ”Remedii Lente”, de Carl Honore (autorul bestsellerului Elogiu Lentorii) este o carte care vorbește despre rezultatele multor studii sociologice sau de alte categorii și care arată lucruri și fapte din cele mai diverse. Cum ar fi faptul că ”studiile arată că majoritatea oamenilor care slăbesc prin dietă se îngrașă la loc și adeseori chiar mai tare, în decurs de cinci ani”. Adică graba strică treaba pe termen lung, chiar dacă efectul imediat ne satisface. Expertiza sa ajunge și la experții în PR, care sunt de-acord că cea mai bună metodă prin care o companie poate să îndrepte o greșeală este să-și ceară scuze și să explice clar ce va face pentru a corecta lucrurile. Pentru că ”lecția este să începi să comunici de îndată ce ai ceva de comunicat”.

Mi-au plăcut, de asemenea, sfaturile vis-a-vis de manageri, angajați și performanțele posibile. ”Liderii cei mai eficienți păstrează echilibrul între empatie și autenticitate. Oamenii vor să vadă că ai o viziune solidă asupra modului de abordare a unei probleme, dar, în același timp, vor și să fie ascultați”. El arată că, pentru a-i însuflețești pe oameni trebuie să faci mai mult decât să stăpânești detaliile. ”Trebuie să gândești amplu și în perspectivă”. Iar managerii care își fac timp să discute între patru ochi, care abordează problemele punând întrebări, în loc să impună soluții prin dictat, și care au arătat interes față de viața și cariera angajaților nu sunt doar cei mai populari – ci conduc, de asemenea, echipele cu cele mai bune performanțe.

Nu știu ce fel de birou aveți la serviciu, însă studiile arată că birourile deschise ne pot provoca anxietate, ostilitate, oboseală și ne pot predispune la îmbolnăvire. Pentru că, mai arată Carl Honore, oamenii pot să-i suporte pe ceilalți doar într-o anumită măsură. ”O bună parte din gândirea valoroasă se produce atunci când oamenii sunt lăsați în pace cu gândurile lor”. Se spune că lucrurul împreună poate fi și contraproductiv. ”Gândiți-vă numai la toate acele ore pe care le irosim la serviciu în ședințe plicticoase și absurde”.

Și apropo de studii, el mai pomenește și de cel care a constatat că muncile casnice pot să ridice tensiunea arterială mai mult decât munca la serviciu în aceia care se simt încărcați cu o greutate mai mare decât aceea care li se cuvine. În acest context se mai arată că ”Cu cât bărbatul face mai multe treburi casnice, cu atât e mai puțin probabil ca mariajul să se termine cu un divorț”. (cu asta sunt eu într-u totul de-acord)

Pe coperțile cărții apărută la editura Publica  sunt următoarele citate:

Orice remediu rapid şopteşte aceeaşi promisiune seducătoare de beneficiu maxim cu efort minim. Necazul este că părţile ecuaţiei nu sunt egale. Gândiţi-vă puţin: veneraţia faţă de altarul remediului rapid ne face mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai productivi? Ne ajută să abordăm provocările gigantice cu care se confruntă umanitatea la începutul secolului XXI? Există realmente o aplicaţie pentru orice? Fireşte că nu. Încercarea de a rezolva problemele în grabă, lipirea unui plasture atunci când se cere o operaţie chirurgicală, poate să acorde o păsuire temporară – însă de obicei cu preţul acumulării de necazuri şi mai mari pentru mai târziu. Adevărul dur, neplăcut este că remediul rapid nu remediază de fapt niciodată nimic. Şi uneori doar înrăutăţeşte lucrurile.” Carl Honoré

Și recenziile:

O carte prietenoasă și inteligentă pentru cei care doresc să schimbe vitezele atât la birou, cât și acasă” The Economist

Cartea scrisă de Honoré este o pledoarie extrem de persuasivă împotriva vitezei cu care ne trăim viețile” Los Angeles Times

„O adevărată epifanie pentru toți cei care au uitat să privească viitorul cu încredere sau să se bucure de moment când acesta apare.” The Herald

În prezent, graba este răspunsul nostru la orice problemă. Mergem repede, vorbim repede, citim repede, mâncăm repede, facem amor repede, gândim repede. Aceasta este epoca exerciţiilor yoga rapide şi a poveştilor spuse la culcare într-un minut, epoca „la ţanc“ asta şi „pe loc“ cealaltă” Carl Honoré

Despre autor: Autorul s-a născut în Scoția și a crescut în Canada. După ce a absolvit Universitatea din Edinburg cu diplomă în istorie și limbă italiană, a îmbrățișat meseria de jurnalist.

Reportajele sale au apărut în publicații ca: The Economist, Observer, American Way, National Post, Globe and Mail, Huston Chronicle și Miami Herald.

În pofida unui program încărcat, care constă în apariții TV și discursuri publice, Carl Honore predă cursuri universitare și ia parte la dezbateri. A fost descris de către ABC News ca fiind un naș neoficial al unei schimbări majore în cultura mondială: aceea a încetinirii ritmului. Newseek l-a denumit ”ambasadorul internațional al conceptului de lentoare”.

De același autor la editura Publica a mai apărut ”Elogiu lentorii. O provocare adresată cultului vitezei” (2008).

Printre citatele subliniate de mine din carte se mai regăsesc:

”Nu poți rezolva o problemă din perspectiva conștiinței care a creat-o. Trebuie să înveți cum să vezi lumea dintr-un alt unghi” (Albert Einstein).

Nerăbdarea este inamicul medicinei de calitate”.

”Succesul nu înseamnă să nu greșești niciodată, ci să nu repeți niciodată aceeași greșeală” (George Bernard Shaw)

Începeți prin a vă stabili un obiectiv principal. Notați-vă obiectivul și puneți-l în locuri de unde să vă  fure privirea.

Stimulentele financiare pe termen scurt dăunează performanței pe termen lung a companiilor.

Puneți la bătaie timp, efort și resurse astăzi și culegeți beneficiile afacerii, relației sau sănătății voastre în viitor.

Malcom Gladwell a arătat cât de isteți putem fi când suntem stăpânii primelor două secunde.

Greșelile de începător au loc rareori la Formula Unu, unde regula de aur a celor șapte P (Planificarea și Pregătirea Premergătoare Previn Performanța de Pișat) este o religie.

”În lunga serie a speciei umane… aceia care au învățat să colaboreze și să improvizeze cel mai eficient au biruit”.

Începeți să cultivați hobbyuri care vă silesc să pășiți pe tărâmuri necunoscute.Progresul nu trebuie măsurat prin numărul de autostrăzi pe care le avem, ci prin calitatea transportului public și a spațiilor publice.

Parisul m-a învățat că, într-un oraș care îți oferă siguranță, viață culturală, șansa de a ieși la plimbare, să faci sport, să mergi în parcuri, devine mai puțin important dacă ești bogat sau sărac.

Ca să rezolvi probleme dificile, trebuie realmente să-i implici pe cât de mult posibil pe oamenii care se confruntă cu acele probleme.

Cercetările dintr-o diversitate de domenii arată că grupurile rezolvă problemele mai bine atunci când membrii lor se cunosc după nume.

Oamenii rareori au succes dacă nu găsesc nimic amuzant în ceea ce fac”. Dale Carnegie.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!