X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 6, 2012 - Ganduri    No Comments

Magazinele de etno-botanice, mai multe decat credem

Raspund aici postului lui Cabral: “Magazin de etno-botanice. On-line!” Vreau să fac asta deoarece am asistat în luna septembrie, în cadrul zilelor Medicover, la o prezentare despre ”Intoxicația cu etnobotanice” și am aflat ceva care m-a șocat: suntem a doua țară din Europa ca număr de magazine de vânzare de etno-botanice pe internet!

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatrie, supraspecializare toxicologie clinică la spitalul Grigore Alexandrescu (acolo unde ajung copii, adolescenți și tineri cu supradoze) a pus și el aceiași problemă ca și Cabral: entonobotabicele sunt o problemă de sănătate publică, pentru că la ora actuală, conform datelor pe care le are agenția națională anti-drog avem peste 800 de mii de consumatori de etno-botanice. Astfel, suntem, după Marea Britanie, a doua țară din Europa ca număr de magazine de vânzare de etno-botanice pe internet! Studiul este făcut de englezi și a fost prezentat în acest an. Numai Bucureștiul are posibilitatea să ofere peste 400 de site-uri care îți livrează între 10 și 30 de minute comanda de etno-botanice. Dr care a făcut prezentarea a spus că este surprinzător cum în România s-a implementat foarte rapid, începând din 2009 această variantă de consum de etno-botanice la adolescenți.

”Se tratează în faza de zonă acută însă este scăpată de sub control terapia de fond a chestiunii”, spune Coriolan Ulmeanu.

Pentru că celebrul blogger cerea o soluție/sugestie, spun și eu ce a propus medicul, mai în temă decât mine. El zice că, la consumurile actuale de droguri și etno-botanice în România ar trebui să avem echipe întregi de psihologi specializați în terapia anti-drog și psihiatri de copii specializați în acest lucru. În acest moment există o psihiatră la Grigore Alexandrescu împreună cu o psiholoagă specializată pe consumul de droguri și un centru de criză pentru adolescenți condus de dr Brănaru la spitalul clinic de psihiatrie Alexandru Obregia care încearcă să preia tentativele de suicid.

Ar trebui cel puțin 400 de psihologi la nivelul țării care să știe patologia de drog. După părerea dr. Ulmeanu, sunt adolescenți care pot fi recuperați. La Grigore Alexandrescu vin anual câteva sute de pacienți. Cei mai mulți vin cei cu supradoze.

Tot la insistențele dr., care cunoaște și realizează gravitatea situației, s-a reușit printr-un ordin de ministru realizarea unui centru antitoxic național pediatric care are și șase centre antitoxice regionale. Mulți din pacienții ajunși la spital sunt veniți cu intoxicații voluntare. Un exemplu sunt tinerele domnișoare de 15-17 ani care vor să se sinucidă începând de la amor și terminând cu probleme școlare. Dar, aceste centre, sunt un pahar cu apă intr-un ocean de probleme.

Și da, etnobotanicele sunt legale în România, și sunt periculoase mai ales în anumite combinații, știute de consumatorii cu experiență. Cred că la niciun magazin on-line livrarea nu se face între 10-30 de minute ca la etnobotanice, ceea ce mă face să cred că este o rețea foarte bine pusă la punct și cu atât mai periculoasă. Ar trebui să ne îngrijorăm într-adevăr de această situație, dar dacă ar fi să propun o rezolvare cred că aceasta ar veni pe cale legală, prin interzicerea acestor magazine și substanțe.

Pentru părinți dar nu numai, trebuie să fim atenți la anturajul copilului/tânărului. Curiozitatea și presiunea grupului sunt principalele motive invocate în acest consum de etnobotanice, dar și dezinformarea. Tinerii știu că sunt legale (lucru adevărat), dar și că nu sunt periculoase și nu determină dependență (lucru neadevărat). Dar apropo de anturaj, pentru că este la modă printre tineri să încerce lucruri noi, nu trebuie să le lăsăm la îndemână sau să le facem facil accesul la astfel de substanțe.

Din prezentarea dr. Coriolan Ulmeanu am aflat și alte lucruri interesante, pentru cine are răbdare să mai citească:

”Produsele etnobotanice  sau de  tip ,,spice ” sunt produse vândute în magazine specializate sau pe internet ca amestecuri din plante sau pulberi .

Consumul acestor produse de către adolescenții români  –fenomenul spice – a luat o amploare deosebită începând din anul 2009 odată cu apariția magazinelor care le  comercializează în mod legal. În realitate acestea nu reprezintă niște amestecuri inofensive de plante, așa cum pretind distribuitorii , în componența lor fiind identificați aditivi sintetici cu acțiune psihoactivă .

Compușii psihoactivi adaugați în etnobotanice se modifică permanent ca răspuns la măsurile de control impuse în diverse țări. Ca urmare: varietatea și numărul acestora  sunt extrem de dificil de cuantificat și monitorizat. Manifestările clinice nu sunt încă foarte bine sistematizate datorită varietății deosebite și a schimbării permanente a compușilor psihoactivi sintetici adăugați.

Calea de administrare cea mai frecventă este fumatul, dar și prin ingestie, prizare sau injectabilă (sub forma unor soluții apoase preparate artizanal).

Profilul psiho-social al adolescenților consumatori de produse etnobotanice este următorul: personalitate imatură sau rebelă, orientare hedonică, atracție către experiențe noi și interzise; absența comunicării părinți – copii, familii conflictuale sau destrămate, stiluri educaționale foarte restrictive sau foarte permisive, inconsecvența educațională; mediu social în care accesibilitatea la substanțe de abuz este mai mare.

Intoxicația cu produse etnobotanice reprezintă cea mai nouă entitate clinică cu care se confruntă toxicologia pediatrică în România în ultimii doi ani. Ocupă primul loc  în intoxicațiile cu substanțe de abuz la adolescenți.

Cazurile de intoxicații reprezintă vârful aisbergului, numărul consumatorilor în rândul adolescenților fiind mult mai mare – constituind deja un fenomen: Fenomenul tip spice”.

 

Materialul este inscris in concursul national de blogging de pe http://blogalinitiative.ro/.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!