X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Mergeti la Ateneul Roman, la concursul George Enescu!

 

de Oana Grecea

sursa foto: site-ul festivalului George Enescu

Am fost sâmbătă seara la Gala de deschidere a concursului George Enescu 2014! De atunci mă ”bântuie” așa o mulțumire sufletească de la magia muzicii ascultate acolo încât am simțit nevoia să scriu și să vă îndemn doar să încercați, de câte ori puteți să ajungeți la astfel de concerte. Atmosfera de la Ateneul Român a fost incredibilă, muzica ascultată o plăcere pentru simțuri, lume frumoasă, cochetă, emoționată, iar artiștii… niște maeștri!

Emoția a fost cu atât mai mare cu cât am avut ocazia să-l ascult și pe Alexandru Tomescu cântând la celebra vioară Stradivarius și să văd niște dirijori tineri (doi chinezi și o bulgăroaică – prima femeie dirijor de care aflu-, laureați ai concursului Jeunesses Muzicales) conducând orchestra Filarmonicii George Enescu într-un mod foarte profesionist. Unde mai pui că primul dirijor chinez a dirijat Rapsodia Română nr.1 de George Enescu care într-o sală ca cea a Ateneului sună parcă și mai bine. Personal, chiar dacă nu înțeleg gesturile/semnele dirijorilor, îmi place să-i urmăresc și să văd cât de plăcut se vede accentul pe muzică în gestul mâinii sau al baghetei, cum dau din cap sau cum își mișcă corpul. Dar știu că nu despre asta este vorba… În a doua parte a Galei de la Ateneul Român a concertat și pianistul Amir Tebenikhin, laureat al ediției din 2009 a Concursului Enescu. El a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în la minor op.16 de Edvard Grieg.

(mai jos pun o înregistrare mai veche de pe youtube să vă reamintiți ce bine sună Rapsodia Română nr. 1):

2014 este anul dintre festivaluri, deoarece Festivalul George Enescu are loc, după cum se știe, odată la doi ani. Anul acesta este primul în care se organizează concursul de interpretare la pian, vioară, violencel și compoziție separat de festival. Ediția a XIV-a a Concursului Internațional “George Enescu”, singura competiție de acest gen din România, recunoscută de forurile internaționale de specialitate, are loc în perioada 6 – 27 septembrie 2014 și se desfășoară la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti. 

Impactul nu este numai unul cultural. Cei 250 de tineri artiști din 36 de țări și alți muzicieni de talie mondială prezenți în România cu această ocazie trebuie cazați, hrăniți, eventual plimbați. Asta înseamnă că, timp de 21 de zile, prin București puteți întâlni oricând muzicieni talentați care vă vor întreba poate pe unde să o ia sau ce să viziteze.

Conform site-ului Festivalului – http://www.festivalenescu.ro/ – ”În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș). Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial promovează Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională. Marcând, de asemenea, o premieră în istoria Concursului Enescu, Gala de Deschidere (6 septembrie 2014) aduce pe scena Ateneului Român doi laureați ai Concursului, astăzi nume de primă mână în muzica clasică internațională: violonistul Alexandru Tomescu (laureat al ediției din 1999 a Concursului) și pianistul Amir Tebenikhin (laureat al ediției din 2009), tocmai pentru a-i inspira pe tinerii competitori și pentru a le arăta ce șanse le aduce această competiție.

Pianistul Jean-Claude Pennetier, reputatul dirijor și pianist Franz Justus, apropiat al legendarului Leonard Berstein, pianista Mara Dobrescu, absolventă a Conservatorului din Paris, și muzicianul Pierre Amoyal, președintele Juriului ediției 2014, sunt alte câteva personalități de marcă din această ediție”.

Dacă nu ați prins o invitație de la unul dintre pricipalii parteneri și sponori ai concursului – respectiv Rompetrol – sau nu ați apucat să vă rezervați un loc în vreuna din seri, e bine de știut că începând din 16 septembrie concertele și recitalurile din concurs vor putea fi urmărite pe un ecran amplasat în fața Ateneului Român.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!