X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Miruna Olteanu si creatiile ei handmade Luli Lali

 

by Oana Grecea

Întâi a fost presa și meseria de jurnalist. Adrenalină, termene de predare strânse, ședințe, lucrat în week-end, viață de celibatar. Și multe țigări. Acum este Maria (comoara ei de 10 luni), Luli Lali – afacerea cu jucării pentru cei mici și soțul, Iannis Karastogiannis, chef la o tavernă grecească (ale cărui rețete și sfaturi le puteți citi aici).

Miruna a lucrat mulți ani în presa cotidiană. Era tânără, zglobie, mereu cu zâmbetul pe buze. Genul acela de om workalcoholics pe care cu greu l-ai fi văzut așezat la casa lui. Dar într-o bună zi Cupidon a bătut probabil la porțile ei și s-a căsătorit iar după un timp a apărut și Maria. Nu voi spune aici povestea de dragoste a Mirunei. Ci voi introduce în peisaj creațiile ei, care au apărut odată cu schimbările din viața ei.

549105_4784002129028_963408727_n_resize

Pe când era însărcinată, sau mai potolită, cum s-ar spune, Miruna s-a trezit că nu știe ce să facă cu timpul ei. ”M-am apucat de croșetat odată cu sarcina”, mărturisește ea. ”Pur și simplu m-am trezit într-o dimineață și i-am spus lui Iannis să mergem la o mercerie de pe Titulescu să îmi cumpăr ațe, andrele și croșet. Soțul meu a rămas șocat, pentru că nu-și imagina că, din țăcăneala mea zilnică legată de ziar, subiecte, ședinte și nervi în trafic, aș putea face ceva…mai uman, ceva cu mâna, și a crezut probabil că este un prim moft de gravidă. A mers cu mine și a doua zi i-am arătat ce păturică vreau să îi tricotez copilului nostru încă nenăscut. Nu știam dacă este fetiță sau băiat, așa că am ales nunanțe de mov, alb și lila. Când veneam de la muncă așa mă relaxam…tricotam. Cam în șapte zile am terminat păturica”, imi povestește Miruna.

Aiurel_resize

Acesta a fost momentul când a trecut la croșetat, pentru că trebuia să facă margini păturicii dar și pentru inițialele numelui de familie (”K” de la Karastogiannis). Pentru că a fost foarte lăudată și apreciată de soț pentru prima sa ”lucrare manuală”, Miruna a continuat să confecționeze multe alte lucruri de genul celor pe care le puteți vedea pe pagina de Facebook Luli Lali.

644478_4784007409160_682397808_n_resize

Miruna a învățat să croșeteze la școală, la lucru manual și și-a amintit ușor cum se face. ”Se spune că tricotatul și croșetatul sunt ca mersul pe bicicletă: nu se uită niciodată” punctează Miruna. Și continuă: ”Când a venit zăpada mare și burtica mea era la fel de mare, medicul mi-a recomandat să stau liniștită acasă și să nu mă expun pericolului de a cădea mergând tocmai în Pipera la serviciu. Blocată de acest repaos, mi-am umplut timpul croșetând și am făcut câte o jucărie pe fiecare lună de sarcină. Prietenii care veneau în vizită erau la fel de uimiți și de încântați de jucăriile pe care le realizam și m-au încurajat să fac un bussines din asta. Nu am avut curaj, eu credeam că sunt născută să fiu angajat, să am o rutină, astfel că abia la șase luni după ce am născut minunea noastra veselă și sănătoasă, Maria Karastogianni, am încercat timid să fac pagina de FB Luli Lalihttps://www.facebook.com/lulilali2013?fref=ts. își amintește ea.”

Carusel cu pasari_resize

Povestea numelui companiei – Luli Lali are și ea farmecul ei. ”Numele vine de la un cântec de alint sau de leagăn cu care i se linișteau colicii Mariei și cu care adormea în parc. Cântam așa de tare pe aleile din Cișmgiu <<Luli Luli Lali Luli Luli Lali>> de se oprea lumea și mă întreba dacă fac eu așa sau copilul. Fetița mea adora acest refren inedit. Acum se amuză când încerc să îi mai cânt așa, că, deh, este mare:)) dar tot Luli Lali este și alintul cu care o strigă Diana Oprița (prietena mea și nașa fetiței mele) pe mama ei. O coincidență frumoasă”, adaugă Miruna.

Pestisori_resize

La nicio săptămână după fondarea paginii de Facebook Luli Lali au venit și comenzile: primele jucării au fost comandate de prieteni într-u încurajarea antreprenoarei: oița, zebra-cal, trenulețul. Din prima jucărie vândută, Miruna  a reinvestit banii integral (ca un adevărat om de afaceri) – adică 80 de lei cu care a cumpărat sculuri de bumbac, cel mai sigur fir pentru pielea delicată a bebelușilor și umplutură comandată de la un dealer specializat pe umplutură antialergică, antimicrobiană. Ca mamă s-a putut convinge singură de importanța produselor achiziționate pentru copil și vigilența în a vedea pe etichetă ca produsul să fie cât mai sănătos cu putință.

Acum are comenzi din toată țara (mai ales din Cluj) dar și din străinătate. Creațiile ei pot fi făcute la comandă (dacă unui copil îi place un personaj, Miruna se străduie să-l reproducă și o face cu brio), iar procedura de comandă e foarte fair: se pozează produsul înainte de expediere și dacă tot îl mai vrei, el ajunge la tine. Cum lista de așteptare este mare, orice comandă refuzată (dar nu au fost decât cazuri izolate) își găsește imediat un cumpărător.

Pisica_resize

”Sunt foarte la început, dar un început promițător și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta”, mărturisește jurnalista. Când are timp de croșetat? Pentru că are un bebe sănătos, frumos și cuminte, care doarme după un program regulat, croșetează când doarme fetița, când nu este în parc cu ea, când nu face supa, piureul de fructe sau curățenia în casă. Deși în această etapă are destul de puțin timp de croșetat, Miruna se gândește să coopteze un colaborator în mica ei afacere handmade cu care să facă față comenzilor.

”Singura salvare este că îmi face realmente plăcere să răsucesc firele acelea colorate și, mai ales, să văd ce iese din mâna mea. Nicio jucărie nu arată ca cealaltă, chiar dacă este, teoretic, același urs, aceeași girafă sau oiță, pentru că nu am matrițe, nu sunt o mașină”, mai spune ea.

Farmecul jucăriilor handmade este dat de unicitatea lor. Sunt cu atât mai haioase cu cât li se văd cusăturile, îmbinările, un picior mai scurt sau o ureche mai căzută. Copiilor cu siguranță nu le pasă de milimetri, lor le face plăcere să se joace cu o jucărie moale, bună de smotocit (care se spală ușor la mașina de spălat) și de luat în brațe seara, la culcare, în mașină sau în parc, la plimbare.

Jucării în genul celor făcute de Miruna pot fi găsite pe siteurile internaționale gen www.etsy.com, la prețuri ce pornesc de la 50 de dolari bucata. Nici nu este de mirare că cei care cunosc acest aspect se înghesuie să comande de la ea.

484794_437996322937828_1583326957_n_resize

Alături de fetița și de soțul ei, Miruna se simte mai pregătită și mai puternică în aventura antreprenorială începută întâi ca un moment de relaxare. Dar, în opinia mea, șansele de reușită sunt mai mari atunci când faci ceva din plăcere, pasiune și cu simț de responsabilitate. Experiența jurnalistică o ajută și aici pe Miruna pentru că știe să comunice, să-și pună în evidență creațiile cu mesaje drăguțe. Comenzile jucăriilor handemade Luli Lali se fac deocamdată exclusiv prin pagina de Facebook  cu nume similar. Când va avea timp, Miruna va concepe și un site drăguț, așa cum sunt creațiile sale.

 

1 Comment

  • avatar

    As dori si eu sa comand o jucarie. Cum o pot gasi pe facebook pe doamna? Multumesc

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!