X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 31, 2012 - Familiale, Ganduri    No Comments

Mostenirea scolara

 

Eu am copil de școală primară. Si nepoți de clase mai mari. Și mi-am dat seama că nimic din ce se învață în prezent în școli nu-i face pe tinerii de azi să-și descopere pasiunile, înclinațiile și să-i ajute să-și găsească mai ușor calea în viitor.

Oricât de pasionat ar fi dascălul din fața catedrei, oricât de talentat ar fi copilul la un sport, limbă străină, dansuri sau orice altceva, școala nu ajută la desăvârșirea ori încurajarea acestor calități. Programa este în continuare foarte stufoasă, iar manualele, chiar dacă atrăgătoare grafic sunt atât de fără cap făcute că abia reușești (tu ca adult) să urmărești prin ele ordinea materiei.

Iar temele sunt multe, din cauza programei care trebuie parcursă. Cine vrea să facă și o activitate extra-școlară trebuie să se limiteze la cel mult odată pe săptămână, deoarece orice antrenament care ar presupune activitate zilnică se face practic în detrimentul temelor/școlii. (având în vedere traficul din orașe, costurile cu deplasarea în general și timpul părinților de a se deplasa cu odrasla în vrelo locație).

Iar notele, la clasele V – XII contează al naibii demult, atât de mult încât sunt încurajate șpăgile, toceala, superficilitatea pentru o notă mai mare. Sunt voci care nu văd nimic din toate astea pentru că au copiii la școli private ori la after school-ri unde sunt ajutați să-și facă temele. Dar principiul, acela că nimeni nu descoperă copilului talentul, rămâne.

Copilul se remarcă la română sau matematică, în cadrul concursurilor școlare, dar, indiferent de faptul că e mai specialiast la una dintre ele, va trebui să învețe, până la sfârșitul perioadei de școlarizare, ambele materii, la fel de bine. Timpul pierdut de copii învățând lucruri care nu le folosesc, pe care nu și le doresc, vitregesc o țară de potențiali specialiști de execepție, potențiali cercetători etc.

Mi-aș fi dorit ca generația copilului meu să beneficieze de altă programă școlară, de alte metode de a le evalua abilitățile.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!