X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Nelson Mandela, un exemplu pentru noi toti

 

by Oana Grecea

Poveștile din viața contemporanilor, istoriile trăite de aceștia sunt pur și simplu un exemplu pe care ar trebui să îl cunoaștem, dacă nu putem să-l și urmăm. De aceea nu înțeleg de ce editurile din România nu s-au înghesuit să traducă Biografia oficială a lui Nelson Mandela – apărută în limba engleză sub denumirea Long Walk to Freedom, sub bagheta autorului (Richard Stengel) care a scris și “Calea lui Mandela – 15 lecții despre viață, iubire și curaj”.  Aceasta din urmă, tradusă și editată la Curtea Veche, este mai mult o colecție de învățăminte desprinse de autor din biografia lui Mandela.

Se pare că modelul acesta de scriere este des practicat la nivel internațional și mi-ar plăcea și mie să găsesc în România, un antreprenor/personalitate meritoriu pe lângă care să petrec mai mult timp și despre care să scriu. Richard Stengel a petrecut trei ani în preajma lui Mandela, a luat mii de ore de interviuri și l-a însoțit pe acesta în multe misiuni oficiale. Legătura lor a devenit atât de strânsă și de firească încât Nelson Mandela a ajuns să-l cunune pe autor, apoi să-i boteze cei doi fii. Pe același model a fost scrisă și biografia lui Waren Buffett – Bulgărele de zăpadă. Cât de atent și recunoscător este Nelson Mandela (primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal) pentru orele petrecute pentru scrierea vieții sale, se reflectă în Prefața acestui volum, scrisă de el în 2008: “În Africa există un concept numit ubuntu, conform căruia sentimentul intens că suntem umani poate fi atins doar prin unitatea celorlalți, și orice realizare în viață se va datora în egală măsură muncii și realizărilor celorlalți. Richard Stengel este unul dintre acei oameni care au înțeles imediat acest concept. Richard este un  scriitor extraordinar, cu o profundă înțelegere a istoriei noastre. Îi suntem foarte recunoscători pentru colaborarea sa la elaborarea volumului Long Walk To Freedom. Păstrăm amintiri dragi legate de nenumăratele ore de conversații și trudă pe care le-am investit împreună în acest proiect. A dovedit că are o viziune remarcabilă asupra provocărilor complexe pe care leaderhsipul le impune întregii lumi și tututor celor care o populează. Oricine poate învăța din această experiență”.

Calea lui Mandela, recenzie

Și totuși, deși o selecție a gândurilor și conceptelor lui Mandela, cartea dezvăluie destul de multe din personalitatea liderului African, care a luptat împoriva aperheid-ului. Conform Wikipedia, apartheidul (care în limba afrikaans înseamnă separare) este un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX. Apartheidul prevedea segregarea raselor (locuirea separată) iar majorității negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot și libera circulație.

Astfel, din carte aflăm că Mandela detestă să întârzie și consideră lipsa de punctualitate un defect de caracter, că curaj înseamnă să înveți să treci peste frică. Părerea lui este că liderii nu trebuie doar să conducă, ei trebuie să fie văzuți conducând. Autorul mai spune că liderul african înțelesese că, atunci când te inclini în fața cuiva, loialitatea respectivului față de tine crește și că, să fii prezentabil este un mod de respect și te pune pe picior de egalitate cu celalălalt. Mandela mai spune că, “pentru a învinge un adversar politic, trebuie să îi descoperi slăbiciunile“. Tot el spune că atunci “când iubești o femeie, nu îi vezi defectele. Dragostea e totul. Nu ești atent la lucrurile pe care ceilalți nu le agreează la ea. Pur și simplu o iubești”.

Mandela nu a fost primul deținut politic care a devenit președintele unei națiuni africane. Kenyatta fusese președinte în Kenya, Nkrumah în Ghana, Mugabe în Zimbabue. Mandela a fost căsătorit de trei ori și cea de-a treia oară a fost la vârsta de 80 de ani. Pe perioada detenției sale de 27 de ani  (deși inițial fusese condamnat pe viață) i-a dus dorul celei de-a doua soții și chiar a refuzat să părăsească închisoarea în ziua eliberării sale până ce nu ajungea și soția lui la el. Cu toate acestea, 27 de ani de separare și-au spus cuvântul și relația celor doi nu a putut merge mai departe.

,,Este imposibil să nu rămâi mişcat de povestea vieţii lui Nelson Mandela. E exemplul unui om care a luptat fără odihnă toată viaţa pentru apărarea drepturilor omului, pentru alinarea suferinţelor semenilor noştri şi pentru instaurarea păcii în lume. Calea lui Mandela ne prezintă un portret în detaliu al acestui om remarcabil, ajutându-ne să înţelegem mai bine măreţia personalităţii sale“, spune Jimmy Carter. Un alt om care îl admiră și a vorbit tot timpul frumos despre liderul arican este miliardarul englez Richard Banson dar și omul politic american Bill Clinton: ,,Nu există un alt om pe care să-l admir mai mult decât pe Nelson Mandela. Richard Stengel reuşeşte într-un mod extraordinar să ne aducă în lumină caracterul deosebit al liderului sud-african. Lectura acestei cărţi este o sursă de inspiraţie pentru fiecare cititor în parte“.

Autorul, Richard Stengel este editor al prestigioasei reviste Time. În 1993 a colaborat cu Nelson Mandela la scrierea biografiei acestuia, Long Walk to Freedom, iar în 1996 a fost coproducătorul documentarului Mandela, film nominalizat în acelaşi an la premiul Oscar.

În noiembrie 2009, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 18 iulie (ziua de naștere a liderului african) ca fiind Ziua Mandela.

Recenzia a aparut mai intai pe BookMag.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!