X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Nu lasati sa moara vesnicia de la sat!

Imaginea este din comuna Hangu, situata la coada Lacului Izvorul Muntelui.

Circa 200 de elevi (între 10-16 ani) din comuna Hangu, județul Neamț, ar putea fi pentru noi ”jurnaliști în acțiune”. Ar putea scrie o monografie vie a unui sat românesc de munte, cu o populație îmbătrânită dar cu istoria pe buze. Pentru asta au nevoie de ajutor.

Câțiva au scăpat din război. O parte l-au prins, deși erau copii. O mare parte din bătrânii satului au trăit vremurile grele din comunism. Unii, și-au petrecut pur și simplu viața în același univers, al satului în care s-au născut. Cu toate acestea, copiii lor au ajuns ”Domni” la oraș! Au povești de istorisit, pentru cine are timp să-i asculte. Au sfaturi de dat, pentru cine apreciază înțelepciunea bătrânilor. Istoria trăită de bunii și străbunii noștri încă în viață, ar putea-o scrie ”micii jurnaliști” din comună, dacă sprijinim proiectul lor.

Au nevoie de un laptop pentru proiecții, de două aparate foto, un reportofon (sau două) și de resurse financiare pentru imprimarea fotografiilor și a ”ziarului” lor. Efortul a fost estimat undeva între 4.000 și 5.000 de lei, iar primăria și efortul bibliotecarei din comună (inițiatoarea acestui proiect) ar veni cu aportul local.

Acest proiect va determina măcar o parte dintre «micii ignoranţi» să devină oamenii de mâine, cărora «le pasă». Profesia de bibliotecar m-a învăţat că, dacă  nu frecventează biblioteca atunci când sunt copii – tinerii, adulţii şi vârstinicii  nu o vor mai  vizita decât accidental; biblioteca nu va face parte niciodată din viaţa lor, iar prin extensie, educaţia, îmbrăcând toate formele, are aceeaşi soartă”, mi-a spus Liliana Pîntea, fata care ocupă funcția de bibliotecar dar care nu-și găsește liniștea până când nu (re)întoarce copiii la  cultură. Dacă ar avea resursele să desfășoare această acțiune, scrierile tinerilor din Hangu ar putea fi publicate în revista locală (http://bibliotecacomunalahangu.blogspot.ro/p/revista.html), dar și pe blogul bibliotecii Hangu (http://bibliotecacomunalahangu.blogspot.ro/), susținut de aceiași inimoasă Liliana Pîntea.

Ce beneficii directe vor avea copiii?

Vor deveni mai încrezători în ei şi în ceea ce fac, vor împărtăşi idei, vor învăţa să lucreze în echipă,  îşi vor schimba atitudinea, arătând că le pasă. Vor învăţa să utilizeze echipamentele din dotare, să prelucreze pe calculator și să posteze pe Internet, materialele adunate (să descarce fotografii, să facă ppt-uri, etc.)” – Liliana Pîntea.

[nggallery  id=32]

Satul despre care vorbesc – în fapt comuna Hangu – are 3.700 de locuitori, din care peste 700 dintre ei sunt vârstnici peste 60 de ani. Dintre aceștia, 400 sunt copii de școală, iar marea majoritate sunt cetățeni între 21- 60 de ani (80% dintre ei cu studii medii). Peste 500 de persoane sunt plecate la muncă în străinătate.

Pentru că puțini sunt cei care decid să rămână la sat, pentru că și mai puțini sunt cei cu studii superioare deciși să educe la sat, aș vrea să ajut această comunitate să insufle copiilor darul scrisului, povestitului și respectului față de bătrâni. Și să nu pierdem ”veșnicia (care) s-a născut la sat”.

 [nggallery  id=33]

Imaginile sunt din satul Hangu dar si din alte sate ale comunei.

PS: dacă vreți să ajutați acest proiect, vă puteți adresa direct comunei și bibliotecii (la adresele ce se găsesc pe site-urile menționate mai sus, ori la adresa bibliotecahangu@yahoo.com); pot și eu intermedia acest ajutor pe care-l voi menționa și mediatiza pe blog. 

1 Comment

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!