X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jun 4, 2013 - Bucatareala, video    1 Comment

Painea cea de toate zilele (video)

 

by Oana Grecea

Nimic nu se compară cu mirosul pâinii făcut în casă și nici cu frământatul aluatului de pâine (comparabil cu cel de cozonac).  Prefer să fac pâine de casă, din făină integrală, pentru sănătatea familiei mele, și să pun câte semințe doresc sau am în casă, fără frica că nu-mi va crește pâinea prea mult. E drept că răbdarea mea în ce privește crescutul aluatului depășește indicațiile de pe pungă, însă o pâine mai pufoasă e mai bună decât una densă. În general, din câte știu, o pâine e cu atât mai ”aerată” cu cât are în ea mai multă apă sau ulei de măsline.

IMG_0594_resize (Copy)

Din jumătate de kilogram de făină iese cam o pâine de 750 de grame, adică cât o tavă de cozonac din cea mai lungă. Eu obișnuiesc și prefer să o coc în tavă dreptunghiulară decât rotundă pentru ca să o pot tăia ușor pentru sandvisurile de pachet.

Ingrediente: 500 g făină integrală (nemțească, cumpărată de la Lidl sau Mega Image, ori românească de la 7 Spice), un plic de drojdie (atenție, unele au 10 grame, altele 7 grame, in funcție de firmă), 300 ml apă, ulei de măsline circa 100 de grame, dar eu pun după consistență. Ca regulă, uleiul de măsline ajută și la desprinderea aluatului de pe mână și nu întărește compoziția, așa cum ar face-o făina, care și ea ajută la desprindere.

Eu frământ o parte din cocă cu mixerul, o parte cu mâna. După adăugarea drojdiei și prima frământare, se pune la crescut circa 30 de minute, după care se frământă iar, se mai pot pune ceva semințe, și se pune în forma de crescut între 30-45 de minute. Dacă nu dă pe-afară mai puteți avea răbdare cu ea până crește aproape de marginea tăvii, pentru că în cuptor cu siguranță nu o să mai crească.

Se bagă în cuptorul încins circa 40 de minute la temperatura de 180 de grade. Cuptoarele cele noi, electrice, au posibilitatea de a programa timpul și de a învârti coacerea în direcția dorită. De exemplu, eu când dobserv că partea de sus este deja făcută și se coace prea tare, dau focul să se coacă doar în partea de jos, unde știu că nu s-a făcut încă. Avantajul unui cuptor modern!

În final aș vrea să spun că o pâine de casă vă costă maxim 3 lei/bucata și vă ține și mai mult (adică cantitativ e mai mare decât o pâine din comerț), dar cel mai mare avantaj este că nu conține aditivi și este sănătoasă pentru familia voastră.


1 Comment

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!