X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Pasiunea si perseverenta (grit), cheia succesului

de Oana Grecea

Reușitele noastre în maratonul vieții depind enorm de cât grit (=pasiune + perseverență) avem pentru scopurile noastre cu sens. Suntem obsedați de talent și credem că doar cei geniali/talentați pot reuși, fără a lua în calcul gritul fiecăruia.

Poți să-ți cultivi nivelul de grit. Îți poți cultiva interesele. Îți poți forma obiceiul de a practica zilnic, pentru a-ți dezvolta o abilitate specifică. Îți poți conecta munca la un scop valoros dincolo de tine. Și poți învăța să speri când totul pare pierdut”, spune Angela Duckwort în Grit (Puterea pasiunii și a Perseverenței), carte apărută la editura Publica.

Cu cât este mai gritty o persoană cu atât este mai mare probabilitatea să se bucure de o viață emoțională sănătoasă, se arată în carte. Pentru detalii puteți urmări și discursul autoarei la TED, aici.

angela-duckworth-grit-book

Grit este una din cele șapte trăsături pozitive de caracter care facilitează succesul școlar/academic și împlinirea obiectivelor. Conform cercetărilor realizate în acest domeniu, celelalte trăsături, alături de Grit, sunt: Curiozitatea, Recunoștința, Inteligența socială, Optimismul, Autocontrolul și Entuziasmul.

Gritul este atât de important încât se spune că în sistemul de învățământ de stat un profesor care îi susține și îi încurajează pe elevi le mărește probabilitatea de a absolvi.

De ce plecăm de la premiza că talentul, și nu efortul nostru, va fi cel care va decide unde vom ajunge pe termen lung? Talentul nu este totul pentru a reuși în viață, explică Duckworth. Mulți dintre noi, se pare, renunțăm la ceea ce am început mult prea devreme și mult prea des. Majoritatea oamenilor abia încep să graviteze către anumite interese vocaționale și să renunțe la altele în perioada claselor V-VIII.

Inteligența sau orice alt talent se poate îmbunătăți prin efort. Creierul se schimbă atunci când te străduiești să faci față unei noi provocări. De altfel, nu există nicio perioadă a vieții în care creierul să fie complet fix”.

Un exemplu de lucru care se poate schimba este abilitatea de a face matematică, care se dezvoltă în timp dacă nu renunțați. Pe măsură ce persoanele tenace își îmbunătățesc o abilitate, folosesc acea abilitate. ”Abilitățile nu sunt același lucru nici cu realizările. Fără efort, talentul tău nu este nimic mai mult decât potențialul tău neatins. Fără efort, abilitatea ta nu este nimic mai mult decât ceea ce ai fi putut să faci, dar n-ai făcut. Cu efort, talentul devine abilitate și, în același timp, efortul face abilitatea productivă”.

Sfatul Angelei Duckworth către cititori se rezumă așa: ”descoperiți ce vă place cel mai mult să faceți în viață și apoi încercați să faceți asta full-time. Viața este scurtă. Urmați-vă pasiunea. Oamenii simt enorm mai multă satisfacție față de munca lor atunci când fac ceva care se potrivește cu interesele lor personale. Oamenii au un randament mai bun la muncă atunci când fac ceea ce îi interesează”. Cât adevăr în spusele sale! Păcat că descoperim aceste lucruri destul de târziu în viață.

grit-citat

Cum se aplică Grit-ul în viața copiilor noștri?

Dacă vrei să stimulezi gritul copilului tău, mai întâi întreabă-te câtă pasiune și perseverență ai pentru propriile tale obiective în viață. Prin urmare, așa cum tot ce facem în viață trebuie să fie un exemplu pentru copiii noștri, și grit-ul este ceva ce se poate transmite. Dacă copilul vede că noi facem un efort pentru a obține ceva ce ne dorim foarte mult s-ar putea ca asta să fie mesajul corect pe care îl avem de transmis.

Multe personalități gritty mi-au spus, cu mândrie și exaltare, că părinții lor sunt cele mai admirate și influente exemple pentru ei. Și la fel de relevant este faptul că atâtea modele de grit și-au dezvoltat interese foarte similare cu cele ale părinților lor”, spune autoarea.

Pentru părinții care vor să încurajeze gritul fără a obstrucționa capacitatea copiilor de a-și alege propriul drum în viață, Duckworth recomandă Regula Unei Activități Dificile (trebuie să faci o activitate dificilă, timp de doi ani, fără să o întrerupi). Ea este convinsă că puștii se dezvoltă atunci când își petrec cel puțin o parte din săptămână făcând lucruri dificile, care îi interesează.

Copiii care petrec mai mult de un an în activități extrașcolare au o probabilitate semnificativ mai mare de a absolvi facultatea și de a face voluntariat în comunitățile lor atunci când devin tineri adulți”. Consecvența în activitățile extracuriculare de la liceu a prezis absolvirea colegiului cu rezultate excepționale mai bine decât oricare altă variabilă. Consecvența a fost cel mai bun predictor al deținerii unei funcții de conducere, prin numire sau alegere, la vârstă adultă. Consecvența a prezis realizări remarcabile pentru tinerii adulți din toate domeniile, de la arte și scriere până la antreprenoriat și voluntariat – din studiile citate în carte.

În SUA există un concurs Național de Rostire pe Litere (How to spell like a Champ) care presupune multă perseverență dar și talent. Cum ”se antrenează” copiii gritty la acest concurs? Citesc de plăcere, joacă jocuri de cuvinte precum Scrabble, fac teste cu ajutorul altei persoane sau al unui program computerizat. Învăță cuvinte noi din dicționar, recapitulează cuvintele notate într-un caiet dedicat și memorează cuvinte cu origini în latină, greacă și alte limbi.

A da teste aduce foarte, foarte multe beneficii de învățare. Unul dintre ele este că îți dai seama ce îți închipui că știi, dar de fapt încă nu stăpânești bine”.

grit-puterea-pasiunii-si-a-perseverentei

Gritty Education

Căutând mai multe despre Grit în scrierea acestui articol am descoperit că există în România Asociația Gritty Education (AGE) al cărei scop îl reprezintă educaţia trăsăturilor pozitive de caracter ale copiilor prin intermediul instrumentelor Psihologiei Ştiinţifice, a Neuroştiinţelor şi a Ştiinţelor Cognitive aplicate. Pentru că nu am înțeles chiar exact ce face asociația voi încerca să scriu un material mai amplu despre asta imediat ce intru în legătură cu ei.

”Prin susținerea acestei forme de educaţie alternativă, Asociația urmăreşte să producă un impact vizibil şi măsurabil pe termen lung şi la scară largă asupra sistemului de învăţământ românesc şi a stilurilor parentale, în vederea dezvoltării armonioase a minţii copiilor şi a pregătirii acestora pentru a trăi vieţi împlinite şi cu sens” – de pe site-ul asociației. Cum vor face mai exact asta? Sper să pot răspunde într-un articol separat.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!