X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Povestea lui Usain Bolt, pe nerasuflate

 

by Oana Grecea

Povestea celui mai rapid om din lume, scrisă de Usain Bolt (asistat de jurnalistul britanic Shaun Custis) se citește pe nerăsuflate. Un jamaican care s-a antrenat la început în joacă, care suferă de scolioză și are un picior mai scurt dar care a doborât recorduri după recorduri. Cum a fost posibil?

”9.58 este povestea lui Usain Bolt scrisă de el însuși. Este o carte despre puștiul slăbănog din Trelawny, locul unde se fac cei mai buni cartofi dulci de pe pământ. Este istoria copilului care a crescut jucând cricket și fotbal sub soarele jamaican și care, la un moment dat, a descoperit că poate să alerge repede. Incredibil de repede. Excepționalele performanțe sportive, familia, prietenii, cultura jamaicană, prăvălia tatălui din somnorosul sat Sherwood Content – toate își găsesc locul cu naturalețe în povestea plină de umor spusă de Usain” – scrie în prezentarea cărții.

Volumul apărut la editura Preda Publishing – un proiect Brand Academy este despre Usain Bolt, sprinterul care a doborât record după record la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice. Povestea atletului jamaican se citește pe nerăsuflate, în maxim 3 ore. Cartea este însoțită și de nenumărate fotografii ale lui Bolt, din copilărie până la maturitate și sunt surprinși în poze toți prietenii, profesorii și familia.

Dacă povestea tipărită se oprește la momentul Olimpiadei de la Beijing (2008) și puțin după, cei care au urmărit Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 știu că Bolt a făcut din nou istorie, câștigând aur l 100 de metri sprint cu record olimpic, aur la 200 de metri sprint și aur cu echipa Jamaicăi la 4 x 100 de metri ștafetă și un nou record olimpic.

Citind cartea te înfiori la câte recorduri mondiale a fost părtaș Bolt dar te și miri de performanțele sale din tinerețe, având în vedere rebeliunea tânărului. ”Când am început să câștig mai bine ca atlet, am fost fericit nu pentru mine, ci pentru părinții mei” – declara campionul olimpic, care nu a uitat niciodată de unde a plecat și care se relaxează cel mai bine în satul natal. Ca dovadă. asistentul lui personal este și cel mai bun prieten, din copilărie. Totuși, după performanțele avute, echipa lui de management este formată acum și din manager, antrenor, impresar, director financiar, maseur și agent de publicitate.

Ce mărturisiri face Bolt? ”Sufăr de o afecțiune care se numește scolioză.. Coloana mea vertebrală este curbată spre dreapta, iar piciorul meu drept este mai scurt decât stângul cu 1,27 centimetri”, povestește Usain Bolt, care și-a descoperit afecțiunea abia la Jocurile Olimpice de la Atena.

Cu sinceritate, Bolt povestește că nu este genul care să stea la competiții închis în hotel, nici măcar la Olimpiadă. ”Îmi place să fiu în mijlocul acțiunii, pentru că întotdeauna se întâmplă ceva interesant. Jucăm jocuri video, cărți și domino, stăm ore în șir de vorbă și ne plimbăm prin satul olimpic să vedem ce fete frumoase reprezintă alte țări. Odată, chiar am început să învăț spaniolă pentru că, dacă mai știam o altă limbă străină, puteam să vorbesc cu alte fete, nu doar să mă uit la ele..”.

Tot el spune că nu este un trendsetter, dar îi place să arate bine când iese în oraș. ”Pentru mine, seara începea la 1 noaptea și se termina la 6 dimineața. Când ești tânăr și te bucuri de viață, nu-ți faci griji în privința asta. Cum am mai spus, sunt un copil binecuvântat, înzestrat cu un talent uimitor. .. Îmi place să întâlnesc fete frumoase și să dansez”. Stilul dancehall este preferatul său. (exemplu: Bounty Killer și Beenie Man – in videoclipul de mai jos).

Și cea mai tare declarație mi se pare asta: ”Nu sunt un atlet convențional. Fac ce-mi place, stau treaz până la ce oră vreau, socializez când am chef și mănânc ce vreau. .. În afară de mâncare, jocuri video, fotbal și distracție, un alt lucru de care sunt pasionat sunt mașinile”.

Printre rânduri, cred că Usain Bolt are de transmis și câteva mesaje:

Sunt atât de norocos că am talent nativ. Dacă aș munci mai serios, aș putea fi extrem de bun, într-adevăr, dar n-am făcut niciodată asta”.

Dacă le arătăm copiilor calea cea bună, că trebuie să muncească mai mult și să se concentreze pe rezultate, lumea nu va mai fi atât de săracă”, mai spune el.

Încerc să dovedesc că poți ajunge în vârf și să te bucuri de viață în același timp. Sunt aceeași persoană care am fost dintotdeauna”.

Inserez mai jos un interviu pe care l-a dat Bolt imediat dupa Olimpiada de la Londra in care vorbeste putin despre pasiunile sale.

 

Din obiceiurile Jamaicanilor:

În Jamaica avem un cântec faimos <<Red Bull and Guiness>>, înregistrat de Delly Ranx, Chino și alți artiști, care explică beneficiile combinației dintre cele două băuturi”.

Jamaica este tipul de societate în care totul poate fi lăsat pentru a doua zi, iar eu am aceeiași mentalitate”.

În loc de vitamine sau alte medicamente energizante, Bolt preferă un vechi remediu jamaican care constă în miere și suc de lămâie verde, care îl pune întotdeauna pe picioare.

Bărbații au mai mulți copii, unii cu alte femei decât soțiile lor, dar este ceva obișnuit și frații vitregi conviețuiesc fără alte discuții.

Mai multe amănunte despre carte și Bolt citiți mai jos:

Usain Bolt s-a născut în Trelawny, Jamaica, în august 1986. La Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) a câștigat aurul la 100 m (9.69 secunde), 200 m (19.30 secunde) și la ștafeta de 4 x 100 m (37.10 secunde). Devine, astfel, singurul sportiv care câștiga trei curse la o singură Olimpiadă, dupa Carl Lewis în 1984. Este, de asemenea, singurul sportiv care stabilește trei recorduri mondiale la o singură Olimpiadă. La Jocurile Olimpice de la Londra (2012), Bolt a facut din nou istorie la urmatoarele probe: 100 m (aur și un nou record olimpic), 200 m (aur) și 4 x 100 m (aur și un nou record mondial).

Usain Bolt a fost asistat la scrierea acestei cărți de către jurnalistul britanic Shaun Custis, renumit autor de articole sportive pentru publicația The Sun, cel mai bine vândut cotidian din Marea Britanie, și fost redactor sportiv la Daily Express. Custis a mai scris și cartea Rio: Povestea mea, autobiografia lui Rio Ferdinand, fotbalist care joacă în Premier League.

Preda Publishing, un proiect Brand Academy, este o editura unica pe piata romaneasca, dedicata in intregime sportului, in toate formele sale: alergare, ciclism, triatlon, alpinism sau sporturi cu mingea.

Misiunea noastra, aceea de a incuraja practicarea sportului de masa, este sustinuta prin publicarea unor carti reprezentative, scrise de mari sportivi sau personalitati din lumea sportului care au lasat o amprenta inconfundabila asupra societatii.

Fondata in 2011, Preda Publishing propune publicului roman carti cu si despre sportivi celebri, in care acestia dezvaluie secretele performantelor exceptionale, de la antrenament si nutritie la exercitiile de vointa practicate pentru a-si depasi esecurile sau temerile. De aceea, titlurile Preda Publishing sunt o puternica sursa de inspiratie si motivare pentru oricine doreste sa isi descopere potentialul si sa isi depaseasca limitele. (sursă: comunicatul de presă al editurii Preda Publishing)

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!