X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Povestea painii merge mai departe

 

by Oana Grecea

(foto: Vali Mirea pentru revista BIZ)

”Business artizanal cu creștere sănătoasă” a fost titlul cu care a apărut acest material în revista BIZ. Identificasem, la acel moment, trei afaceri similare, destul de noi pe piață, dar cu un numitor comun: pâinea cu maia! Mi-a fost tare drag să scriu despre acest lucru, să stau de vorbă cu acești oameni minunați implicați în aceste businessuri și să aștern în scris povestea lor. 

De la scrierea poveștii până în ziua de astăzi personajele principale din articol au suferit ”mici” schimbări, singurii care au mers înainte fără ”abateri” fiind cei de la Pain Plaisir, semn că unde-s mulți puterea crește (în acest business vorbim de trei asociați). Irina și Ștefan Gheorghiu, de la Tartelier sunt pe cale să deschidă un nou spațiu în zona Pieței Domenii (în circa două luni).  Codruța Popa, autoarea blogului Codru de Pâine, cea care a inspirat pe aproape toată lumea care s-a apucat de făcut pâine cu maia a trecut printr-o experiență nereușită de asociere în afacere și s-a retras din brutăria care purta numele brandului său. Despre experiența dureroasă și motivele renunțării ea a scris cu mult suflet, aici.

6_resize

Au fost în Franța, Marea Britanie sau SUA pentru a-și desăvârși pasiunile și pentru a învăța de la alții din tainele brutăritului. Chiar dacă au învățat mici secrete, au aflat că sunt pe drumul cel bun și că ceea ce știu este o temelie solidă. Lucrul pâinii cu maia nu este tocmai simplu și îți pune din greu răbdarea la încercare. Maiaua, acest ferment natural făcut din făină și apă, face ca pâinea să crească după ce este lăsată minimum cinci ore (în loc de o oră și jumătate, cât ar dura cu drojdia). Acest procedeu de lucru este
mai sănătos, dar și mai migălos. De el s-au îndrăgostit interlocutorii mei, dar și comunitatea sau clienții formați în jurul acestei idei.

DSC_0291_resize

Eu sunt una dintre persoanele care au început să facă pâine cu maia urmând instrucțiunile Codruței, apelând apoi la un atelier de pâine cu maia al Corinei Munteanu, de la Atelier de Paine.ro. Codruța locuiește în Timișoara, eu am căutat un atelier în București.

Vă invit așadar să citiți cum au început și prin ce au trecut interlocutorii mei pentru a-și urma visele, pasiunea (click pe imagine).

Mat Paine

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!