X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Povestile Orientale ale Reginei Noor a Iordaniei

 

by Oana Grecea

Rareori mai întâlnești astăzi povești cu fete frumoase devenite regine. Ar mai fi poate Kate Middleton  (Ducesa de Cambridge), dar ea este încă prințesă, pe când Regina Noor a Iordaniei era înainte de asta o simplă fată frumoasă americancă, pe nume Lisa. Doar că soarta ei nu s-a încheiat cu au trăit fericiți până la adânci bătrâneți (la 47 de ani a devenit văduvă).

Memoriile Reginei Noor, scrise poate prea devreme pentru ea, încep puțin înainte de căsătoria sa cu regele Hussein al Iordaniei și se încheie după moartea soțului, când ea era încă Regină. Acum trăiește în SUA și se ocupă de politică, dar militează pentru drepturile cetățenilor arabi, continuând cumva obiectivele soțului său.

Devenită ”Noor AL Husein” – ”Lumina lui Hussein” la 27 de ani, aceasta a fost căsătorită cu regele Iordaniei până la 47 de ani când moartea acestuia i-a despărțit. Au avut împreună 4 copii, dar ea a fost mamă pentru mai mulți, întrucât cea de-a treia soție a regelui Hussein murise într-un accident.

Cartea Regina Noor – Calea spre credință – (apărută la editura Rao) are o dedicație ”Pentru preiubitul meu Hussein, lumina vieții mele” și un citat aferent: ”Muncește pentru viața pe pământul acesta ca și cum ți-ar fi dat să trăiești veșnic și trudește pentru viața de apoi de parcă ți-ar fi dat să mori mâine”.

Regina Noor carte

Mariajul ei de 20 de ani cu regele Iordaniei a fost unul fericit, în ciuda situației istorice foarte grele – conflicte arabo-israeliene, de pe urma cărora a avut mereu de suferit și țara lor. A călătorit mult, spune că nu a trăit în lux și l-a evitat pe cât posibil, dar criticile, speculațiile și can-can-urile nu au încetat să apară. Povestea că protocolul din Danemarca prevede ca toți monarhii să-și poarte în vizitele oficiale însemnele oficiale. Astfel a fost nevoită să poarte în Danemarca tiara de regină, lucru care i-a atras numai critici pentru că în acel moment țara trecea prin momente dificile.

Regina Noor s- a născut într-o familie arabo-americană, la 23 august 1951 şi se numea Lisa Najeed Halaby. Şi-a continuat studiile la Washington, New York, la Concord Academy în Massachusetts şi a studiat arhitectura la Princeton University. De altfel ca arhitectă se afla în Iordania în momentul când a fost remarcată de regele văduv la acel moment. La 15 iunie l978 a devenit cea de a patra soţie a regelui Hussein al Iordaniei. Din acel moment numele i-a fost schimbat în Noor, soțul său i-a dat calitatea de regină și din proprie inițiativă a trecut la religia musulmană.

Despre părinții săi care s-au despărțit pe când ea era matură, am reținut că: ”Tata era de părere că lipsa armoniei din mariajul lor era cauzată, în mare parte de experiențele diferite de viață pe care le trăiseră în copilărie, care i-au făcut, desigur, să aibă așteptări diferite ca adulți”.

În calitate de regină s-a făcut cât de utilă a putut și faptul că avea acces la atâtea personalități și resurse mondiale prin călătoriile oficiale pe care le făcea cu soțul său au făcut-o să înființeze Fundația Noor Al Hussein. ”Devenisem deosebit de conștientă că sărăcia, șomajul, sănătatea, educația, mediul și drepturile femeilor și ale copiilor erau cele mai presante probleme cu care ne confruntam” – își motivează ea decizia.

Unul din lucrurile remarcabile pe care le-a făcut a fost să încurajeze tradiția și arta locală, purtând și cumpărând veștminte sau obiecte iordaniene. ”Femeile de pe ambele maluri ale râuri Iordan își concepeau și își brodau trusoul de nuntă, care cuprindea nouă sau zece rochii pe care aveau să le poarte pe tot parcursul căsniciei lor, incluzând rochia de mireasă care, pentru unele dintre ele, avea să le servească și ca veștmânt de înmormântare”.

Din carte rezultă că nu a avut o viață atât de ușoară pe cât s-ar crede la prima vedere dar s-a sacrificat mereu pentru binele soțului său, al copiilor și al țării adoptive. Unul din proverbele ei preferate era unul chinezesc: ”Femeile susțin jumătate de cer”.

Acum, regina  Noor se ocupă de Fundaţia sa şi scrie cărţi și ia parte la viaţa politică internaţională. Ea este una din primele regine din Orientul Mijlociu care s-a impus pe scena politicii internaţionale, devenind în scurt timp un model pentru lumea arabă. În 1994, Noor a fost martora privilegiată a negocierilor israeliano-palestiniene, în SUA, împreună cu Hillary Clinton.

Noor este ambasador al Națiunilor Unite şi se ocupă de îmbunătăţirea relaţiilor Occidentului cu ţările din lumea arabă.

Recenzia a apărut întâipe site-ul BookMag.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!