X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 21, 2012 - Bucatareala    1 Comment

Prajitura cu mere si bezea

 

Cele mai delicioase dulciuri sunt cele din fructe de sezon. Merele sunt folosite într-o varietate de rețete, însă sora mea Mihaela a încercat-o pe-asta. Aveți mai jos ingredientele și rezultatele.

Se folosesc: 2 kg mere (de preferat ionatane); 5 linguri zahăr; scorțișoară măcinată. Pentru aluat: 5 gălbenușuri; 250 g zahăr; 180 ml ulei; 125 ml apă clocotită; 15 g drojdie proaspătă; făină cât cuprinde (aproximativ 8-9 linguri); 1 plic praf de copt; coaja rasă de la o lămâie. Pentru bezea: 5 albușuri; 5 linguri zahăr.

Mod de preparare: Se curăță merele de coajă și cotor. Se dau pe răzătoarea mare, apoi le punem la călit cu zahărul, într-o crăticioară, pe foc. Amestecăm din când în când. Lăsăm pe foc până scade sucul ce-l lasă merele. La sfârșit adăugăm o linguriță scorțisoară (sau după gust).

La aluat procedăm așa: Mixăm gălbenușurile cu zahărul, adăugăm treptat uleiul, apoi apa clocotită, drojdia dizolvată într-o linguriță de zahăr, coaja rasă de lămâie, făina (cât să obținem un aluat curgător, mai gros decât o smântână – dacă aluatul este prea subțire, merele nu vor rămâne la suprafață), praful de copt stins cu suc de lămâie sau oțet.

Aluatul îl întindem într-o formă dreptunghiulară (25×35 cm) unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt sau doar o tavă unsă cu unt. Deasupra așezăm merele călite și dacă totuși mai au suc , le stoarcem în mână și abia apoi le așezăm peste aluat.

Dăm la cuptor pentru circa 25 minute.Verificăm cu scobitoarea să nu fie aluatul necopt.

Bezea: într-un castron mixăm spuma tare albușurile de ou cu un praf de sare, adaugăm apoi zahărul mixând foarte foarte încet până se topește zahărul. Această bezea o întindem peste prăjitura cu mere coaptă și mai dăm la cuptor pentru încă 10 minute (sau până când vedeți că bezeaua s-a aurit deasupra.)

Se taie abia după ce s-a răcit. E mai bună rece, de la frigider.

1 Comment

  • avatar

    Preferata mea! Arata foarte bine.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!