X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Preferatul meu, Matei Visniec a castigat premiul Augustin Fratila

 

de Oana Grecea

În cadrul competiției literare pe anul trecut, din cei cinci autori români ajunși în finală, romanul „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar “Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, acordat de compania Philip Morris Trading. El a fost și preferatul meu, după cum veți citi în rândurile de mai jos.

Punctajele oferite de mine la această competiție au fost, în ordinea preferinței, de la cel mai bun la cel mai slab:

– „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2013

– ”Boala şi visul”, de Dan Stanca, Bucureşti, Ed. Tracus Arte, 2013

– „Jurnalul unui cântăreţ de jazz”, de Bujor Nedelcovici, Bucureşti, Ed. Allfa, 2013

– „Kinderland”, de Liliana Corobca, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2013

– „Un singur cer deasupra lor”, de Ruxandra Cesereanu, Bucureşti, Ed. Polirom, 2013

Totuși, dacă ar fi să fiu sinceră până la capăt, niciunul din aceste romane nu ar fi genul pe care să-l recitesc cu interes și a doua oară.

Mesajul lui Matei Visniec față de câștigarea acestui premiu a fost următorul:
“Ideea că romanul meu Negustorul de începuturi de roman a fost nominalizat pentru premiul „Augustin Frăţilă“ mă tulbură şi mă pune pe gînduri, îmi evocă amintiri şi mai ales mi te aduce pe tine în minte şi în gînd, Augustin, aşa cum erai cînd te-am cunoscut, pe vremea cînd eram nemuritori. Mă bucur în primul rînd, Augustin, că acest premiu există şi că poartă numele tău, semn că oamenii te-au iubit şi te-au apreciat cu adevărat şi că nu te vor lăsa să intri în eclipsa uitării, cum se întîmplă cu mulţi artişti după ce cade cortina. Mă bucur, Augustin, şi pentru faptul că acest premiu care îţi poartă numele a devenit cea mai importantă recompensă pentru roman din România, un alt semn de stimă pentru tine. Tu meriţi din plin acest omagiu pentru că ai fost un om generos, un fel de ardere continuă, un poet atipic, un trubadur de sfîrşit de secol, un seismograf a tot ce avea mai frumos şi mai curat generaţia noastră optzecistă. Ai fost însă şi un om care s-a cheltuit secundă de secundă. Dacă există un zeu al dezordinii, sunt convins că ai avut un pact cu el…”

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!