X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Premiul literar ”Augustin Fratila” a ajuns la scriitorul Lucian Dan Teodorovici

 

Aseară s-a încheiat cel mai valoros concurs literar din România, care viza cărți românești publicate în 2011 de autori români. Câştigătorul premiului de 10.000 de euro a fost ales Lucian Dan Teodorovici cu cartea sa ”Matei Brunul”, pe care am votat-o și eu ca fiind cea mai valoroasă din cele cinci finaliste, carte despre care voi scrie curând o poveste.

Punctajul meu a fost dat așa:

5 puncte – Lucian Dan Teodorovici, pentru ”Matei Brunul”

4 puncte – Octavian Soviany cu ”Viața lui Kostas Venetis”

3 puncte – Mirela Stănciulescu pentru volumul ”Emoția”

2 puncte – Magda Cârneci pentru ”FEM”

1 punct – Alexandru Vlad – Ploile amare

Casa de Cultură (Acadecu.ro) a anunțat că 11 dintre cei 20 de bloggeri au notat cu 5 puncte romanul “Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici. Punctajul total a arătat așa: “Matei Brunul” – 84 de puncte, “Viata lui Kostas Venetis” – 78, “Ploile amare” – 57, “Emotia” – 41, “FEM” – 40.

Mirela Stănciulescu, autoarea romanului ”Emoția” a primit premiul de popularitate, de 2.000 de euro, din partea ascultătorilor Europa FM.

Chiar dacă bine scrise, acțiunea romanelor nu m-a impresionat foarte tare, pentru că nu doream să-mi aduc aminte sau să recitesc despre atrocitățile comunismului. Singurul cu subiect original și dintr-o altă epocă a fost ”Viața lui Kostas Venetis”, dar care, pe de altă parte, nu a avut coerența, stilul și subtitlitățile lui ”Matei Brunul” (care a vorbit despre spațiul concentraționar comunist). Nu  mi-a parut rau ca am citit autori romani, orice experienta culturala romaneasca este binevenita. Dar pentru ca nu le citisem inainte (precum membrii juriului format din critici literari care le-au parcurs inca din 2011, momentul aparitiei lor pe piata), efortul a fost considerabil intr-un timp scurt.

Seara de premiere de la hotel Intercontinental a fost onorată de prezența celor cinci scriitori, premiatul deplasându-se chiar de la Iași, iar Alexandru Vlad de la Bistrița. Au fost multe emoții și cred că le-a fost greu autorilor să aștepte două ore cât a ținut ceremonia pana la anunțarea premiului. Am cunoscut din nou oameni draguti – critici, autori, bloggeri, organizatori, cu care sper sa mai am ocazia sa interactionez.

Vreau să spun așa: nu am căutat nimic despre autori, nu am vorbit cu alți bloggeri, nu am citit recenzii ale cărților înainte de premiere, pentru a nu fi influențată. După ce am trimis punctajul am văzut că Lucian Dan Teodorovici – http://www.teodorovici.ro/ și Octavian Soviany au propriul site –  http://octaviansoviany.wordpress.com/, lucru care nu cred că i-a ajutat să câștige, însă pentru un cititor e plăcut să afli mai multe despre autori.

3 Comments

  • avatar

    Ma bucur ca ne-am cunoscut aseara. Multa bafta cu blogul!

  • avatar

    Si eu ma bucur ca te-am cunoscut. Sper sa ne mai vedem si sa avem succes in ceea ce ne-am propus fiecare. E minunat sa cunosti oameni, chiar si pentru cateva minute.

  • avatar

    […] trafic de foioioioi 😀 Aşadar mulţumesc Laura, Nebuloasa,  Corina, Raluxa, Ruxa, Roxana, Ioana, Oana, Ionuca, Monica, Maria, Constantin, Dragoş, Dan-Liviu, Marius, Sebastian, Sorin, Victor, […]

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!