X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Aug 21, 2013 - Interviurile mele    No Comments

PrioriTea, o poveste cu gust by Laura Mihailescu

 

de Oana Grecea

Foto deschidere: Kiko

La 27 de ani, Laura se simte împlinită. Ați putea zice că a face ceea ce-ți place (să gătești și să socializezi), să ai propriul loc de suflet unde să gătești cu plăcere pentru alții (PrioriTea, într-un spațiu închiriat) și prieteni de nădejde este simplu. Ați putea spune (poate) că a-ți da demisia dintr-o slujbă creativă (director de marketing și comunicare), a te scula la șase dimineața să urmezi cursuri de bucătar (după ce ai două facultăți) și a-ți bate capul cu găsirea celor mai bune ingrediente și soluții pentru clienții tăi este la îndemâna oricui. Dar să fim sinceri. Câți dintre noi știm măcar ce ne place? Câți dintre noi și-ar risca un job bine plătit pentru a porni ceva pe cont propriu de care nu vei fi sigur că va avea succes?

Acum aproape opt luni am renunțat la un job foarte bun în marketing și comunicare pentru a-mi urma pasiunea pentru gătit. După opt ani în domeniu, decizia a venit după nopți nedormite, după zile cu multe întrebări și după o demisie dureroasă, căci a marcat finalul unei colaborări frumoase și începutul unui drum nesigur, dar extrem de provocator”, povestește Laura Mihăilescu (unul din cei patru acționari de la bistroul PrioriTea) pe blogul său Gastronomist.ro.

Dar totuși, de unde atâta putere și inspirație? Întâi a fost exemplul. Tatăl și-a abandonat într-o zi slujba pentru a se face antreprenor în comunitatea de lângă Horezu, acolo unde locuiește. Apoi a fost sora – Andreea Mihăilescu, care la 24 de ani a spus într-o zi că demisionează din postul de educatoare pentru a face… prăjituri (Andreea face lucruri dulci la Fabrica Dulce). Apoi a fost experiența. Când vezi că în jurul tău oamenii de succes fac ceea ce le place, îți vine într-o zi să faci și tu pași mici în căutarea fericirii.

Plămădită cu câte puțin din toate dar și cu foarte multă energie și pricepere, Laura Mihăilescu s-a copt treptat în fiecare loc pe unde a lucrat încă din facultate (două agenții de publicitate și la compania foto-video F64) pentru a se rumeni complet în propriul spațiu de la PrioriTea (din strada Romulus 41).

2013 a fost pe ”turbo” pentru ea, deși a început sub auspiciile unei demisii de la ultimul job. Dar a continuat cu construirea propriului site – Gastronomist (jurnal gastronomic, recenzii de locații, tips&tricks etc), înscrierea la cursul de bucătar de la Horeca School, asocierea cu câțiva prieteni și găsirea unui spațiu unde să-și exprime pasiunea și înzestrarea. ”Am reușit să îmbin pasiunea pentru marketing și comunicare cu pasiunea mea gastronomică”, spune Laura despre ceea ce reprezintă pentru ea acum locația PrioriTea, unde, înainte sau după ceai poți mânca întotdeauna ceva ușor și delicios, poți bea tot felul de combinații de limonade ori te poți mulțumi ”doar” cu un sandwich cu șuncă de parma și pară (atât de delicios încât a făcut mare vâlvă în social media) .

Parma&Pear Sandwich, Prioritea Photo Toma Nicolau_resize

(foto: Toma Nicolau)

PrioriTea înseamnă însă, pe lângă băuturi și mâncare și un spațiu primitor de băut cafeaua, expoziții de fotografie, un shop dedicat producțiilor hand-made.

 

Acum, dacă ar fi să mai vină să-mi spună cineva că ar vrea să facă din tot sufletul ceva, i-aș spune nu te mai gândi, fă-o! Tot antreprenoriatul în food și panificație este cu multă muncă și puțin somn. – Laura Mihăilescu

 

Despre ce a însemnat școala de bucătari

M-am înscris la cursuri de bucătar profesionist și am început să dedic în medie peste 10 ore pe zi studiului și practicii în domeniu. Am muncit cot la cot cu unii dintre cei mai apreciați bucătari de la noi, am tocat zeci de kilograme de fructe și legume, am încercat să fiu cât mai atentă la fiecare pas, la fiecare fel de mâncare pe care îl pregăteau cei din jurul meu. Niciun moment însă nu mi-a trecut prin minte să renunț, oricât de greu îmi era să mă trezesc la 6 sau 7 dimineața, după ce cu o zi înainte muncisem 14-16 ore”, povestește Laura pe blogul propriu.

cooking 2_resize

Îmi spune că școala de bucătari este o experiență prin care să treacă oricine își dorește să lucreze în bucătărie. Pentru că-ți schimbă toată percepția asupra a tot ceea ce credeai tu. ”Bucătăria de-acasă nu se compară cu bucătăria de restaurant. Dar te ajută foarte mult. Eu am început cu breakfast-ul, unde am învățat să toc legume și fructe. Am învățat ce merge, unde merge. Am mai învățat ce se poate pregăti de pe o zi pe alta, foarte multe chestii de organizare. Am ajuns în altă lume. Am două facultăți, am cursuri de zeci de mii de euro, am lucrat nouă ani în advertising și am ajuns la asta. Am întâlnit oameni pasionați de ceea ce făceau. 10 ore pe zi nu puteai vorbi nici la telefon. Acum apreciez mult mai mult totul”.

cooking1_resize

Mai multe povești despre cum a fost la aceste cursuri găsiți pe Gastronomist.ro

 

Flash-uri despre PrioriTea

În timp ce făceam cursurile de bucătăr am luat decizia de a deschide împreună cu prietenul meu și doi prieteni buni un loc drăguț în care să ne întâmpinam prietenii cu mâncare bună și produse de calitate, pregătite ca pentru noi.

 

Eu mi-am dorit tot timpul să am un loc fain, în care să vină prietenii mei și să stăm de vorbă, să ne distrăm, să gătesc. Îmi plac foarte mult locurile ușor french, în care primează calitatea ingredientelor, dincolo de meniu, pentru că nu trebuie să ai ceva complicat, și în care te simți ca acasă. Te împrietenești cu chelnerii, cu patronii etc.

Ne-am ambiționat să deschidem locul pe 27 iunie când a fost noaptea fotografiei.

Am organizat tot felul de brunchuri si alte evenimente de la care lumea a inceput sa afle de noi. 

La început serveam oamenii cu ce cereau și apoi mă ascundeam după ușă să văd dacă le-a plăcut. E cel mai important feed-back, e pe loc. Dacă la advertising așteptam feew-backul mai mult. Mulți oameni au venit aici și au scris pe facebook sau pe blog sau mi-au trimis mesaje. Unul drăguț a fost cel  în care mi se spunea că s-au simțit aici ca în curtea unor prieteni. Pe mine m-a ajutat să simt că sunt în direcția bună. Mi-am făcut aici o grămadă de noi prieteni cu care apoi m-am împrietenit pe Facebook.

Am o bucătărie mică, mică, dar simpatică. M-am bucurat pentru fiecare lingură, fiecare castron, fiecare cuțit și fiecare tocător pe care mi le-am cumpărat. Atunci când mi-am cumpărat tigăile, mai că am plâns puțin de bucurie în Metro.

Am avut niște emoții fantastice când am servit primul fel de mâncare. Am ieșit odată cu ospătarul la ușă și din spatele ei am urmărit reacțiile oamenilor atunci când au gustat prima dată. Apoi când au făcut poze deserturilor. Când am citit primele aprecieri în social media mi-a crescut inima, am simțit că ceea ce fac este bine și trebuie să fie din ce în ce mai bine. Dacă înainte feedback-ul venea greu, acum vine instant. Îl vezi pe fețele oamenilor care mănâncă. Și asta te poate face foarte fericit dacă pui în fiecare fel de mâncare atenție și dragoste. Sună ca un clișeu, dar așa e.

Nu e ușor deloc. Poate pare simplu, dar de fapt totul necesită un efort enorm, atât din partea mea dar și a oamenilor alături de care lucrez. Atunci când lucrezi în medie 14 ore pe zi, prietenii și oamenii care îți apreciază munca sunt ca niste boost-uri de energie, prinzi forțe proaspete prin ei.

 

Ce urmează?

”Am făcut pliante cu meniul – 23 de lei cu tot cu desert. Este destul de greu de livrat atunci când ai și oameni în curte. Din septembrie vrem să ne adresăm firmelor din jur, să le spunem că-i așteptăm aici, pentru că este totul proaspăt și preparat pe loc”.

Conceptul nostru este să fim fresh, să nu înghețăm nimic, să nu existe produse de 3 zile”.

Vor exista cursuri de fotografie de food, cursuri de fotografie pentru entry level, cursuri de pictură pe ceramică și orice alte cursuri vor fi inspirate de locație, de Laura și de prietenii care îi înconjoară.

 

Laura Mihăilescu este doar unul din exemplele pe care le întâlnesc în ultima perioadă, de persoană care a abandonat un loc călduț din trecut pentru o nebunie antreprenorială făcută din pasiune. Povestea ei este pentru mine un exemplu de cât de importante sunt alegerile înțelepte în viață.

Galerie foto (by Kiko):

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!