X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Puterea Mintii. Cine pe cine controleaza?

 

by Oana Grecea

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Pentru fiecare 15 comentarii de la carte, se plantează un copac. Așa că, vă rog ajutați-mă să-l plantăm și comentați pe baza cărții sau a celor scrise de mine. Despre proiect am scris aici.

Unul dintre cele 60.000 – 80.000 de gânduri pe care le avem în medie în fiecare zi a fost acesta: să citesc această carte și să văd dacă îmi controlez gândurile sau mă controlează ele pe mine. Bineînțeles, procesul este mult mai amplu decât pare la prima vedere, însă citirea cărții ”Puterea minții” de James Borg (carte apărută la editura ALL) te face cel puțin să fii mai atent la ce îți dorești sau proiectezi în viitor.

După mine, cartea este un fel de ”Secretul” (al Rhondei Byrne), doar că vine cu argumente științifice ori citate ale unor autori care au realizat importanța gândurilor lor. ”Astăzi te afli acolo unde te-au dus gândurile de ieri, iar mâine te vei afla acolo unde te vor duce gândurile de azi”. – Blaise Pascal. E greu să crezi că mintea nu umblă singură aiurea, fără ca tu să-i fi dat vreun impuls, vreun motiv. Dacă te lași marcat, copleșit de ceva și-ți faci griji, lucrurile alea se vor vedea în ceea ce mintea ta transmite. Autorul subliniază faptul că nu gândurile pozitive sunt cele care ne ocupă de obicei mintea, ci, în majoritatea timpului, cele rele și urâte.

Ce putem face? ”Schimbarea modului de a gândi determină modificări ale modului cum vă simțiți, ceea ce generează modificări ale comportamentului. Suntem cu toții produsul a ceea ce gândim”, spune Borg. Și, după cum spuneam, există și explicații științifice pentru asta. Creierul are încorporată o ”farmacie” proprie. Gândirea dă naștere unor emoții, care generează substanțe chimice – unele dintre acestea sunt de ajutor, iar altele nu. ”În sistemul limbic, hipotalamusul distribuie substanțe chimice, ca răspuns la gândurile pe care le aveți; atunci când treceți de la o gândire negativă (sau invers), hipotalamusul reacționează în consecință”.

Unul din sfaturi îți spune practic mai frumos să-ți trăiești clipa, că trebuie să accepți faptul că viața e așa cum e și că există anumite lucruri care ne depășesc. Iar acceptarea pare singurul răspuns pe care îl avem la dispoziție pentru a ne păstra starea de bine.

Cognițiile noastre sunt cele care determină modul în care ne simțim, și, în cele din urmă, felul în care ne comportăm. Controlul este considerat de către cercetătorii care studiază problemele legate de stres și anxietate drept un element fundamental în ceea ce privește situația de stres.

Tot cercetătorii spun că atunci când o stare de tensiune se transformă într-o stare de stres, influențele se fac simțite pe patru planuri: mental, emoțional, fiziologic și comportamental.

Nu lucrurile îl tulbură pe om, ci perspectivele pe care le are asupra lor” spunea și Epictet.

James Borg arată că sunt patru tehnici de adaptare a situațiilor stresante: adaptarea, acceptarea, evitarea și transformarea.

Iar explicațiile științifice continuă: ”Schimbarea modului de a gândi, combinată cu exercițiile fizice (ideal, exerciții aerobice), reprezintă o modalitate excelentă de îmbunătățire a dispoziției – așa cum arată toate studiile realizate. Hormonul numit peptidă (produs pe măsura creșterii pulsului) întrerupe fluxul de adrenalină și reduce răspunsul la stres, întrerupând axa HPS care este responsabilă de răspunsul luptă sau fugi”.

E bine de știut:

 • Creierul stochează amintirile, speranțele, visele, antipatiile, fricile și gândurile noastre.
 • Sarcina creierului este să interpreteze și să stocheze informațiile primite de la simțuri, pe care le folosește pentru a controla corpul.
 • Așteptările noastre vis-a-vis de succes sau eșec pot avea o influență asupra a ceea ce ni se întâmplă în viață. Prin optimismul sau pesimismul nostru, generăm o reacție în lanț.
 • Gândurile noastre modifică circuitele neuronale și chimia creierului.

 

Femeile versus bărbații

 • Creierul uman cântărește aproximativ 0,9 – 1,4 kg.
 • Celule nervoase sunt distribuite mai dens în creierul femeii.
 • Mintea unui bărbat și cea a unei femei procesează informația în mod diferit. Același computer, alt software.
 • Femeile au o conexiune mai bună între cele două părți ale creierului.
 • Femeile, comparativ cu bărbații, au mai mulți neuroni în emisfera stângă a creierului, aceasta fiind partea care se ocupă de limbaj și de capacitățile de memorare.
 • Femeile se descurcă mai bine decât bărbații la testele legate de cunoștințele dobândite pe cale orală.
 • În ce priveste ascultarea și vorbirea, s-a constatat că femeile își folosesc creierul în mai mare măsură decât bărbații.
 • Bărbații uită, dar nu iartă niciodată. Femeile iartă, dar nu uită niciodată.

 

 

13 Comments

 • avatar

  Am citit si eu “Secretul” dar din cate povestesti tu aici despre “Puterea mintii”, cred ca mi-ar placea mai mult 🙂

 • avatar

  O carte interesanta. Felicitari pentru recenzie si pentru initiativa ALL-ROMSILVA!

 • avatar

  La cat mai multi copacei plantati!

 • avatar

  Mi-a placut mult de tot citatul din Pascal.
  Iar cartea cu siguranta merita citita.

 • avatar

  O initiativa laudabila! Sper sa plantati cat mai multi copaci 🙂

 • avatar

  Sa speram ca reusim sa avem numai ganduri frumoase, pozitive.Cat despre initiativa All, felicitari !

 • avatar

  Foarte interesant articolul.
  Iar pentru inițiativă , tot respectul!

 • avatar

  Interesant articol! Cat despre puterea mintii – sunt convinsa ca ea exista si e puternica, iar vorba “ai grija ce-ti doresti, ca ti s-ar putea intampla!” e mai adevarata decat credem.

 • avatar

  Foarte interesanta carte. Sigur mi-ar placea sa o citesc.
  Felicitari si pentru recenzie, mi-a facut o deosebita placere sa o citesc.

 • avatar

  Interesanta si utila. Spor la copacit.

 • avatar

  Gandeste, maine va fi mai rau 🙂

 • avatar

  Foarte buna campania! Imi place cum v-ati gandit sa implicati printul in zona eco.

 • avatar

  Cu siguranta aceasta carte trebuie citita, macar o data in viata de fiecare. Cel putin ptr mine a fost unul din elementele care mi-a salvat viata, dupa credinta in Dumnezeu

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!