X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Radu Aldulescu, castigatorul premiului Augustin Fratila

 

by Oana Grecea

Cel mai bun roman românesc al anului 2012 a fost ales cel scris de Radu Aldulescu – Cronicile Genocidului. Am făcut din nou parte din prestigiosul (se află la a doua ediție și și-a menținut valoarea acordată) premiu ”Augustin Frățilă”, am votat cinci romane finaliste (despre care am scris aici) dar nu l-am ”nimerit„ pe câștigător. 

Personal, apreciez calitatea volumelor de anul acesta mai slabă decât cea de anul trecut, și sper ca la anul (dacă mai fac parte din juriu) să nu mai fiu nevoită să citesc cărți cu subiecte legate de comunism pentru că nu mai simt nevoia să aflu despre acest lucru și în alte moduri decât am trăit-o în realitate. Sunt convinsă că pentru generațiile care nu au trăit perioada ar putea fi o filă de istorie, însă pe mine patru din cele cinci romane m-au făcut să le parcurg greu datorită subiectului.

De aceea am dat punctaj maxim Danielei Zeca pentru volumul ”Omar cel Orb” (apărut la editura Polirom). O carte scrisă pompos, dar care vorbește despre obiceiuri și tradiții ale unor personaje născute în Iran.

Iată punctajul meu:

5 puncte pt – “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom
 
4 puncte pt “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA
 
3 puncte pt “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească
 
2 puncte pt “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească
1 punct pt “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom

Anul trecut am votat cartea câștigătoare, care a avut ca subiect închisorile comuniste, și despre care am scris mai multe aici și aici.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!