X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Recomandare: Cum sa gatesti totul rapid/ How to cook everything fast

 

de Oana Grecea

Planificarea timpului (time management)! Aceasta este principala regulă a cărții lui Mark Bittman (How to cook everything fast), editorialist New York Times și scriitor de cărți de gătit. Recomandă rețete rapide – timpul costă bani peste tot în lume – însă nu păcălește pe nimeni. Procesul gătitului implică mai multe sarcini: cumpărăturile, prepararea (curățare, tăiere etc), gătirea și curățenia de după. Genial de adevărat, nu? 

Cartea nu este tradusă în limba română, este apărută la editura Houghton Mifflin Harcourt și distribuită în România prin (libraria) Okian. Autorul îmi este foarte drag datorită faptului că susține în toate mediile și prin toate activitățile gătitul acasă și vorbește despre importanța acestui lucru asupra sănătății, a familiei, a viitorului pentru copiii noștri. El spune că ”unele dintre cele mai bune momente în bucătărie sunt cele în care împărtășești cu familia și prietenii pregătirea unei mese”. Dacă stau bine să mă gândesc este o adevărată plăcere să pregătești masa la mai multe mâini. Treaba merge mai rapid, timpul trece mai ușor și mai plăcut într-o companie de care te bucuri.

How to cook everything fast (Cum să gătești totul rapid) nu are poze la rețete (așa cum au majoritatea cărților de bucate) însă paradoxal rețetele par așa de simple încât nu simți nevoia să vezi și preparatul final. Cartea beneficiază însă de câteva ilustrații care ”acompaniază” paginile de aranjare a bucătăriei pentru a găsi totul mai repede, paginile de ”scurtături” (shortcut) în pregătirea ingredientelor, cele de prăjire, pregătire a cărnii etc. Are 1056 de pagini și este structurată în mai multe capitole: Salate, Sandwiches, supe și tocănițe, paste, orez, legume, fasole și tofu, fructe de mare, pui, carne, mic dejun, aperitive, deserturi, rețete pentru vegetarieni (autorul a devenit de câțiva ani vegetarian).

How to cook everhything fast, de Mark Bittman

Cum sa gatesti totul rapid, de Mark Bittman

How to cook everything fast, de Mark Bittman

Cum sa gatesti totul rapid, de Mark Bittman

Bittman se vede că gătește acasă! Peste tot îți arată cu ce poți înlocui un ingredient sau cu ce poți diversifica dacă nu ai ingredientul de bază. Exact cum facem și noi când gătim, nu? Mai mereu improvizezi în bucătărie pentru că nu ai timp sau bani de toate cele înșirate uneori într-o rețetă. (eu vă pot da exemplu de Tiramisu fără mascarpone, una dintre cele mai căutate rețete de pe acest blog, Tiramisu fiind însă în esență o rețetă cu mascarpone. Dar am dovedit că se poate și fără cu un gust la fel de bun ca în original).

Este maestrul aranjării și păstrării ingredientelor pentru o folosință ulterioră cât mai îndelungată și în condiții cât mai bune. Planul B pentru schimbarea a ceea ce se cere în rețetă cu ce aveți prin casă prevede înlocuirea stock-ului (am scris despre ce este stockul aici) cu apă, vin, bere, a roșiilor din salată cu cele mărunțite din conservă, a oțetului cu zeamă de lămâie, a sosului de pește cu cel de soia, a pătrunjelului cu mărarul sau busuiocul, a conopidei cu broccoli, a smântânei cu iaurt, a midiilor cu scoicile și tot așa (pag 21). Nu este uitat nici echipamentul util în bucătărie, cel care îți ușurează munca și ți-o face mai rapidă.

How to cook everything fast, de Mark Bittman

Cum sa gatesti totul rapid, de Mark Bittman

How to cook everything fast, de Mark Bittman

Cum sa gatesti totul rapid, de Mark Bittman

Dacă ar fi să recomand o singură rețetă cred că mi-ar fi foarte greu. Nici măcar un top 10 nu ar fi simplu de alcătuit. V-aș putea oferi însă o rețetă care mi s-a părut ”provocatoare” pentru gusturile cu care suntem obișnuiți noi românii: Salata de roșii cu căpșuni (sau pepene), cu brânză feta (sau mozzarella) și oțet balsamic. Ca mod de preparare, nimic complicat. Peste roșiile tăiate cubulețe adăugați căpșunile tăiate în jumătate și puneți peste ele în bol o linguriță de ulei de măsline, o linguriță de oțet balsamic, sare și piper. Deasupra presărați feta mărunțită sau mozzarella. Eu personal nu am încercat-o încă (deși familia a strâmbat din nas când am întrebat dacă ar mânca așa ceva) însă de câte ori voi găti din această carte vă voi semnala. Nu uitați, de-acum rețetele le pun pe site-ul Rețete TV.

Cartea lui Mark Bitmann, distribuită în România de Okian costă 153,99 lei și va putea fi comandată și de pe site-ul meu de rețete video – Rețete TV. Pentru mine este una din cărțile pentru care sunt bucuroasă și recunoscătoare că o am în bibliotecă, oricâte resurse mi-ar oferi internetul și oricât spațiu ar ocupa o carte de asemenea grosime.

1 Comment

  • avatar

    […] Mark Bittman, editorialist New York Times si scriitor de carti de gatit recomanda retete rapide, insa nu pacaleste pe nimeni. Procesul gatitului implica mai multe sarcini: cumparaturile, pregatirea, gatitul in sine si curatenia de dupa. Autorul imi este foarte drag pentru ca sustine in toate mediile si prin toate activitatile gatitul acasa. Vorbeste despre importanta acestui lucru asupra sanatatii, a familiei, a viitorului. El spune ca ”unele dintre cele mai bune momente in bucatarie sunt cele in care impartasesti cu familia si prietenii pregatirea unei mese”. Recenzia completa a cartii scrisa de Oana, aici. […]

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!