X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Resurse pe care le-as folosi daca as apela la Homeschooling (I)

de Oana Grecea

Scriu acest post pentru că am reflectat și eu la homeschooling cu ceva timp în urmă, m-am documentat și știu că aș apela oricând la acest ”sistem” dacă la finalul anilor de studii aș avea bani pentru un bacalaureat internațional și studii în străinătate. Cu alte cuvinte, dacă ar fi recunoscut în România cred că aș ști cum să-i stârnesc interesul Mariei să învețe mult mai multe lucruri decât face acum la școală și în acelaș timp să socializeze și cu alți copii (pentru că ar avea timp de întâlniri, nu ca acum când nu-și permite asta).

Veți spune poate că aș putea să fac asta în paralel cu școala. Dar partea proastă este că școala îi mănâncă tot timpul liber cu temele ei infinite și plictisitoare, și uneori ca să aibă timp de activități interesante trebuie să neglijeze temele de la școală.

O să pornesc cu recomandările mele de la apariții recente ale editurii Humanitas, voi continua cu alte resurse care îmi vin acum în minte, dar promit să scriu câteva posturi pe această temă, pe măsură ce identific și altele.

Humanitas a editat trei atlase unice Animalium de Katie Scott şi Jenny Broom, Historium de Richard Wilkinson şi Jo Nelson şi Hărţi. O călătorie prin ţările, mările şi culturile lumii de Aleksandra Mizielińska şi Daniel Mizieliński.

animalium

historium

Noi îl avem pe cel de geografie și pot să spun că a fost o bucurie pentru toată familia să-l răsfoim iar acum ne-am propus să ne testăm cunoștințele cu el la seara familiei (un obicei pe care-l ținem odată pe lună, într-o vineri).

harti-cop1

Atlasul are 52 de hărți frumos ilustrate, cu informații culturale și geografice și cu desene drăguțe. De exemplu afli ce limbi mai sunt vorbite în țara respectivă pe lângă cea oficială, care sunt preparatele tradiționale, ce obiceiuri mai sunt prin diverse locuri ori ce pictori/scriitori celebri aparțin acelei țări. Cu un astfel de atlas cred că copilul poate învăța mai multe (materii) în același timp, astfel că îl consider o resursă alternativă seriosă.

Așa arată atlasul de geografie…

(Până pe 20 octombrie, cele trei atlase pot fi cumpărate separat la preţul de 99 de lei sau împreună la preţul de 249 lei -preţ special valabil doar în Librăriile Humanitas-).

Am vizionat recent un film (numit Teoria Întregului, apărut în 2014 însă) bazat pe o poveste adevărată, respectiv viața fizicianului și cercetătorului Stephen Hawking care are publicate peste zece titluri la editura Humanitas dar care are câteva volume dedicate fizicii pentru copii. Cum Maria a început în clasa a VI-a fizica sunt foarte interesată să citească și să înțeleagă materia printr-o poveste (și eventual experimente). Hawking a scris împreună cu fiica sa o serie de cărți care îl au ca personaj principal pe George. Ele sunt menite să explice copiilor concepte ştiinţifice dificile, cum ar fi găurile negre şi originea vieţii. Cărțile se numesc – George în căutare de comori prin cosmos, George și cheia secretă a universului, George și Big Bangul și ultima apărută, George și codul indescifrabil.

george-si-codul indescifrabil

De folos mi se par și discursurile TED-Ex (Teen) și aș putea să vă arăt aici doar pe cel care ilustrează chiar conceptul de homeschooling (dacă îl urmăriți cu atenție face trimitere la sir Ken Robinson care a făcut vâlvă tot la TED cu un discurs și a schimbat vieți) –

Din discursurile TEDxTalks puteți afla o mulțime de lucruri interesante de la oameni inspiraționali. Unele sunt chiar cu subtitrare în română.

Khan Academy – o școală care respectă ritmul fiecărui copil (am scris un articol despre asta aici), în fapt o platformă în engleză cu resurse de învățare pentru copiii la foarte multe materii – este foarte utilă.

Pentru învățarea limbii engleze și franceze am identificat Duolingo (aplicație) în care îți faci doar cont și înveți în ritmul dorit. Pentru franceză mi-a plăcut mult Alexa (Learn French with Alexa) și Geraldine (Comme une francaise), ambele și cu canale foarte populare pe youtube.

Dacă ar fi să o duc la activități nu aș rata atelierele (de mecatronică și robotică, atelier de educație montană și orientare urbană, atelier de obținere a uleiurilor din plante, atelier de paleontologie) de la No Gravity, un club de aventură indoor din zona Berceni. Aș duce-o la cursuri de actorie și public speaking (pentru a-și învinge teama și a vorbi coerent în public atunci când are ceva de spus) și la cursuri de manualitate (știu că sună generic, însă urmărește cu interes canalele de DIY -do it yourself- de pe youtube). Nu aș rata pentru ea taberele și timpul petrecut în natură.

Am găsit și un infografic cu site-uri utile pentru învățat – pe care vi-l recomand, parte din ele am testat și noi (nu am apucat pe toate).

resurse utile de invatat

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!