X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Mar 8, 2014 - Bucatareala    2 Comments

Reteta: Tort Pavlova cu rodie si fructe de padure

 

by Oana Grecea

Dragilor, dacă vă place ca bezeaua să vi se topească în gură nu ezitați să faceți această rețetă cu orice ocazie. Cei dragi, familia, vă vor îndrăgi cu siguranță. Prăjitura care poartă numele celebrei balerine ruse Anna Pavlova este o delicată ca și protagonista care a inspirat la crearea ei. Vorbim de un desert din bezea, acoperit cu orice fruct doriți.

Ingrediente:

5 albușuri (un albuș are circa 30 de grame), 150 grame zahăr tos, 150 grame zahăr pudră, o linguriță oțet, o linguriță amidon, 500 ml frișcă, 50 g zahăr pudră pentru frișcă, fructe cca 3-400 g.

01

Mod de preparare:

Folosiți ouă la temperatura camerei și preîncălziți cuptorul cât preparați bezeaua. Bateți albușurile spumă tare (truc: tăiați o felie de lămâie cu care ”ungeți” pereții vasului în care urmează să bateți ouăle). Când este tare turnați treptat zahărul tos, până nu se mai simt particulele de zahăr. Eu bat cu robotul, puteți încerca și cu telul, dacă nu vă doare mâna. Scoateți telul/mixerul și adăugați și mestecați cu o lingură, zahărul pudră. Apoi încorporați ușor lingurița de oțet, apoi amidonul (care asigură mijlocul cremos al blatului de bezea).

02

Pe o foaie de copt începeți să desenați un cerc de mărimea dorită. Poate fi farfuria pe care urmează să stea tortul, sau fundul tăvii de tartă (exemplul meu). Împărțiți compoziția de albuș în două, ochiometric. Așezați încet cu o lingură albușul bătut pe forma desenată, nivelați dar încercați să lăsați în mijloc un cuib unde să se așeze bine frișca în viitor.

03

 

04

Acum vine partea cea mai grea, coacerea, unde părerile sunt împărțite asupra temperaturii și timpului de stat în cuptor. Eu coc blatul de bezea la 95 de grade, timp de o oră și 30 de minute. În principiu trebuie să urmăriți bezeaua din când în când, să puneți degetul să vedeți cât de crocantă este (mai tare pe margini, mai moale în mijloc). Puteți pune tava mai sus de mijloc, pentru siguranță, în caz că vă arde cuptorul. Mi s-a întâmplat ca și după acest timp blatul să nu fie făcut și a trebuit să mai bag odată aluatul în cuptor, pentru încă zece minute. Dar de asta vă prindeți când îndepărtați ușor hârtia de copt de pe fundul formei de tort din bezea.

05

Blatul trebuie răcit câteva ore. Dacă faceci două blaturi cum v-am sugerat (deși merge și unul singur), puteți băga ambele tăvi în cuptor, cu mențiunea să le schimbați din când în când locul (când una mai sus, când una mai jos).

06

 

07

Urmează apoi partea cremoasă a tortului, respectiv bătutul de frișcă spumă cu o linguriță de zahăr pudră). Peste frișcă așezați fructele. Dacă faceți tort cu două blaturi de bezea, puteți pune între ele și frișcă și fructe, ori doar deasupra, depinde cum preferați și cât timp ați avut la dispoziție (la coacere mă refer).

Puneți-o din nou la frigider măcar o oră înainte de servire. Nu veți regreta alegerea făcută. Dacă blatul de bezea a ieșit ca la carte, atunci tortul o să vă placă cu siguranță.

Pavlova sectiune 08

 

Iată și cum arăta personajul care a inspirat denumirea prăjiturii:

Anna Pavlova balerina

2 Comments

  • avatar

    nu se coace prea mult o ora si jumate?

  • avatar

    Buna! Nu, daca e la temperatura potrivita atat trebuie lasat in cuptor. Totusi, daca cuptorul tau arde prea tare si vezi ca a inceput sa se maroneasca bezeaua cred ca poti sa o opresti si mai devreme. Pentru bezele e important sa se faca la foc mic, timp indelungat. Am intalnit recomandari si de 80 de grade in loc de 95 de grade la cuptor.
    Bafta!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!