X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Sep 5, 2013 - Interviurile mele    No Comments

Rogvaiv sau cum sa transmiti pasiunea pentru teatru copiilor

 

de Gabriela Hamzescu

Vacanța e pe sfârșite, iar părinții pregătesc deja rechizitele copiilor pentru noul an școlar. Odată cu acesta se dă startul înscrierilor la cursurile opționale din domenii cât se poate de variate, de la știință și tehnică până la cele din domeniul artistic.

De departe, cursurile de teatru pentru copii sunt foarte căutate pentru dezvoltarea personalității și mai ales a încrederii copilului. Unii părinți aleg cursurile în funcție de numele sonore care le conduc, iar alții preferă să meargă pe o recomandare bună a calității cursului respectiv.

foto 3

Ne-am oprit la un nume deja consacrat în lumea cursurilor de teatru și canto pentru copii – ROGVAIV. Cu o vechime de 13 ani și un palmares impresionant, Clubul Rogvaiv este prima opțiune pentru mulți părinți. În plan muzical, Rogvaiv a scos pe piață 7 CD-uri cu muzică pentru copii: Jucării 1, 2 și 3, Vis de iarnă, De-a iarna, Clipe de poveste și Elefantul Cici, iar piesele cuprinse în aceste albume au devenit deja hituri consecrate pe posturile de specialitate. În plan teatral, tot 7 este cifra norocoasă… 7 spectacole de teatru realizate pe scenarii originale, adaptate pentru fiecare grupa de copii.

Am stat de vorbă cu cea care conduce atât cursurile de canto, cât și cele de teatru, actrița Dana Piroiu, și am aflat întreaga poveste Rogvaiv:

A fost odată ca niciodată….. așa începe și povestea Rogvaiv?

Dana Piroiu: odată ca niciodată înseamnă anul 2000, când o fată curajoasă și inventivă pe numele ei Nathalie Gheorghiu (prietena și colega mea de facultate) a înființat acest grup vocal și mai târziu Clubul cu același nume. Ulterior, ea a emigrat în Canada, iar eu am preluat întreaga activitate în 2006.

Ce înseamnă Rogvaiv și în ce constau cursurile propriu zise?

ROGVAIV este acronimul de la curcubeu: Roșu-Oranj-Galben-Verde-Albastru-Indigo-Violet, dar la fel de bine poate însemna Răbdare-Osteneală-Gânduri-Veselie-Ambiție-Inventivitate-Vitalitate sau… muzică și teatru, copilărie și bucurie, dragoste și talent, seriozitate și tenacitate.. într-un cuvânt, Clubul Rogvaiv este locul unde copiii se dezvoltă.

Concret, ce învață copiii la aceste cursuri?

La cursurile de canto, copiii învață nu numai să cânte frumos dar și cum să se miște pe scenă, cum să respire corect, cum să-și încălzească vocea și să aibe grijă de ei.  Într-un cuvânt, să fie adevărați artiști chiar dacă au între 3 și 8 ani.

La teatru, lucrurile devin ceva mai serioase și mai complicate.  Aici facem mișcare scenică, improvizație, învățăm să fim creativi, facem exerciții de dicție (mulți copii vin cu probleme mari de vorbire, mai ales când părinții nu le corectează deloc pronunția crezând că așa sunt mai haioși), coordonare între cuvânt și gest scenic, interpretare a unui text dramatic, crearea unui personaj dramatic, crearea unui text dramatic, realizarea unui cadru dramatic (decoruri, costume, lumini, sunet), dezvoltarea nivelului de receptare-redare și în final, realizarea unui spectacol ca produs finit.

Fiecare modul începe în luna octombrie și durează până în luna iunie a anului următor. La sfârșitul fiecărui modul prezentăm admiratorilor și nu numai (care sunt din ce în ce mai mulți) un spectacol de teatru adevărat. Cursul nostru de teatru este unul complex și complet și nu are nimic în comun cu opționalele care se țin în cadrul grădinițelor. Sunt o alternativă mult mai sănătoasă și distractivă la jocurile pe calculator, tabletă sau mobil. Copiii lucrează cu ei înșiși, se cunosc mai bine și își dezvoltă personalitatea într-un mediu creativ.

De ce aleg copiii teatrul?

La cursul de teatru nu vin neapărat copii care își doresc să devină actori. Vin și astfel de copii, dar cei mai mulți vin ca să scape de timiditate, de neîncredere, de dependența față de părinți, de dependența față de frații mai mari și mai ales de gravele defecte de vorbire. Noi depășim aceste neajunsuri printr-o joacă serioasă. La sfârșitul acestor cursuri, copiii au mai multă încredere în ei înșiși, au mai mult curaj de a spune ce gândesc, devin spontani, sociabili, își dezvoltă memoria, îndemânarea, imaginația și creativitatea.

Chiar am întâlnit și am contribuit la schimbări cu adevărat impresionante și lăudabile. Am cunoscut copii care au plâns 90 de minute încontinuu la primul curs de dorul mamei și care cu greu au acceptat să coopereze, iar acum, după doi ani de teatru, își susțin partitura teatrală în fața unui public numeros, în condițiile unui spectacol de teatru cu tot ce presupune acesta. Am avut copii cu defecte de dicție rezolvate, copii care nu reușeau să se adapteze în colectivitate iar acum sunt sufletul petrecerilor… și lista poate continua.

Care sunt așteptările părinților și cum se concretizează aceste cursuri?

Părinții nu așteaptă transformări miraculoase. Noi nu suntem magicieni. Noi lucrăm cu materialul clientului. Există fel de fel de copii. Sunt copii mai leneși care refuză ajutorul, refuză să se joace și să participe activ la cursuri dar și copii curioși și ambițioși care vor să învețe cât mai repede lucruri noi, interesante și utile. Așa cum am mai spus, cursurile acestea nu garantează că toți cursanții vor deveni actori sau cântăreți, însă garantează că acești copii vor deveni niște adulți cu mai multă încredere în ei și care vor avea curajul să-și privească întotdeauna interlocutorul în ochi, să susțină o idee până la capăt și chiar să țină un discurs în fața unui număr mare de oameni dacă meseria lor viitoare o va cere, indiferent care va fi aceasta.

flyer cursuri

Cursurile se desfășoară la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”, strada 11 iunie nr. 41, sector 4. Date de contact – Dana Piroiu: 0722 662 872 sau dana.piroiu@gmail.com. Site: www.clubulrogvaiv.ro sau https://www.facebook.com/clubul.rogvaiv

 

foto 1

Cateva link-uri utile:

https://www.youtube.com/watch?v=7tz0UDZwPXw

https://www.youtube.com/watch?v=UbpM5-Xf8TA

https://www.youtube.com/watch?v=h__Owa4jTHw

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!