X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Ruleta, prietena mea

Oana Grecea

De când cu construcția casei, umblu cu ruleta după mine și visez centimetri și milimetri unde o să-mi intre mie diverse chestii. Cel mai de folos mi-a fost în noaptea când au săpat fundația și mi-am dat seama că nu pot sta în cutia aia de chibrit. Și m-am trezit dimineață chitită să măsor din nou și să-i explic constructorului că nu mă pot muta într-o casă mai mică decât apartamentul actual.

Da, știu, ăsta este coșmarul constructorului. Să discute pe un plan și clientul să se răzgândească. Dar cum eu una nu-mi fac casă toată ziua (este prima și singura în care mă implic – sper!) am făcut o schiță a casei cum mi-o doresc pornind de la suprafețele utile. Și cum am decis suprafețele utile? Cu ruleta!!! Măsurând cât are biblioteca, cât are canapeau și fotoliul, cât are biroul copilului din dormitor.. și tot așa. Constructorul însă știa/credea că aia e amprenta casei cu tot cu ziduri. Dar de unde să știu eu cât măsoară un zid extern și unul de interior?

Să mă fi văzut cum stăteam pe grămada de pământ delimitată cu un șanț adânc închipuindu-mi cum nu încap nici pe wc, nici în dormitor, cum bucătăria e înghesuită și tot așa. Mi s-a spus că întotdeauna suprafețele ți se par mici în acest stadiu al construcției, dar credeți-mă, erau parcă prea mici… Suprafața actuală este în capul meu când ok, când prea mică dar niciodată suficientă.

Ruleta m-a făcut să-i zăpăcesc pe meșteri și când a fost vorba de stabilirea ușilor, geamurilor, prizelor, țevilor. Păi cine avea în cap dulapul de pe hol care trebuie să intre într-un anume loc, cine știa exact cât are o noptieră? Sau cine știa că pe un perete al băii trebuie să intre wc-ul, chiuveta și mașina de spălat? Eu, evident, și de-aia ușa a trebuit mutată vreo câțiva centimetri, că așa a stabili ruleta că trebuie. Ei bine, nici ușa de la al treilea dormitor nu se deschidea în sensul care trebuie, pentru că lovea canapeaua din capul meu și trebuia făcut zidul astfel încât ușa să vină unde trebuie. De scara de la pod, ce să vă spun? Că lovește dulapul ”gândit” de mine acolo? Evident că vom muta și gura de pod…

Ruleta este acum element de măsură și de comparație când stabilesc orice spațiu. Și nu știu de ce spre exemplu nici măcar la electrocasnice nu mă uit la fișa tehnică ci prefer să măsor frigiderul în înălțime și adâncime. Când sunt întrebată: ”cât să lăsăm doamnă până la ușă? 60 de centimetri?”, eu stau puțin pe gânduri și mă duc să măsor ceva ca element de comparație. Și-mi zic: a, plita are 60 de centimetri, deci e ok atât, sau a, dacă plita are 60 cm înseamnă că spațiul de-acolo nu e suficient.

În fine, ruleta m-a salvat până acum, rămâne însă de văzut dacă ceva nu e bine când ne vom muta cine va fi de vină pentru toate. Eu că nu am măsurat bine cu ruleta mea – care nu mai stă acum la scule ci în sertarul cu intimități ca să fie la îndemână oricând am nevoie… :)), sau constructorul că mi-a făcut acolo și nu în altă parte?

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!