X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

May 10, 2013 - Interviurile mele    3 Comments

Sabadus, o poveste dulce cu miere

 

by Oana Grecea

Aventura/afacerea dulce și sănătoasă a început în Satu Mare, când Ioan Săbăduș a descoperit că are diabet. În căutare de produse sănătoase, fără zahăr, a început dintr-un hobby să crească albine. A pornit cu 5 stupi în 2007, iar acum are 80 de familii de albine și peste 40 de produse pe bază de miere și alte ingrediente naturale, combinate (cum ar fi sirop de cătină cu miere).

Produsele pe bază de miere și interesul celor care bat târgurile de produse bio l-au adus pe Ioan Săbăduș în București. Cei care îl știu. comandă deja miere de pe site-ul său – http://www.mieresabadus.ro/. Cei care abia îl cunosc, se interesează de multitudinea de produse expuse și în special încearcă să înțeleagă de ce mierea naturală este zaharisită. Obișnuința și impactul vizual ne fac să cumpărăm și să preferăm mierea lichidă, deși nu aceasta este cea sănătoasă.

faguri in borcane _resize

(foto: faguri în borcane)

Suntem conștienți că pentru a ajunge să obținem profit din afacerea noastră avem de purtat o luptă de educare a clienților, majoritatea fiind obișnuiți cu prețurile produselor apicole din magazinele obișnuite, unde calitatea este ultima pe lista caracteristicilor luate în seamă. Mă refer aici, în special, la aspectul comercial al mierii de albine cu care clientul este obișnuit. Din comoditate, preferă să cumpere o miere lichidă, considerând mierea cristalizată (“zaharisită”) ca fiind greu de consumat, ba în unele cazuri chiar de calitate inferioară”, spune Ioan Săbăduș. La început, familia din Satu Mare nu a avut produse spre vânzare online ci într-un magazin, dar își comunicau activitatea doar pe blog, în încercarea de a-i  învăța pe oameni să facă diferența între o miere naturală și una falsificată.

Ceea ce puțini cunosc este faptul că, una dintre metodele de falsificare a mierii în scopul obținerii aspectului de lichid este să fie încălzită.Din nefericire, prin expunerea mierii la temperaturi de peste 30 de grade, aceasta își păstrează aspectul de lichid dar îi sunt distruse componentele benefice pentru sănătatea omului (substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici etc.). La temperaturi ridicate (30-40 grade) mierea nu numai că-și pierde proprietățile, dar devine toxică!”, mai spune Săbăduș.

colectarea polenului_resize

(foto: colectarea polenului)

Înainte de a deveni apicultor,  Ioan Săbăduș a activat în cadrul Jandarmeriei. Descoperind, după cum spuneam, că are diabet, a căutat să cumpere miere fără zahăr, dar nu a găsit decât miere falsificată cu adaos de zahăr rafinat.

Care a fost ”regimul” la care a apelat? ”Am început să consum zilnic cantități foarte mici (începând de la o jumătate de linguriță) pentru a se obișnui organismul, după care am ajuns acum să consum zilnic 2-8 lingurițe de Energizant pe bază de miere și suc din cătină cu miere”.

Din punctul apicultorului din Satu Mare, totul se rezumă la calitatea mierii și la cât de mare este glicemia. ”Eu mi-am permis acest test cu miere, deoarece am avut glicemia doar 146. În funcție de tipul de diabet, sunt persoane pentru care medicul recomandă consumarea moderată a mierii fără adaos de zahăr, sau  persoane cărora le este interzisă consumarea, deci numai medicul este cel care decide asta. Sunt cazuri în care, ca măsură de prim ajutor (în lipsa altor metode mai eficiente), pentru situații de scădere a glicemiei se recomandă administrarea unei lingurițe de miere. Sublingual, mierea se asimilează foarte repede în organism, ridicând astfel valorile glicemiei”.

albinele inainte de ploaie_resize

(foto: albinele înainte de ploaie)

Investiția de început a fost de aproximativ 8.000-9.000 de euro. Banii investiți s-ar fi putut recupera mai repede dacă s-ar fi făcut rabat la calitate. ”Ne-am obligat să respectăm cu strictețe  anumite reguli care nu ne aduc profit decât după 2-3 ani de zile, după formarea unei clientele, care consumă produse de calitate”.

Miere Săbăduș” are un pavilion apicol și se deplasează doar în zonele limitrofe județului Satu Mare. Activitățiile afacerii se desfășoară cu participarea întregii familii, copiii: Anissia (6 ani) și Cassian (10 ani), socrii și soția, Simona, care este pilonul de bază în administrarea activităților din magazinul de produse naturale Albinuța din Satu Mare și a magazinului online de produse și scule apicole Miere Săbăduș, unde coordonează preluarea comenzilor și distribuirea coletelor către clienți. ”Fiind în familie, există acea încredere oarbă și nu este nevoie să reverificăm un lucru de două ori”, completează Ioan Săbăduș.

fagure cu miere taiat_resize

(foto: fagure cu miere tăiat)

Apicultura este singurul venit al familiei Săbăduș, în care sunt implicați toți, de la mic la mare. Totuși, munca nu este deloc ușoară și toate aspectele afacerii trebuie luate în calcul. De exemplu, ambalajele sunt achizitionate din magazine de specialitate (depozite) din Satu Mare si din Cluj. După achiziționare, fiecare borcan este spălat și sterilizat, trecând prin filtrul de control al mamei soacre, responsabilă cu “farmacia” firmei, povestește apicultorul.

De șase ani, de la primele familii de albine cumpărate familia Săbăduș a ajuns la 30 de produse, din care 8 sunt invenții propii, iar cele mai cumpărate sunt: energizantul din miere 100% natural (click pe link pentru a vedea proprietățile lui), siropul de cătină cu miere, siropul de coacăze negre, siropul de afine și albineți.

Orice produs nou este testat de către mine timp de 30 de zile, pentru a observa efectele, cu excepția siropului de coacăze, care a fost testat pe tata socru, care are probleme reumatice, început de gută, și după consumarea a aproximativ doi litri de sirop de coacăze cu miere, rezultatele au început să apară, în sensul că durerile nu mai erau așa de acute, și circulația sângelui a fost mult mai bună”, povestește Săbăduș. Cercetarea lui se extinde atât în literatura de specialitate din domeniul apicol cât și în păstrarea legăturilor cu clienții care cumpără de la ei, în vederea obținerii unui feedback constant. Fructele folosite în siropuri sunt culese personal de către familia Săbăduș sau cumpărate din diferite magazine.

Cu excepția mierii de salcâm, de pădure, facelia (dintre cele mai cunoscute), care cristalizează după 8-24 luni, celelalte sortimente cristalizează (zaharisesc) după 5 (mierea de rapiță) sau 60 de zile.

Capacitatea de producție a mierii depinde de la an la an, în funcție de condițiile meteo. Producția de miere poate fi între 2.000-6.500 kg de miere. Miere Săbăduș nu-și dorește intrarea în marile lanțuri de retail, pentru că nu respectă multe reguli, mai ales depozitarea, motiv pentru care sunt distruse propietățile mierii. Deci, atenție la mierea și siropurile cumpărate din comerț!

Cei mai multi clienți ai brandului Miere Săbăduș sunt din București, Iași, Suceava, Cluj și Timișoara. Dar și din Germania, Italia și Belgia.

fagure cu nectar de tei_resize

(foto: fagure cu nectar de tei)

După cercetările și cunoștințele lui Ioan Săbăduș, 50% din populația României știe că mierea cristalizată (zaharisită) este cea care conține zahăr. Un procent și mai mare nu stiu că produsele apicole, în special mierea, nu trebuie depozitată sub directa acțiune a razelor solare.

Într-un cuvânt, clienții sunt cei care cer apicultorilor să distrugă calitatea mierii prin comoditate sau lipsă de informații valoroase. Noi, în primul an de la deschiderea magazinului din Satu Mare, am pierdut minim 150 de clienți, pe motivul că nu avemmiere care curge”.

Folosim și veninul de albine?Este un subiect sensibil, deoarece sunt foarte puțini apicultori care mai colectează veninul de albine, nu există piață de desfacere, iar daca există, nu este plătit la adevărata valoare. Veninul de albine tratează bolile incurabile, motiv pentru care un gram de venin se cumpără la 25-90 euro, în funcție de piața fiecărui apicultor. În primul an am vândut gramul de venin la 25 euro, acum colectez mult mai puțin și numai pentru o clientelă restrânsă care cunoaște adevărata valoare a veninului de albine. Eu personal m-am tratat cu venin de albine pentru durerile de spate, dar, după cum spuneam, se folosește atât pentru fabricarea unor medicamente cât și în vindecarea unor boli incurabile”.

polen depozitat la congelator_resize

(foto: polen depozitat la congelator)

Ceea ce-și dorește familia Săbăduș este să se cunoască faptul că consumul regulat și moderat de produse din stup (miere, polen, propolis, pastura etc.) duce la o îmbunătățire a stării generale de sănătate a organismului și la întărirea sistemului imunitar.

Am consumat și eu energizantul cu miere și propolis. Chiar dacă nu mi-a plăcut gustul l-am luat pentru că mi-a dat energie imediat după folosire. Ba chiar l-am luat și seara (când nu e indicat), atunci când am avut de lucru și vroiam să am putere să stau până mai târziu. Acum îl ia și soțul. care are diabet. Vom urmări valorile glicemiei…

3 Comments

  • avatar

    Multumim pt sprijinul acordat cu acest articol in promovarea produselor noastre de calitate.

  • avatar

    Voi comanda si eu miere de la acesti apicultori. Multumesc pt. pont.

  • avatar

    Voi comanda si eu miere de la acesti apicultori. Sunt sigura de calitate. Multumesc.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!