X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Aug 1, 2013 - Interviurile mele    1 Comment

Sanatatea vine (si) din painea cu maia

 

by Oana Grecea

În viața fiecăruia dintre noi vine un moment când trebuie să schimbăm lucrurile sau când ceva întâlnit te determină să îți schimbi traiul de zi cu zi. Așa a fost cazul Corinei Munteanu –fizician- care, de la o suferință fizică a ajuns astăzi să trăiască prin pâinea cu maia, iar pasiunea ei se va concretiza într-un business.

Am cunoscut-o întâi pe mail, apoi la Atelierul de Pâine cu Maia (acesta este de altfel și numele blogului care-l ține pe această temă). Este o persoană caldă, dornică să împărtășească din cunoștințele sale doritorilor. Unul dintre joburile sale este de profesor (de științe), altul de mamă (a trei adolescenți) iar unul de îndrumător la aceste cursuri de pâine cu maia.

Cum se prezintă însă, pe scurt, Corina Munteanu chiar pe blogul său? ”Am început să fac pâine cu maia în 2010, printr-un concurs de împrejurări. În acest timp am urmat un curs de brutari la Federaţia Bucătarilor din România, am câştigat un premiu pentru antreprenoriat cu proiectul intitulat “Brutăria”, am consiliat tehnologii de la Naturalia, Coffee-break, “Pâinea din rai” şi de la Grădiniţa Echilibria şi am organizat ateliere de pâine şi cozonaci cu maia pentru adulţi şi copii”.

Povestea pâinii cu maia a început în 2010 când, în urma une boli digestive, s-a revitalizat cu pâine cu maia. Atunci a avut o revelaţie: ”şi eu trebuie sa fac o asemenea pâine în casă, să o am mereu la îndemână, pentru mine şi familia mea!”. S-a interesat de rețetă de la cel care i-o dăduse spre gustare și în 10 zile a avut o maia tocmai bună pentru prima pâine.

Introducerea pâinii în meniul copiilor nu a fost tocmai ușoară, pentru că e dificil să schimbi gusturi după ce ani în șir ai mâncat altceva. Și nici cu avantajele pentru sănătate a unei astfel de pâini nu prea merge la copii. Poate doar perseverența și formele atractive să-i facă pe copiii să încerce. Corina însă a perseverat, iar când prietenii copiilor au început să aprecieze pâinea nu au mai fost granițe în ”adoptarea” ei de către întreaga familie.

După un an de la prima pâine, adică în octombrie 2011, în viața Corinei s-au întâmplat concomitent trei lucruri care i-au schimbat perspectiva asupra pâinii cu maia. ”Mai întâi am făcut o vizită Irinei şi lui Ştefan care de abia deschiseseră Tartelierul, prima brutărie cu pâine cu maia. Apoi am participat ca asistent la un atelier ţinut de Iulian (Duțu, de la Turtița Fermecată) la Incubator 107. Şi în sfârşit, am început cursul de antreprenoriat”.

Ca o regăsire sau ca o constatatare, Corina Munteanu crede că oamenii își doresc în ziua de azi să facă ceva cu mâinile proprii, într-o epocă atât de industrializată. ”În conjunctura de acum pâinea cu maia ar trebui să devină un bun al tuturor”, crede ea.

Dacă la început a făcut pâine pentru soţul şi copiii ei, apoi pentru familia lărgită şi într-un final pentru prieteni şi cunoscuţi, Corina caută acum (pentru toate persoanele care fac pâine în casă) cadrul legal pentru a putea vinde o pâine făcută altundeva decât într-o brutărie. ”Sunt în plină căutare de informaţii pe lângă Ministerul Agriculturii şi ANSVSA”, povestește ea.

 

”Dacă poate preschimba făina simplă în pâine,  o femeie poate atunci să transforme şi potenţialul unei vieţi împlinite în viaţa însăşi” – Corina Munteanu, Atelier de pâine

 

Corina Munteanu este (cum aminteam mai sus) profesoară de ştiinţe la o şcoală particulară din Bucureşti dar lucrează şi ca organizator de cursuri pentru educatori şi învăţători. ”E greu să am trei joburi, din care două creative (lecţiile şi atelierele), să mă ocup şi de cei 3 copii (noroc că sunt adolescenţi şi nu mă mai trag de mânecă la fiecare 2 minute): mă simt ca pe un tobogan de apă, gata-gata să mă răstorn, să-mi pierd echilibrul şi orientarea”, mărturisește Corina.

Pâinea cu maia a dat însă un nou sens vieţii ei, pentru că prin ea și-a descoperit o pasiune. ”Este singurul lucru artizanal pe care îl fac şi care îmi place la nebunie să-l fac. Copiii mei unul picteză, altul cântă, altul scrie. Eu fac pâine cu maia. Apariţia brutăriilor de pâine cu maia ar trebui să ţină pasul cu apariţia clientelei: nici să nu rămână în urmă, dar nici să nu depăşească. La ora actuală, când în Bucureşti există două brutării cu maia şi sunt  pe cale să mai apară două, cred că este suficient pentru moment”, mai adaugă Corina.

Pentru ca pasiunea să se concretizeze într-un business, Corina Munteanu a urmat cursul de “Antreprenoriat la feminin” organizat de EUPC. ”A durat doar 10 zile, dar mi-a schimbat viaţa. Dacă în prima zi mă întrebam ce caut eu acolo, la sfârşitul cursului şi a concursului, am câştigat premiul cel mare cu planul de afaceri făcut integral de mine. E un plan pentru o brutărie mai specială de pâine cu maia, plan a cărei primă etapă  (atelierele de pâine) deja am pus-o în aplicare şi se pare că în curând vine şi rândul etapei finale. Următorul pas ar fi să găsesc partenerul sau partenerii potriviţi”, spune ea.

La unul din aceste ateliere am participat și eu, după câteva încercări făcute acasă de a face pâine cu maia. Chiar dacă reușisem să cresc maiaua, calitatea pâinii încă lăsa de dorit. Am aflat multe ”secrete”/trucuri la atelier și mai ales am văzut modul corect de frământare și împăturire. ”La atelierul meu vin mai ales corporatişti care îşi doresc să facă ceva cu mâinile proprii, care-şi doresc să refacă cât de puţin legătura cu tradiţia şi cu bunele obiceiuri de odinioară. Din ce în ce mai  multe mame au acum luciditatea de a alege să aibă grijă de familiile lor în loc de a le lăsa pe mâinile statului, iar ele ştiu prea bine ce să aleagă şi cum să facă. Iar pâinea cu maia e alegerea lor”, explică Corina.

În primăvara acestui an (2013), în timpul unei călătorii la Londra, Corina Munteanu a luat legătura cu fondatoarea Bread Angels din Anglia. Modelul ei de lucru a fost revelator pentru Corina şi a inspirat-o să încerce să-l reproducă la noi în ţară. ”Jane face ateliere cu femeile care doresc să-şi dezvolte home-business-uri cu pâine cu maia”. De aceea Corina investighează acum cadrul legal pentru România, pentru ca alte mămici/tătici sau persoane interesate de mâncarea sănătoasă să o poată vinde și altora care nu au timpul necesar.

Cât de repede va pune pe picioare o brutărie Corina Munteanu depinde de resursele financiare și de partenerul ales. Deocamdată în București puteți merge pentru pâine cu maia la ”Pain Plaisir”  sau din toamnă la Tartelier. În Timișoara Codruța Popa va deschide în scurt timp brutăria ”Codru de pâine”.

Sănătatea pâinii cu Maia – opinie Corina Munteanu

Responsabil de îngrăşare este acidul fitic existent în bobul de grâu (implicit în făină). El este cel care împiedică asimilarea mineralor în organism. Dacă organismul nu poate să asimileze mineralele din mâncare, va da mereu semnalul de foame, până când va reuşi să îşi acopere necesarul.  Maiaua dezactivează acidul fitic din pâine în proporţie de 67% şi astfel organismul are din nou capacitatea să asimileze corect mineralele şi vitaminele. Pâinea pare săţioasă, dar de fapt  saţietatea vine de la celelalte mâncăruri de pe lângă pâine, de la care reuşim acum să preluăm ceea ce ne trebuie.

Pâinea cu maia şi mai ales pâinea cu maia şi făină albă este mai uşor suportată de diabetici. În urma multor studii efectuate în occident s-a ajuns la concluzia clară că pâinea cu maia ridică extrem de puţin nivelul zahărului în sânge, la oameni sănătoşi sau la diabetici, având un index glicemic mic. O felie de 30 de grame are indicele 52, 1 gr grăsimi şi 20 gr carbohidraţi. Conform studiilor nutriţionistului Montignac, cel cu dieta care îi poartă numele, pâinea cu maia are avea indicele glicemic de 32.

Pâinea cu maia este foarte uşor de digerat în comparaţie cu cea făcută cu drojdie comercială. Alergiile la drojdie sunt în mod evident inexistente. Pâinea cu maia nu provoacă intoleranţă la gluten, iar pentru cei care déjà au dezvoltat forme uşoare, este complet acceptabilă.     

Mai multe informații despre pâinea cu maia puteți găsi și pe Atelier de Paine.ro, blogul Corinei Munteanu.

1 Comment

  • avatar

    Buna ziua!sunt o mare pasionata de pâine cu maia.fac de un an aceasta pâine si de jumătate de an am început sa fac si pentru vânzare cunostintelor.
    Vreau foarte mult sa fac o afacere din asta si vreau sa încep acasă.
    Va rog să-misspuneți daca in Romania e posibil sa dezvolți o astfel de afacere acasă,din punct de vedere legal.

    Mulțumesc!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!