X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Secretul lui Richard Branson: ”Intotdeauna imi pun gandurile pe hartie”

de Oana Grecea

Decât să trudești ca un rob pe niște tabele în Excel, nu ar fi mai bine să ții un blog și să-ți ții prezentarea sub forma unei povești? Oamenii comunică prin povești, prin narațiuni. Cum bine spunea scriitorul Lawrence Wechsler în The New York Journalism, oamenii au glande care secretă tot felul de substanțe. Dar mintea umană secretă povești. Trăim narațiuni. Acesta este singurul mod în care știm să trăim și să percepem orice și el este gloria noastră” – Richard Branson.

Am așteptat-o cu interes și nu am fost dezamăgită (vorbesc de cartea Regăsirea Virginității, de Richard Branson, apărută – cum altfel – la editura mea preferată, Publica). E o energie magică în lucrurile pe care le citesc despre Richard Branson. Mă stimulează să vreau mai mult, să îndrăznesc, să visez, să acționez fără regrete. Are o vorbă/motto care-mi place foarte mult: prefer să-mi cer scuze decât permisiunea!

Am crezut – nu știu de ce – că e doar o revizuire a primei cărți și mă gândeam că voi reciti și memora mai bine începuturile lui, pentru că prima Autobiografie am împrumutat-o (nu mai știu cui) și nu o mai am în bibiliotecă pentru a o reciti. Obișnuiesc din când în când să reiau/răsfoiesc cărțile care-mi plac, fie măcar pasajele subliniate. Mai deschid uneori articolul din blog în care am scris despre aceasta carte în 2012, însă nu e totuna, sunt de modă veche, prefer tipăritura…

Am aflat lucruri noi din spatele unor afaceri sau reușite ale grupului Virgin și m-a impresionat cu dragostea și respectul pe care îl poartă familiei sale. Nu e de-acord cu ce face Trump – și a avut câteva episoade hilare cu acesta -, nu a fost de-acord cu Brexitul (ieșirea Angliei din Uniunea Europeană) și a investit foarte mult în rachete care să ducă oamenii în spațiu. Pledează mereu pentru un mediu mai curat dar își începe exemplul cu investiții nepoluante în propriile companii și patronează fundații și acțiuni caritabile în care chiar se implică (a vrut spre exemplu să vadă cu ochii lui reacția unei fetițe din Africa care a primit un aparat auditiv și urma să audă prima dată în viață).

Vreau să văd o lume fără conflicte. Vreau să văd oceanul protejat și speciile de animale conservate. Vreau drepturi egale pentru toți, vreau să nu mai existe pedeapsa cu moartea și să înceteze războiul contra drogurilor. Vreau ca educația să fie transformată pentru a deveni utilă și practică, orașele reimaginate ca spații deschise prietenoase cu mediul natural, bolile intrate sub control, sărăcia – eradicată și spiritul antreprenorial, stimulat global” – acestea ar fi, pe scurt, principiile care-i ghidează viața lui Richard Branson, fondatorul grupului Virgin.

Deși dislexic (dislexia este o tulburare nervoasă, constând în dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește, conform DEX) și cu sindrom de ADHD (deficit de atenție), Branson și-a dezvoltat un sistem prin care reține ce trebuie, notând.

Oamenii mă întreabă des cum de găsesc timp să scriu atât de regulat note, scrisori, postări pe blog, articole de presă sau cărți ca aceasta. Realitatea este că întotdeauna îmi pun gândurile pe hârtie. Șmecheria este să faci din scris o parte din rutina ta zilnică. Eu îmi notez idei, gânduri, dorințe, fac însemnări și măzgălesc desene absolut în fiecare zi; dacă n-aș face asta, le-aș uita înainte să le pun în aplicare.

Listele reprezintă atât un mod de a ține minte lucruri, cât și unul de a bifa realizările, ca să-ți urmărești progresul.

Dacă cineva care lucrează pentru mine nu-și ia notițe, îl întreb: Ești prea important? Nu este sub demnitatea nimănui să-și ia notițe. Eu îmi notez lucruri la fiecare ședință sau întâlnire, ca să-mi exersez capacitatea de a învăța. Modific, completez și corectez pe parcurs și revin cu date calendaristice și cu ordinea de prioritate în funcție de importanță. N-aș fi putut să scriu două autobiografii fără așa ceva”.

Aud în jurul meu oameni care-l judecă după imaginea uneori superficială pe care o afișează când se alătură unor campanii de marketing mai îndrăznețe. Dar ce șef din România ori vreo altă țară mai mică se lasă în totalitate pe mâna echipei sale fără să ceară explicații și apoi sancțiuni? Una din poveștile din carte spune că, la inaugurarea zborurilor din Las Vegas a companiei Virgin Atlantic SUA nu a știut până în ultimul moment ce îl așteaptă sau ce are de făcut și ce lansare pregătise echipa sa. A trebuit să plonjeze de pe unul din hotelurile din Vegas, în timp ce vântul sufla cu peste 40 km la oră, ”zbor” care nu s-a încheiat deloc frumos pentru el. Deși legat în chingi, a fost izbit de zid și s-a ales cu ceva vânătăi, rupturi și umflături. Nu și-a concediat echipa și nu a dat vina pe nimeni. În general nu s-a dat bătut și a preferat să atragă atenția dacă pe căi legale lucrurile nu s-au rezolvat. Tot în SUA, pe când dorea să lanseze compania aeriană, autoritățile îi punea bețe în roate. Până nu a organizat un marș pe străzile din San Francisco și 75.000 de scrisori ale cetățenilor americani au ajuns la Congres, compania nu a primit autorizația.  

Branson spune mereu că niciodată nu trebuie să renunți la un lucru în care crezi.

La ce crede el că este cel mai bun? ”Să vin cu idei interesante și pe urmă să găsesc oameni formidabili care să le transforme în realitate. Mă interesează mult mai mult personalitățile din spatele companiilor și scopul conținut în viziunile lor. Orice s-ar petrece, eu pot întotdeauna să-mi concentrez mintea pe business, pot să-mi fac timp pentru familia mea, și pot ordona în funcție de priorități lucrurile importante din viață”.

Tot al afirmă că, să-ți dezvolți dârzenia psihică nu e doar o chestie de rezistență –  este vorba despre utilizarea rezervelor de putere când crezi că nu mai poți face nici măcar un pas în plus.

La emisiunea Miliardarul Rebel (difuzată în 2004 avându-l ca moderator/prezentator pe Richard Branson), criteriile de triere ale concurenților au vizat abilitățile lor în materie de luare a deciziilor, curaj și leadership. Mi-a plăcut cum a fost structurată emisiunea și ce urmărea Branson/producătorii la câștigător. Actul final, când a fost dezvăluit și marele premiu a cuprins un element de risc. Finalistului i s-a spus că își poate mări suma dacă făcea … nu știu ce, adică dacă își risca viața. Elementul acesta vroia să arate că niciodată nu e bine să fii lacom și să-ți pui viața în pericol.

Primul blog a lui Richard Branson a fost creat la începutul lui 2010 și era despre arta delegării. Era o temă potrivită, fiindcă delegarea este unul dintre secretele succesului lui Branson de peste cinci decenii. ”Să ceri sprijin este un atu, nu o slăbiciune”, spune el.

Richard Branon dă foarte mult credit tinerilor. ”Când suntem tineri și când nu ne-a prins din urmă viața de adult, suntem în culmea inventivității noastre și ambițioși în ceea ce facem”.

Pasiuni și preferințe:

  • Kitesurfingul și tenisul de câmp sunt sporturile lui preferate.
  • Dulciurile preferate: biscuiții digestivi cu ciocolată.

 

Despre familie

”Tata a murit fericit. Singurul mod în care poți să faci acest lucru este umplându-ți existența cu scop și dragoste: ce dăruiești, ce faci, modul în care îi tratezi pe oameni și în care îi faci să se simtă”.

Ca să iei decizii de viață și de moarte pentru un membru al familiei tale trebuie să ai fix aceleași însușiri ca pentru deciziile de afaceri, doar că, bineînțeles, le simți mult, mult mai acut. Ca antreprenor ești mai pregătit decât oricine să pui lucrurile la îndoială, să asculți opinii, să înveți și, în ultimă instanță, să iei o hotărâre”.

”Eu și Joan ne-am iubit unul pe celălalt necondiționat și fără rezerve toți acești ani, pentru că înțelegem cum gândește celălalt și ne respectăm reciproc dorințele și nevoile. Am văzut mulți oameni care au hotărât să-și schimbe partenerul. Senzația că iarba este mai verde de cealaltă parte a gardului poate fi adeseori o eroare. Se prea poate să stârnească un plus de pasiune, pentru o vreme, dar e puțin probabil să dureze la nesfârșit”.

Într-o relație trebuie să știi să dăruiești și trebuie să știi să primești. Adeseori, lucrurile mici și mărunte contează cel mai mult. Viața este făcută dintr-un șir de momente mici: pur și simplu trebuie să încercăm să ne prețuim unii pe alții”.

”Eu cred că secretul dragostei care durează este să asculți, să te asiguri că acționezi așa cum îți spun sentimentele și să-i acorzi partenerului sau partenerei tale tot respectul pe care îl merită. Experiența joacă și ea un rol crucial”.

Când ai copii, frumusețea este că relația devine mai bună, mai puternică și mai plină de magie cu fiecare zi ce trece.

M-am simțit extraordinar de norocos să fi supraviețuit pentru a împărtăși atât de multe clipe, amintiri și aventuri cu oamenii care îmi erau dragi. Să contruiesc mai multe organizații, să aud mai multe râsete, să mă înham la mai multe  provocări ambițioase, să-mi împart dragostea și să continui cu Regăsirea Virginității în afaceri, în viață și in dragoste”.

Despre afaceri și antreprenoriat:

”Cred că nu există muncă mai importantă decât să fii antreprenor”.

Uneori, când te uiți la o situație de departe, imaginea se vede mai limpede decât când ești implicat direct, în prima linie. Se cuvine să ținem minte că oamenii care administrează o companie se uită la ea ca la propriul copil. Noi, ca acționari, trebuie să fim foarte atenți și să le dăm libertatea și sprijinul de care au nevoie ca să-și îngrijească copilul”.

Două dintre lucrurile mele preferate sunt să-mi asum riscuri calculate și să ajut la creșterea unei afaceri. Dar am făcut întotdeauna și investiții precis țintite în afara grupului Virgin, cum ar fi participația la Twitter, Pinterest sau Slack”.

Ce aș face azi dacă mi-aș pierde toți banii și ar trebui să o iau de la capăt? Mi-aș pune autograful pe foarte multe bancnote de zece lire pe care le-aș vinde.

S-o fi schimbat lumea afacerilor de când am pornit eu la drum, dar principiile sunt aceleași și continuă să se potrivească cu ceea ce mă pricep eu să fac: să caut piețe care trebuie scuturate, să descopăr moduri de a face ca viața oamenilor să fie mai bună, apoi să găsesc oameni geniali, care să aducă la viață lucrurile imaginate de mine. Cine a fost odată antreprenor așa rămâne până la moarte. Știu că aș găsi vreun loc de umplut pe vreo piață”.

”Antreprenorii sunt creatorii de slujbe și inovatorii viitorului”.

Fără mine există pericolul ca Virgin să devină prea reticentă la risc. Ca fondator îmi vine mai ușor să fac chestii riscante. Când ești directorul general sau membru al consiliului director, acest lucru este mai greu, fiindcă te joci cu banii altcuiva”.

”Dacă ești un angajator deschis și flexibil, așa vor fi și angajații tăi. Libera alegere îi capacitează pe oameni să ia decizii optime”.

”Cu cât îți sprijini mai mult oamenii, cu atât mai sănătoasă și mai fericită va fi compania ta”.

”Metoda de a deveni lideri este să căutați ce este  mai bun în oameni, să nu criticați decât rareori și să lăudați întotdeauna”.

”Cunoscându-l pe Trump, ar putea exista situații în care Virgin va avea de pierdut în America. Dar ne vom asuma acest risc. Să regreți că nu ai făcut ceva este mai rău decât să regreți că ai făcut. Înseamnă că poți să dormi liniștit, cu conștiința curată. Toți trebuie să ne batem pentru valorile noastre și să apărăm lucrurile care contează pentru noi, dar, în același timp, să apreciem bucuriile pe care ni le oferă viața. Intenționez să continui să le fac pe amândouă”.

Înțelepciuni de la alții

Ralph Waldo Emerson: ”Nu contează cât de lungă este viața, ci cât de profundă”.

Doug Larson: ”Înțelepciunea este răsplata pe care o primești pentru o viață întreagă în care ai ascultat, deși ai fi preferat să vorbești”.

”Sportul nu formează caracterul ci îl scoate la iveală” – scria odată jurnalistul american Heywood Broun.

 

Dacă vrei să intri în contact cu Richard Branson, trimite-i o întrebare pe Twitter folosind hastagul #askrichard – și promite că va încerca să-ți răspundă.

 

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!