X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

„Si am spus DA”, de Elisabeth Gilbert

O poveste de iubire, continuarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubeşte

De pe coperta cărţii:

La începutul lui 2010 a apărut în SUA, într-un prim tiraj de un milion de exemplare, Committed, mult așteptata continuare a cărții care a făcut-o celebră pe Elizabeth Gilbert, Mănâncă, roagă-te, iubește. A devenit imediat Numărul 1 pe lista de bestselleruri nonfiction a publicației New York Times. În februarie 2011 a apărut în ediție broșată. Între timp, Committed a fost tradusă, sub diverse titluri, în numeroase limbi și figurează pe listele de bestselleruri din multe țări.

Mi-a plăcut cartea, mai ales maniera de prezentare exterioară, pentru că e ştiut că îmi plac unele cărţi şi pentru că sunt lucioase, miros frumos sau.. pur şi simplu mă inspiră. În fine, subiectul e drăguţ dezbătut, doar că uneori a trebuit să sar peste anumite pasaje socio-istorice care povestesc mult prea în amănunt cum erau căsătoriile în anumite vremuri (unele mult prea imemoriale pentru timpul ăsta). Dar nu-mi pare rău că am cumpărat-o şi că am petrecut ceva timp în preajma ei, fie măcar pentru plăcerea pe care am avut-o ţinând-o în mână.

Mănâncă, roagă-te, iubește… și mai departe?

Elizabeth Gilbert s-a căsătorit cu iubitul ei brazilian, întâlnit în Bali.

De fapt, Liz și Felipe, traumatizați amândoi de divorțurile prin care trecuseră, își juraseră să nu se căsătorească niciodată. Au fost obligați s-o facă – au fost aproape condamnați la căsnicie de autoritățile americane de frontieră – doar pentru a putea rămâne împreună pe teritoriul Statelor Unite.

La ceremonia de nuntă în cerc restrâns care s-a petrecut într-un orășel liniștit din New Jersey, Liz a spus da. A spus-o din toată inima. Dar pentru asta a trebuit să-și învingă, încetul cu încetul, enorma reticență față de căsătorie. Și a făcut-o în stilul ei: timp de aproape un an, călătorind cu Felipe prin Asia de sud-est, s-a documentat asupra căsătoriei. A încercat prin orice mijloace – lecturi, discuţii cu tot felul de oameni, apel la experiența familiei proprii – să se împace cu bătrâna instituție înainte de a-i trece încă o dată pragul.

Iar pe drum a descoperit o seamă de fapte interesante despre căsnicie, pe care le împărtăşeşte cititorilor cu hazul, inteligenţa şi compasiunea ei caracteristice. Dincolo de aceste „inserţii socio-istorice”, cum le numeşte autoarea, noul memoir al lui Elizabeth Gilbert este o celebrare a iubirii, cu toate consecinţele şi complexitatea pe care dragostea adevărată, în lumea adevărată, le atrage după sine întotdeauna.

Autoarea a formulat cu simplitate, într-un interviu, concluzia noului ei volum: „Căsătoria e o stranie combinație de vis și realitate, iar noi, cuplurile, ne petrecem viața încercând să negociem granița dintre cele două. Am să spun asta, pentru ca este, cred, cea mai importantă informație din toată cartea: căsătoria nu e un joc pentru oameni tineri.”

 

E o sarcină grea, aproape insurmontabilă, pentru un autor să scrie continuarea unui megabestseller internaţional, şi Elisabeth Gilbert o  ştie foarte bine: „Am descoperit o anume consolare în recunoaşterea faptului că nu aş fi putut – nu pot – să scriu o carte care să satisfacă milioane de cititori. În orice caz, nu în mod deliberat. Adevărul este că nu ştiu cum se scrie la cerere un bestseller iubit de public… Aşa că, dintr-o mulţime de motive personale, cartea pe care am simţit nevoia s-o scriu în acest moment al vieţii mele a fost exact această carte – încă un volum autobiografic (cu inserţii socio-istorice drept bonus!) despre eforturile mele de a mă împăca în cele din urmă cu complicata instituţie a căsătoriei”.

Elisabeth Gilbert locuieşte împreună cu soţul ei, Jose Nunes, într-un orăşel din New Jersey.

Există o frază celebră care spune că a doua căsătorie este triumful speranţei asupra experienţei, dar eu nu sunt complet convinsă că aşa este.

Un proverb polonez spune: Înainte să porneşti la război, spune o rugăciune. Înainte să porneşti pe mare, spune două rugăciuni. Înainte să te căsătoreşti, spune trei.

Oamenii sunt mult mai susceptibili să se îndrăgostească orbeşte atunci când trec prin perioade delicate sau vulnerabile ale vieţii.

Persoanele căsătorite ale căror relaţii trec printr-o criză sunt şi ele excelente candidate la dragostea oarbă faţă de un personaj nou.

O relaţie bazată pe dragostea oarbă e o zonă din care sănătatea  mintală lipseşte, unde ideile greşite nu cunosc limite şi perspectiva nu reuşeşte să se instaleze cu niciun chip.

Cercetătorii care se ocupă de evoluţie au în prezent o teorie după care în lume există două feluri de bărbaţi: cei făcuţi pentru a procrea copii şi cei făcuţi pentru a creşte copii. Primii sunt promiscui; ceilalţi sunt constanţi.

Mariajul nu e doar o poveste intimă de dragoste, ci este şi un contract social şi economic în sensul cel mai strict.

Cu cât o femeie devine mai independentă din punct de vedere financiar, cu atât se va căsători mai târziu, dacă se va mai căsători.

Pentru femei, căsnicia nu este la fel de avantajoasă ca pentru bărbaţi.

Mariajul este ceea ce se petrece în afara lucrurilor memorabile.

Mama îi controlează cam 95% din viaţa tatălui. Lucru uimitor este că ea este mult mai supărată din cauza celor 5% de viaţă pe care el nu vrea să i le cedeze, decât e el din cauza celor 95% pe care ea i le domină completamente. (Tata obişnuişte să glumească că:  M-a biciuit până mi-am intrat în formă).

În schimbul constrângerii aproape castratoare pe care le-a înghesuit căsnicia în jurul libertăţilor lui personale, tata a primit stabilitate, prosperitate, încurajări pentru eforturile lui, o masă copioasă la sfârşitul fiecărei zile de muncă zdravănă.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!