X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Si povestile clasicilor au uneori farmecul lor

 

de Oana Grecea

Când vreau să scriu despre o carte pun de obicei, în titlul postării, numele ei. Dar dincolo de celebritatea povestirii ”Strania poveste a lui benjamin Button”, mai degrabă aș vrea să îl menționez pe autor – F. Scott Fitzgerald, un clasic care nu displace nici în prezent. Mi-a căzut în mână volumul de povestiri ”Strania povestea a lui Benjamin Button și alte întâmplări din epoca jazzului” și mi-am dat seama că uneori e bine să ne întoarcem la clasicii literaturii universale pentru că nu-ți pierzi timpul (aproape) niciodată cu o carte a lor.

Cartea apărută la editura Polirom (eu am avut în mână ediția din 2009 și am văzut pe internet și o altfel de copertă, nu știu dacă mai actuală sau mai veche) este în colecția Clasicii Modernității și este numai bună de citit pe drum – subțire, interesantă, atractivă. Povestirea ce pune titlul cărții a fost ecranizată cu succes în 2008 de David Fincher și jucată de Brad Pitt și Cate Blanchett (în rolurile principale), dar eu nu am văzut filmul deși se găsește și online aici (dacă știu că există film și carte, întotdeauna citesc întâi cartea). Oricum, să scrii despre un copil născut mare (mănîncă, vorbește și arată ca un bunic), care întinerește și moare bebeluș, după o serie de drame suferite în timpul vieții, nu este tocmai la îndemâna (imaginației) oricui. Nu știu în ce moment al vieții a scris autorul povestea, însă imaginația lui este de apreciat.  Spuneam de ”moment” pentru că Fitzgerald a fost ”acuzat” de prietenul său Hemingway (cu care s-a întâlnit și împrietenit pe când locuia la Paris) că se ”prostituează” pentru bani, scriind povestiri/nuvele pentru publicații americane în detrimentul unor cărți de valoare. Se pare că lucrurile nu au evoluat prea mult de atunci căci și astăzi scriitorii sunt nevoiți să scrie orice altceva, traiul din urma vânzării unei cărți nefiind deloc decent.

Despre Fitzgerald (asta în cazul în care nu citiți biografiile autorilor pe larg) au scris cei de la Historia, care îl definesc foarte bine pe autor într-o frază: ”Personaj al contrastelor extreme, autorul celebrului roman „Marele Gatsby“ a combinat aventuros geniul cu alcoolismul, visele cu frica de eşec şi opulenţa cu nevoia de a se compromite pentru bani”.

Volumul de la Polirom cuprinde povestirile: ”Strania poveste a lui Benjamin Button”, ”Capul și umerii”, ”Bolul din sticlă șlefuită”, ”Patru pumni”, ”Întâi Mai”, ”Ah, vrăjitoare roșcată!” și ”Duminica nebună”.

Viața nu are altceva bun de oferit în afara tinereții, iar în cazul celor în vârstă, dragostea pentru tinerețea celorlalți”.

Dacă o femeie e capabilă să accepte compasiunea masculină, rezultatul e mult mai satisfăcător pentru ea decât plânsul pe umărul altei femei”. (citate by F. Scott Fitzgerald)

 

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!