X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Si tinerii pot schimba lumea din jur

 

by Oana Grecea

Folosind distracţia şi aventura sub forma unei tabere tematice o mână de tineri ajută alți tineri să îi ajute pe cei din jurul lor. Cam așa s-ar putea defini, pe scurt, activitatea proiectului Impact, mișcarea inițiată de Fundația Noi Orizonturi. Activitatea lor vizează un domeniu cât se poate de actual: protecția mediului.

Ce au făcut tinerii din Straja (județul Hunedoara) cu cei 14 elevi din județul Constanța puteți urmări în filmulețul realizat de ei, dar puteți să și citiți în rândurile de mai jos:

Informațiile au fost furnizate de Tiberiu Nica, coordonator regional Programul Impact:

Cum a demarat acest proiect?

IMPACT este mişcarea de tineri, iniţiată de către Fundaţia Noi Orizonturi, care are la bază un model de educaţie în folosul comunităţii, dezvoltat în România, replicat la nivel internaţional în şase ţări: SUA, Honduras, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia şi Canada. Tinerii IMPACT devin cetăţeni implicaţi, lideri şi antreprenori sociali, responsabili şi curajoşi, cu mai multe şanse de succes pe piaţa muncii.

Totul a început prin participarea Fundației Noi Orizonturi, reprezentată de Diana Certan la competiția de proiecte organizată în cadrul Programului “Împreună pentru fiecare”, sponsorizat de Rompetrol. Prin proiectul “Tineri activi pentru un mediu curat” ne-am propus ca 14 tineri, elevi ai liceelor din județul Constanța să fie împuterniciți pentru a deveni lideri activi care acționează pentru protejarea, îmbunătățirea sau soluționarea problemelor de mediu în comunitățile în care trăiesc. Astfel, în perioada 11-16 august 2013 tinerii  au participat în Tabăra VIAȚA din Straja, Hunedoara în cadrul unui program complex de formare ce are la baza atât activități de aventură, activități ecologice și management de proiect.

Care au fost rezultatele taberei de la Straja și ce au învățat tinerii defavorizati din Constanța?

Folosind distracţia şi aventura sub forma unei tabere tematice, programul dezvoltă astfel capitalul social şi cultivă abilităţi de viaţă şi valori pozitive în rândul tinerilor:

• cultivarea a 7 valori pe care participanţii le vor pune în practică în viaţa de zi cu zi, în familie, la şcoală, în comunitate: respect, solidaritate, compasiune, curaj, încredere interpersonală, toleranţă, perseverenţă;

• dezvoltarea a 7 abilităţi de viaţă care îi pregătesc pe participanţi pentru viaţa de zi cu zi: lucrul în echipă, luarea deciziilor, comunicarea, gândirea critică, negocierea, rezolvarea conflictelor, planificarea timpului şi a resurselor.

Toate activităţile sunt destinate a-i învăţa pe tineri lucruri practice despre viaţă şi a le comunica valori şi comportamente pozitive. Fiecare activitate desfăşurată în programul VIAŢA are un scop bine definit şi îşi propune o serie de obiective de învăţare cognitive, afective şi psihomotorii. În tabără, tinerii participă activ la procesul de învăţare, abordarea fiind una practică, în care aceştia se implică în activităţi, discuţii de grup şi pun în practică la activitatea următoare ceea ce au învăţat în cadrul activităţii anterioare.Unicitatea programului este dată atât de diversitatea şi spectaculozitatea elementelor de la cursul de frânghii, cât şi de discuţiile purtate după fiecare activitate în cadrul cărora se pune accentul pe transfer – cum se pot folosi tinerii de ceea ce au învăţat în activităţile taberei atunci când se întorc în comunitate. Participarea la fiecare activitate ca membru al grupului este opţională, având la bază provocarea prin alegere. Acestă metodă de lucru reflectă libertatea individuală şi dreptul de a avea decizii personale, aspecte care din punct de vedere educaţional încurajează participarea activă la procesul de învăţare şi îndrumă participanţii spre performanţă.

În cadrul Taberei VIAȚA, tinerii au participat la două ateliere de formare pe teme ecologice. Temele atelierelor au vizat conștientizarea importanței mediului și protejarea sa. Rezultatele Taberei VIAȚA și a celor două zile de ateliere au fost un proiect în folosul comunității implementat de tineri în Straja, ecologizarea zonei Schitului Straja și crearea unui material video despre activitatea desfășurată cu scopul de a fi difuzat pe canalele media online ale Fundației.

Ce proiect vor implementa în Constanța?

Tinerii lucrează pentru a stabili care este cea mai bună variantă de proiect pentru comunitate, luând în considerare nevoile identificate. În acest moment printre nevoile identificate se regăsesc: slaba ecologizare a unor zone verzi din orașul Constanța, informarea insuficientă despre mediu prezentă la nivel școlar în judet, așadar proiectul probabil va soluționa cele două probleme identificate.

Câtă lume va fi implicată pentru a realiza proiectul?

Echipa de coordonare este compusă din trei persoane, coordonator proiect, manager financiar și coordonator local. Tinerii IMPACT în număr de 14 vor implementa proiectul asupra căruia se vor decide cu suportul echipei de coordonare. Numărul estimat de beneficiari ai proiectului din județul Constanța este de 2.000 de persoane.

Care sunt principiile care se transmit tinerilor?

Proiectul “Tineri activi pentru un mediu curat” își propune să motiveze și să împuternicească tinerii pentru a deveni lideri activi care acționează pentru protejarea, îmbunătățirea sau soluționarea problemelor de mediu din Constanța. Prin intermediul unei activități intense de formare pentru implicarea în comunitate pentru rezolvarea unor probleme de mediu (participare în cadrul Tabarei de aventură VIAȚA din Straja), 14 tineri defavorizați din Constanța (din cadrul cluburilor IMPACT) vor fi capabili să propună și să implementeze un proiect de mediu comun pornind de la o analiză a nevoilor de informare pe tematică ecologică din comunitatea lor. Tinerii își vor lărgi cunoștintele de mediu și se vor dezvolta personal astfel încât să fie capabili să acționeze activ și responsabil față de mediul înconjurător. Tinerii își vor dezvolta capacitatea:

• de analiză şi autoanaliză a ceea ce sunt şi ce valori îşi doresc să-şi dezvolte; • de a face parte dintr-un grup şi a se descoperi pe sine şi pe ceilalţi în comparaţie cu ceilalţi şi lumea înconjurătoare;

• de a se implica în comunitate şi de a înţelege necesitatea implicării în cauze de mediu;

• de a se dezvolta pe sine şi de a-şi găsi un loc în grupul sau comunitatea din care fac parte, cautând modele de urmat în ceilalţi.

Educarea tinerilor, motivarea și oferirea instrumentelor (proiectelor în folosul comunității) pe care să le poată folosi pentru a influența pe termen lung calitatea mediului înconjurăor din comunitatea din care fac parte reprezintă investiția cea mai eficientă, cu mare potențial să producă schimbări și un impact major asupra mediului pe termen lung.

Care sunt costurile proiectului și înspre ce merg mai exact banii?

Bugetul proiectului este de 15.000 de lei. Banii sunt alocați pentru asigurarea transportului beneficiarilor către Straja, costurile de formare în cadrul taberei, implementarea proiectului de mediu din Straja și către proiectul în folosul comunității care se va implementa în Constanța.

DSCN4447_resize

Ce spun tinerii beneficiari

Daniela Grigoruța, 17 ani: “Personal, cred că Tabăra VIAȚA este un loc minunat și perfect pentru ați dezvolta noi abilități, pentru a învăța ce înseamnă curajul, răbdarea, lucrul în echipă, încrederea în tine și în ceilalți. În Tabăra VIAȚA am cunoscut oameni extraordinari. Liderii m-au surprins prin felul în care au îmbinat momentele amuzante cu cele de seriozitate și tactul de care au dat dovadă atunci când ne-au ghidat. Colegii au fost… familia mea. Noua mea familie”.

Mihaela Leonte, 17 ani: “Pentru mine, partea de ecologie de la Straja a fost un bun prilej de a-mi îmbogăți creativitatea. Am învățat să confecționez coșuri de gunoi bio din puține obiecte. Am lucrat în echipă, căutând acele elemente de care aveam nevoie la confecționarea coșurilor. Am lucrat, am fost serioși și pe de altă parte am ştiut să ne şi distrăm. A fost foarte interesant, pentru că în acele două zile de ateliere, am învăţat lucruri noi şi foarte utile. Pot spune cu mândrie că în urma acelor zile petrecute împreună, realizând acel proiect, am învăţat să apreciez mai mult mediul înconjurător.”

Bianca: “Pentru mine, tabăra VIAȚA a fost o experiență nouă și demnă de repetat. Într-adevar, parcă nu sunt cuvinte să explice ceea ce am simțit cu adevărat, și m-am convins de acest lucru în momentul în care am ajuns acasă și am încercat să le expun părinților ceea ce am trăit la Straja, fără prea mult succes. Pur și simplu nu puteam să le arăt împlinirea sufletească cu care am părăsit Straja, să le explic cât de mult m-a ajutat această experiență să am o altă perspectivă asupra încrederii de sine, asupra oamenilor. Parcă IMPACT capătă altă valoare în momentul în care ajungi în tabără VIAȚA. Mă bucur că am reușit să cunosc oameni minunați, care cu siguranță ne vor sprijini mai departe în acțiunile noastre, începând cu liderii, până la participanți. Iubesc tabăra VIAȚA”.

DSCN4452_resize

Despre Fundația Noi Orizonturi

Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18/19 ani. FNO a creat două programe de educaţie nonformală prin experienţă pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!