X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Suntem ceea ce mancam

 

by Oana Grecea

(sursa foto, aici)

Fraza asta – Suntem ceea ce mâncăm! – este slogan și pentru Parlamentul European în campaniile pe care le duce împotriva obezității, a diabetului, a mâncatului sănătos. Se pare că unul din lucrurile ușoare dar esențiale pe care îl putem face este să citim cu atenție etichetele de pe produse, și aș continua eu, să semnalăm/reclamăm acolo unde ele nu sunt traduse în română și ne pot induce în eroare.

Pentru că mâncarea este cea care ne definește valorile într-o familie și nu ar trebui să ne fie indiferent ce gătim, unde mâncăm și ce exemplu oferim copiilor noștri, cred că este important să fim la curent cu câteva informații valabile la nivel european. Statisticile europene arată că 30% din femeile europene sunt obeze și 42% din bărbații din Europa sunt obezi. Una din principalele cauze este, desigur, mâncarea. A găti acasă pentru cei dragi ne va face cu siguranță să fim mai sănătoși în viitor, vom da un bun exemplu copiilor noștri, vom face casa un loc important în viața noastră dar ne vom face fericită familia și prietenii și vor păstra o amintire plăcută despre noi dacă le-am pregătit ceva pe gustul lor.

Pe site-ul Parlamentului European am găsit un infografic interesant, cu întrebarea: Știți ce mâncați? Pentru că nu am putut să iau codul și să-l inserez în articol am făcut print screen la fiecare slide pentru a-l putea păstra pe blog, însă desigur puteți accesa acest link pentru sursa originală a informației.

Untitled_resize

Mai mult de jumătate din populația europeană are exces de greutate sau este obeză, ceea ce se reflectă ca un bumerang asupra sănătății acelor persoane.

stop obezitatii_resize

 

50% din persoanele care suferă de diabet nu sunt în prezent la curent cu acest diagnostic.

diabet bis_resize

 

5% dintre europeni suferă de alergii alimentare

alergii_resize

 

Etichetarea alimentelor și citirea lor cu atenție este, cum spuneam, un obicei pe care ar trebui să-l urmărim (producătorii să nu uite să-l pună, clienții să nu uite să-l caute și să-l citească cu atenție)

etichete_resize

 

carne formata_resize

Un ”dosar” despre calitatea vieții – de la siguranța alimentelor la protecția datelor – puteți citi în limba română la această adresă: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/top-stories/content/20140120TST33101/html/Calitatea-vie%C8%9Bii.

Un istoric al Etichetării produselor și ce ar trebui să urmărim pe etichetă puteți urmări în filmulețul de mai jos, dublat în română.

 

 

 

1 Comment

  • avatar

    Sa mananci sanatos nu este foarte simplu sau la indemana oricui. Foarte putine produse sunt fara aditivi, dar se poate minimaliza numarul de produse nesanatoase foarte usor, doar trebuie sa vrei.
    Moderatia este esentiala in toate aspectele din viata noastra, inclusiv in dieta. Zicala “cate putin din toate” poate sa iti aduca rezultate foarte bune.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!