X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Aug 18, 2013 - Bucatareala    No Comments

Tarta cu lemon curd si/sau ciocolata

 

by Oana Grecea

Fotografiile au fost făcute cu un aparat Sony HDR.

Tarta (din făină integrală 7 Spice) cu lemon curd sau tarta cu mousse de ciocolată este un desert sănătos și răcoritor. De ce spun sănătos? Pentru că am folosit făină integrală, pentru că am pus puțin zahăr, lămâile din crema de lemon curd sunt pline de vitamine, iar ciocolata folosită în cremă este din cea neagră/amăruie, cu cacao peste 70%.

colaj1 copy resize

Dar să purcedem așadar la a vă explica ce-am folosit pentru tarta mea și sper să vă placă și să vă inspire s-o încercați.

Timp de preparare: 45 de minute, dacă crema de lămâie și ciocolată sunt făcute mai devreme.

Porții: 10

Ingrediente pentru blat:

o cană aproape plină de făină integrală de grâu (125 gr.), 50 gr. de unt, 1 ou, două linguri de zahăr brun, o linguriță de praf de copt (se stinge cu zeamă de lămâie).

Pentru crema de lamaie (lemon curd):  coaja și sucul de la 5 lămâi (4 dacă sunt imense), 5 oua, 320 g zahăr pudră, 250 g unt, 40 g amidon, o linguriță extract de vanilie pus eventual în zahărul pudră
Pentru Mousse-ul de ciocolată: 300 g ciocolată de menaj sau amăruie, jumătate de pachet de unt, 6 ouă, coaja rasă de la o lămâie și două pliculețe de zahăr vanilat. 7

Mod de preparare: se amestecă zahărul brun cu oul, apoi (separat) se dizolvă praful de copt cu puțină zeamă de lămâie. Se adaugă în oul cu zahăr untul, apoi treptat făină, amestecând constant. Acum vine și momentul adăugării prafului de copt dizolvat. Această compoziție va fi compactă dar ușor lipicioasă. Răsturnați-o pe un blat înfăinat și împărțiți-o în cel puțin două bile măricele. Eu am folosit o bilă pentru forma de tartă cu diametrul de 20 cm , iar cealaltă bilă am folosit-o (după ce am împărțit-o ochiometric) pentru cele trei forme de tarte mici. Înainte de a potrivi cu degetele compoziția în formele de tarte, ungeți tăvile cu unt topit, untură ori unt și făină. De data asta nu am folosit hârtie de copt pentru că se mulează mai ușor compoziția pe formă decât dacă aș fi pus hârtie.

Introduceți tăvile în cuptorul încins în prealabil pentru aproximativ 20 de minute la 180 de grade. (aici vă orientatați fiecare, în funcție de cuptorul avut). Este gata atunci când aluatul s-a uscat, nu mai arată a cocă.

Am scos blaturile ușor din tavă, le-am lăsat puțin la răcit, am tăiat câteva felii de banană (și lămâie, că așa a vrut fiică-mea) și am turnat deasupra crema de lemon curd, despre care am scris cum se face aici.

Pe blaturile mici de tartă am pus mousse de ciocolată (variantă povestită dar și video a rețetei o găsiți aici).

Toate blaturile de tartă le-am ornat după ce am pus crema – cu bucăți de migdală și frunze de mentă (din grădina proprie :)) de pe balcon).  Apoi le-am lăsat la rece pentru câteva ore, mai exact de seara până dimineața.

Las mai jos imaginile să vă ajute în realizarea rețetei și promit să revin și cu varianta video.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!